Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia

Sudah menjadi lumrah dalam kehidupan, semakin berusia semakin berharga. Hal ini terjadi kerana apabila sudah lama maka kuantitinya merosot dan untuk mendapatkannya agak sukar. Kesukaran itulah merupakan bayarannya. Banyak aktiviti hobi sudah menjadi perniagaan. Contohnya hobi mengumpul wang/duit lama. 

Semakin sukar ditemui semakin mahal harganya. Ironinya duit dibeli dengan duit.Dengan berbilangnya edisi wang kertas atau syiling dikeluarkan Bank Negara Malaysia, maka permintaan terhadap wang dan syiling pada zaman lampau meningkat. Begitu juga nilai harganya.

Bagi pengumpul dan pedagang wang lama nama gabenor menjadi kriteria dalam menetapkan nilai harga. Gabenor bank negara Malaysia mempunyai penggal perkhidmatan tertentu. Dari penggal inilah para numenistik wang lama atau wang 'limited edition' menjadikan rujukan tahun, berapa lama atau betapa 'rare' wang tersebut.





Umum mengetahui Dr. Zeti Akhtar Aziz merupakan gabenor wanita pertama Malaysia, tetapi pengumpul serta pedagang wang lama pernah 'bertembung' dengan tanda tangan 'Aishah' pada duit satu ringgit beberapa keping not dua ringgit.

Siapakah Aishah tersebut ?

Ada para pengkaji teori konspirasi yang mengandaikan not satu ringgit tersebut ditandatangani oleh bekas permaisuri agong Malaysia, Tuanku Siti Aishah Binti Abdul Rahman sebagai not 'limited edition'. 

Akan tetapi kesahihannya agak malap.Maka para pekerja Bank Negara Malaysia pun mengeluarkan kenyataan mereka tentang wujudnya tanda tangan 'Aishah' pada not satu ringgit.

Melalui kenyataan itu, sumber mengatakan kes percetakkan tanda tangan 'Aishah' ini berlaku ketika peralihan gabenor antara Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman, gabenor ke-6 dan Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz,gabenor ke-7. Wang kertas bukan dibuat dan dicetak dengan sesuka hati (Lihat juga artikel : Bagaimana Wang Kertas Dicipta), jika dicetak dengan sesuka hati maka akan berlaku inflasi, iaitu kemampuan melebihi keperluan.

Sumber : Senarai Nama Gabenor Bank Negara Malaysia

Dalam dua tahun memegang jawatan gabenor, Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman (1998-2000), pada akhir penggal sahaja tuan gabenor BNM ini berpeluang menandatangani not wang menggunakan tanda tangan beliau kerana keperluan mencetak wang seterusnya pada ketika itu. Not yang mempunyai tanda tangan tuan Abul Hassan dikatakan hanya berjumlah 50,000 keping dan menjadikannya tanda tangan paling 'limited edition' dalam pengeluaran not wang dari BNM.

Oleh kerana ke'comel'an tanda tangan dari gabenor ke-6 BNM itu maka ramai yang meng'intepresi'kan ejaan pada tanda tangan itu sebagai 'Aishah' yang sebenarnya 'Abul Hassan'.

Maka boleh dikatakan amat bertuah bagi mereka yang memiliki not duit bertandatangan 'Aishah' kerana diceritakan pencetakkan menggunakan tanda tangan tersebut hanya 50,000 keping sahaja.

anda fikir anda tahu Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia ?

anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum....


41 ada idea nak komen:

azimah mohd zainuddin berkata... Reply To This Comment

Baru tahu tandatangan itu bukan aishah

Ddon Rohaizam Ddon berkata... Reply To This Comment

Kalau not 100 bertandatangan Aishah?

muhammad hafizuddin berkata... Reply To This Comment

Sy dpt dah not rm10...tandatangan aishah

fariz azfar berkata... Reply To This Comment

Hahahaha...aku baru dapat tadi not rm10...mahal Dari nilai ke klu Jual

fariz azfar berkata... Reply To This Comment

Hahahaha...aku baru dapat tadi not rm10...mahal Dari nilai ke klu Jual

fyz mi berkata... Reply To This Comment

Mggu ni sy dpt 2 kpg Rm100 tandatangan Aisyah & Tan Sri Dato'Ahmad Mohd.Don

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

saya ada rm10 dan rm100 tandatangan aishah...berminat wasapp lyn 0127553036..

Nancy Sofia berkata... Reply To This Comment
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nancy Sofia berkata... Reply To This Comment

Saya ada dua keping not rm10 bertandatangan aishah bahagian tepi..berminat boleh hubungi saya terus 0105953937

Muhamad Jibin berkata... Reply To This Comment

saya ada rm100...pm 0138995525..rm1k jak

Muhamad Jibin berkata... Reply To This Comment

saya ada rm100...pm 0138995525..rm1k jak

Farah Diba berkata... Reply To This Comment

assalam . saya ada rm 10 dengan tanda tangan aisyah ditengah asli dari alam sebelah . jika berminat pm sye kat no 0173726498 tq

Farah Diba berkata... Reply To This Comment

assalam . saya ada rm 10 dengan tanda tangan aisyah ditengah asli dari alam sebelah . jika berminat pm sye kat no 0173726498 tq

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

...saya ada uncut RM5X3 dalam folder siri AA0091xxx-AA0093xxx tandatangan aishah. saya beli di Bank Negara tahun 99... saja suka2 bila tengok ramai orang beratur beli masa tu , yang xxx tu nombor serupa jer .. jika minat boleh call 013 3374732 Ben

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Saya ada not rm2.. Tandatagan aishah.. Berminat pm 017 3524435

mira berkata... Reply To This Comment

Saya ada not rm10 sign aishah. Berminat pm saya. - 01139633558

mohd hazeley hazeley berkata... Reply To This Comment

Sy ade 2 keping 100 sign aishah middle side

mohd hazeley hazeley berkata... Reply To This Comment

Wattssp sy Cepat 01133765478

mohd hazeley hazeley berkata... Reply To This Comment

01123765478 hazeley

mohd firdaus berkata... Reply To This Comment

Saya ada not rm5 & rm2 dlm keadaan baik lagi,ada harga ke kalau jual? Ada pembeli yg berminat boleh contact saya....
0103362428

Waie Tatoo berkata... Reply To This Comment

Kami ada jual duit lama tandatangan aishah...

RM2
RM5
RM10
RM100

SAPA-SAPA YANG BERMINAT UNTUK MEMBELI DUIT LAMA KAMI SILA CALL KAMI DI +601125046424

Waie Tatoo berkata... Reply To This Comment

Kami ada jual duit lama tandatangan aishah...

RM2
RM5
RM10
RM100

SAPA-SAPA YANG BERMINAT UNTUK MEMBELI DUIT LAMA KAMI SILA CALL KAMI DI +601125046424

owen_evil@blog berkata... Reply To This Comment

Saya ada not 50 tandatangan Aishah berminat call/whatsapp 0133027160

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Saya ada not RM10 tandatangan Aishah. No siri BW4004040. Berminat pm 0198774087

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Saya ada duit Rm10 ringgit sign Aishah..no siri BU8393277

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Saya ada not rm10 sign Aishah no siri BU8393277,
Berminat pm d 01114087554

ninja yayan berkata... Reply To This Comment

Rm1 sign aishah .
no siri HD1814416 .
Pm 0149967203

Adib Asjad berkata... Reply To This Comment

saya ad rm 5 tndatangan aishah.. papehal call di number ni 01131367022 ataupn wss number ni 0145090269

Adib Asjad berkata... Reply To This Comment

saya ad rm 5 tndatangan aishah.. papehal call di number ni 01131367022 ataupn wss number ni 0145090269

Unknown berkata... Reply To This Comment

Saya ad duit sign aishah rm 50 rm 10 duit lama rm 5 duit lama rm 10 rm 2 sign tepi..nk pm no 0123375522

Borhan Aisyah berkata... Reply To This Comment

Saya ada RM50 Sign Aisyah
Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya
Borhan : 0135892061

Borhan Aisyah berkata... Reply To This Comment

Saya ada RM50 Sign Aisyah
Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya
Borhan : 0135892061

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Sy ada not rm10 sign tengah aishah. Condition 99/100. Wassup 0103665461

Ipunk Ghema berkata... Reply To This Comment

Sy ada note 10 aishah,berminat whatsapp 017 7036293

Eick Cavalera berkata... Reply To This Comment

Saya ada rm2 lama yg ada tandatangan aishah . Bminat pm 0172706779 .

Unknown berkata... Reply To This Comment

Sy ada RM100 tandatangan aishah. Bminat pm 0196972590

@dmin berkata... Reply To This Comment

sya ada RM10 sign aishah no. siri BW4626466 berminat wssp: 014-7843017

boy viji berkata... Reply To This Comment

Rm10
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman
Call me 01139831365

Unknown berkata... Reply To This Comment
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Wan Mohamad Saiful Saiful berkata... Reply To This Comment

Salam sejahtera tuan2 dan puan sya ada duit rm100 tandatangan Aisyah no siri AR5491214.kalau jual dapat brapa??

permata cinta berkata... Reply To This Comment

Salam sejahtera n assalammulaikum..sye pun ade tanda tangan zati RM100..KLAU JUAL DPT BERAPA..BERMINAT SILA WHTSP SAYA(0176370593_FYDA)

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...