Header Ads

Jika Aarif Rahman (Aarif Lee) Itu Muslim, Mungkin Bruce Lee...


"Ada Apa Dengan Nama"

Aarif Rahman, secara skeptikal dan stereotaipnya mesti masyarakat kita akan menganggap nama sebegitu hanya untuk orang melayu dan arab.Sebagaimana nama robin van persie yang dikatakan islam, kalau islam kenapa namanya robin? Jika anda berkata sedemikian sememangnya anda seorang yang tipikal dan agak-agak dalam dunia yang praktikal ni boleh lah berubah.

Aarif Rahman atau juga dikenali sebagai Aarif Lee sebenarnya nama seorang cina yang mempunyai bapa yang melayu (malaysia),arab dan kantonis (cina) dan ibu seorang hong kong.Dia merupakan seorang penyanyi dibawah naungan leon lain di hong kong.
Penyanyi dan pelakon Hong Kong ini mula menjadi artis sekitar 2009.Pada tahun 2010 anak muda yang lahir pada 26th februari 1987 ini telah memenangi 'Best New Performer' di 29th Hong Kong Film Festival, dari filem 'echoes of the rainbow'.

aarif lee rahman religious muslim or not
Aarif Rahman a.k.a Aarif Lee | Google Image
Aarif Lee menjadi topik perbualan setelah dia membintangi filem biografi terbaik pernah dicipta yang berdasarkan buku dari adik bruce lee sendiri iaitu 'Bruce Lee,My Brother' [Sinopsis Filem]. Dia yang memegang watak sebagai bruce lee sendiri yang sememangnya agak kena dengan namanya serta personalitinya. Tentang agama islam atau muslim kah dia itu tiada sumber yang boleh memberi kepastian...mungkin dengan meng'add'nya di facebook atau twitter boleh mengetahuinya.

Biodata Ringkas Aarif Lee Rahman

Nama Asli
Aarif Lee

Tarikh Lahir
26 Februari 1987

Tempat Lahir
Hong Kong

Tinggi Badan (bergantung kepada gaya hidup dan nasib)
175cm

Kewarganegaraan
Hong Kong

Pekerjaan Ayah
Pemilik perusahaan kebersihan

Filem yang Dibintangi


  • 2010 : Echoes of the Rainbow, Frozen, Bruce Lee, My Brother
  • 2011 : I Love Hong Kong, The Allure of Tears, Dear Enemy
  • 2012 : Cold War
  • 2013 : One Night Surprise
  • 2014 : South of the Clouds
  • 2015 : Tales of Mystery
  • 2016 : Cold War 2, L.O.R.D: Legend of Ravaging Dynasties, Making Family
  • 2017 : Kung Fu Yoga, The Thousand Faces of Dunjia

Kerana di zaman sekarang kebanyakan islam dan muslim hanya pada nama dan bukan mempraktikkannya.Jadi jangan la terlalu skeptikal dan stereotaip bila seseorang itu mempunyai nama islam tetapi tidak mempraktikkannya..seperti artis-artis bollywood..

Mengikut dari sumber pembacaan di forum-forum dia ada memiliki anjing dalmatian dan tiada siapa dapat membuktikannya ia perlu keluar dari mulut orang itu sendiri.

Aku dapat rasa mamat aarif rahman ni akan jadi fenomena kat awek-awek yang minat korea, jepun dan cina kerana mukanya yang mix seakan-akan 3 bangsa tersebut.Dia bangga menggunakan nama arab sebagai stage name lagi kenapa bukan kita ye dak cik sally (salimah), kak jean (jenab) serta mak cik moon (maimun)

Just wanted to clarify. Aarif is part Muslim. He has Muslim blood. We know him as Aarif Lee, but his real last name, the name he uses for his films is Aarif Rahman. Aarif and Rahman are both names derived from Arabian and Muslim ancestry. Thus, Aarif is Muslim (I think his dad is Arabian, Malaysian Chinese). But he does not practice any thing to do with the Muslim religion. But he is muslim

 He is Muslim only by birth. I have not seen him, but he was in an interview where he talked about his family and his background, and says that although his dad's side of the family is muslim by blood, he doesn't practice anything in that religion, but he his still proud to have that ancestry. Also in the interview he says that he is Christian, he was raised Christian and his family is Christian for the most part.
quote by his friend

Dengan kata lain dia cuma adalah seorang muslim dari namanya kerana keturunan bapa tapi bukan muslim yang sebenar kerana tidak mempraktiskan islam itu sendiri sebagaimana artis bollywood yang munkin ada iras nama arab di belakangnya, Shah Rukh Khan ?

Anda fikir anda tahu Jika Aarif Rahman (Aarif Lee) Itu Muslim, Mungkin Bruce Lee...?

Anda fikir sekali lagi...

assalamualaikum...

26 ulasan:

  1. bangsat lu maling asal ngebacot bojog sak pelot wah bekhjuluk loq jeggol anjing celuulok

    BalasPadam
  2. @Tanpa Nama pegi mampos ko...bangsa ko pon maling..curi seni dr kepulauan solomon dan filipina...puki ko bsr

    BalasPadam
  3. bila ada nama arab or ke"islaman" tak perlu kita la terus nk judge dia tu sepenuhnya islam..

    nk pulak, ddk dipersekitaran bukan Islam..so faham2 aje la..unless bapanya betul2 terapkan keislaman pd anak2nye...

    BalasPadam
  4. Typical orang malaysia, nama dibuat gaduh.
    Hey.. get your life out of the box!
    You guys dah biasa living in cubical between being malay, chinese or indian.
    World is more that that, dudes!

    Kenapa ko tengok orang harus dari apa dia punya agama ke ato apa dia punya race?
    Free your mind, folks!
    Religion is not a guarantee that someone is in the "right path"
    The truth is only how you understand your relation with The Almighty and how you apply your knowledge for mankind.

    Tak payah kecoh pasal orang lain!

    BalasPadam
  5. Betul, kalau misalnya semua orang di dunia ini Islam, ko pasti kalau ko mati anak masuk sorga?
    Mind your own business!

    BalasPadam
  6. Org Melayu mmg macam tu. Bongok.

    BalasPadam
  7. akumijae ni yang skeptikal dan stereotaip sebenarnya, tapi cakap orang pula..

    BalasPadam
  8. dragon in jail1 April 2013 8:18 PTG

    Hahaha... Malay? Melayu tuh sampah... That's all folks!!! Sampah yg pengen jadi plastik tp "never become real" f..k off

    BalasPadam
    Balasan
    1. F..k off tu ape?

      Padam
  9. spekulasi kecik je tapi diperbesar2kan sampai cakap yg bukan2 *kurg sopan ... jaga tepi kain org je tapi kain sendiri tak mahu jaga .. errr

    BalasPadam
  10. Sy ada menemui satu post di dlm fb yg mengatakan dia mempunyai darah seorang Islam di mana membawa maksud bhwa dia mengaku dia adalah seorang Islam tetapi dia dibesarkan bkn dgn cara agama Islam, iaitu mengikut agama Kristian.. Sy x tahu sama ada dia murtad atau x kerana sy x ada hak utk menentukan.. Nshat sy kpd pemilik blog, jgn pedulikan komen2 negatif yg org lemparkan.. Jaga tepi kain ke tgh kain ke, sbgai seorang Islam sesiapa pun akan rasa nk menegur klau ada org yg sepatutnya beragama Islam tp x amalkannya.. Sekurang2nya solat krna solat tiang agama, sy tahu sy x lyk utk berkata begini sbnarnya krna sy punx smpurna.. Sy x kata sy ni baik sgt, alim atau sy dijamin masuk Syurga tp sekurang2nya saya / kmi sbg org Islam tlah berusaha utk masuk ke Syurga Allah.. Selebihnya mklumat mengenai artis tersebut tdak sy ketahui.. Wallahu'alam.. Assalamu'alaikum..

    BalasPadam
  11. Bodoh. Dia sebenarnya org islam tpi mereka tlh tukar agama ke kristian kerana mereka berpendapat islam undang2 terlampau ketat! kalau nak tw sngat pergilh menemu bual dia, botoh!! And Bruce Lee tiada kaitan dgn agama islam!!! kau pernah nampak kan bruce lee makan babi di wayang?? so takkanlah islam mw makan babi kn?? bodoh!

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. apalah korang ni.. yang aku paham ada satu temuramah mengatakan dia dilahirkan dalam keluarga Islam, tetapi dibesarkan di kawasan yang dipengaruhi bukan Islam, dia dia tahu dia mempunyai keturunaan yang beragama Islam, tapi dia taknak praktik agama Islam. artis kat malaysia bersepah kot macam tu. malam lepak clubbing, balik mabik2, skandal sana- sini, dosa pahal diorang diorang lah tanggung. kita sebagai sahabat, atau kenalan atau pape sahaja, doakan lah dia agar dia terima hidayah dari Allah secepat mungkin.

    bab yang mempertikaikan melayu tu sampah, lantak la.. cina ke, orang putih ke, negro ke, kesimpulanya bila mati sama sahaj bawa kain kapan masuk kubur. mungkar nangkir tak tanya kau tu melayu ke, cina ke, negro ke, dia tanya " siapa tuhan kamu?"jadi tanya pada diri kamu sendiri, kamu ini mem"praktik"kan Islam ke sedangkan sesama Islam kamu boleh hina kami sampah? saya orang malaysia berketurunan indonesia dari surabaya dan belajar di Uitm Shah alam. macamana tu?

    BalasPadam
  14. no wonder la indonesia tak maju maju masih miskin sebab mentaliti tak boleh bekerjasama

    BalasPadam
    Balasan
    1. dear mad monyet...kenapa bawa bawa indonesia disini yg lg ngomongin aarif lee...

      Padam
  15. Tanpa nama tu mcm org indon j...sbb tu dye kte org mlyu b****k

    BalasPadam
  16. this author seriously brainless

    BalasPadam
  17. @haruka ayumu kenapa bawa indonesia? sebab yg komen menghina melayu di atas itu org indon..ko ingt org Malaysia bodoh xtw mna indon mana org malaysia? patutlah org indon ni tak maju2..layak selamanya jadi kuli..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Palalu peyang. bisa g lo jd artis international? tukang gali kubur aja g keterima

      Padam
  18. Sejujur@ aq ni org indonesia juga loh... tapi aq tx terima kalo ada org yg menghina melayu karna ditempat aq lahir juga tak luput sejarah antara Aceh dan melayu.. Sebagai warga negara yg baik aq juga tx mengharapkan warga negara lain menghina indonesia tpi aq tw yg hina melayu sampah diatas to pasti anak dari jawa karna jawa tk pernah suka ama melayu.... Aq Kalo kemalaysia dikampung aceh menetap.. tpi kalo aq job dithailand dipattani menetap jdi melayu itu tdk luput dari hati aq...

    BalasPadam
  19. just bcoz bruce lee same surname as aarif automatically makes him same religion???farking stupid punya author...so i guess donald trump is a duck bcoz he has a same name as donald duck ....

    BalasPadam
  20. Jangan asyik menghina satu sama lain sbb diri sendiri x perfect tengak diri sendiri sebelum judge orang lain and jangan bwk malu pada negara sendiri dan please hormat antara satu sama lain

    BalasPadam

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Dikuasakan oleh Blogger.