Header Ads

Cara Kenal Pasti Perbezaan Jam Casio G-Shock Original dan Fake


"Ciri-Ciri G-Shock Original"

Jam tangan G-shock cukup popular. Apabila popular akan menerbitkan penjual yang ramai memandangkan permintaan yang tinggi. Jam G-Shock juga sekarang sudah pelbagai jenis menghampiri 1000 jenis yang ada di pasaran.

Ciri_Ciri G-Shock Original
Ciri_Ciri G-Shock Original
Oleh itu, sukar untuk pembeli mendapatkan kepastian dalam mendapatkan jam tangan Casio G-Shock yang original.


Fake G-shock dikatakan Original oleh penjual tidak bertanggungjawab, itu faktor utama yang menyeramkan peminat G-Shock. Lainlah jika anda sudah percaya dan kenal serta yakin dengan penjual G-Shock original di pasaran.

Kenali Ciri-Ciri Perbezaan G-Shock Original atau Tiruan

Dibawah adalah beberapa kriteria yang perlu bakal pembeli G-Shock original pastikan ketika membuat pemeriksaan.

Lihat apa yang perlu pengguna tahu sebelum membeli Casio G-Shock original.

1. Rekabentuk dan Kualiti Pembuatan 

Dari aspek rekabentuk, lihat segala bentuk yang ada. Kebiasaanya 'manufacturing defect' untuk meniru akan nampak. Bukan senang ingin tiru 100%.

Fake G-Shock biasanya terlalu tajam atau terlalu bulat di tempat-tempat tertentu dan bentuk yang dibuat kurang terperinci.

Maksudnya macam ada tak perfect bentuk G-shock tu bila tengok dekat dekat. Kehalusan seni rekabentuk boleh diketahui.

Contoh pada bentuk jarum jam,butang set jam,tali jam dan bahagian yang lain.

2. Material (Resin)

Material Resin bermutu
Resin fake biasanya berkilat dan nampak murah. Keadan agak pudar dan apabila mula-mula dilihat tiada sebarang penarik. Lembut dipegang pada kali pertama tidak begitu kasar.

Fake G-Shock ni biasanya dah boleh detect dari jauh bila tengok macam pelik. Tidak sedap mata memandang tidak sama macam original G Shock. Pembuatan original agak halus.

3. Function

Semua Dail Berfungsi
Jika original, setiap dail dan perkakas dalamannya berfungsi. Contoh tertera perkataan tough solar atau sebarang fungsi pada jam.

Jika salah satu tidak berfungsi memang sudah sah itu g-shock fake atau tiruan.

4. Warna

Fake G-Shock gabungan warna yang tidak wujud dalam keluaran model G SHOCK yang dibeli.

Contoh,G-Shock model DW6900 tak de warna denim. Tiba-tiba ada seller jual GA warna denim kata original keluaran G-Shock atau jam sama model tetapi warna tidak sama seperti yang asal,warna nampak pudar atau kelam. Dalam kes ini cuba buat kajian pada laman web G-Shock yang rasmi.

5. LCD Layout

Fake G-Shock biasanya mempunyai sedikit berbeza digit / huruf dan susunan yang tidak nampak selaras .

Lcd yang digunakan juga nampak murah dan kualiti lampu yang tidak setanding dengan G-Shock ORIGINAL.

6. Kotak dan Pembungkusan

Contoh Kotak Besi Gshock
Casio G -Shock original yang baru di jual dengan tin/kotak yang mempunyai nombor model penuh dicetak di belakang (dengan kod bar).

Cuba scan kod bar untuk lihat model yang ORIGINAL .

7. Tag dan Sebarang Manual dan Nota

Tag Belakang Jam
Produk G -Shock yang baru di beli mempunyai tag kertas yang berlogo lambang G -Shock , model produk , kod bar dan harga produk.

8. Buat Pemeriksaan Kepastian Dengan Professional

Waranti Manual Gshock Original
Teks bercetak: kesilapan ejaan dalam teks, kualiti huruf - setiap huruf, perkataan, simbol sepatutnya diletakkan tajam, simetri dan sempurna tetapi sebaliknya ada kesilapan.

Jarum jam dan bahagian-bahagian pada permukaan jam sepatutnya tepat(precise) dan kelihatan seperti bahagian tersebut berada pada bahagian-bahagian yang berasingan dan dicantum. Sepatutnya tidak semua dibentuk sebagai benda yang satu.

Fungsi khas seperti tide graph dan moon phase sepatutnya berfungsi dan bukan sebagai hiasan dan bukan function on/off je.

Cari nombor model yang tepat, Cari di backcase jam. Semua model ORIGINAL G SHOCK mempunyai 'nombor model' dash(-)'warna kod' contohnya. GD120CM-8 dan check kod warna dan jenis model dari 

OFFICIAL WEBSITE :http://www.gshock.com/

Duit bukan senang mahu dapat jika betul-betul yang halal. Jadi elakkan dari tertipu. Pengetahuan dalam sesuatu benda cukup penting.

Apalagi dalam mendapatkan sesuatu yang sememangnya tinggi nilai permintaan.

Semoga artikel ini membantu anda mendapatkan Casio G-Shock kegemaran anda jika anda sukakan yang original. Dari segi harga memanglah mahal namun berbaloi untuk kualiti dan jaminan.

Kebiasaan waranti untuk G-Shock original adalah satu tahun dan jangka masa bateri mampu mencecah 5 tahun digunakan.

Untuk lebih lagi kepastian mengenai model yang anda inginkan boleh membuat carian model tersebut pada pautan di bawah:




Anda fikir anda tahu Cara Kenal Pasti Perbezaan Jam Casio G-Shock Original dan Fake ?

Anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.