Header Ads

Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia

Sudah menjadi lumrah dalam kehidupan, semakin berusia semakin berharga. Hal ini terjadi kerana apabila sudah lama maka kuantitinya merosot dan untuk mendapatkannya agak sukar. Kesukaran itulah merupakan bayarannya. Banyak aktiviti hobi sudah menjadi perniagaan. Contohnya hobi mengumpul wang/duit lama. 

Semakin sukar ditemui semakin mahal harganya. Ironinya duit dibeli dengan duit.Dengan berbilangnya edisi wang kertas atau syiling dikeluarkan Bank Negara Malaysia, maka permintaan terhadap wang dan syiling pada zaman lampau meningkat. Begitu juga nilai harganya.

Bagi pengumpul dan pedagang wang lama nama gabenor menjadi kriteria dalam menetapkan nilai harga. Gabenor bank negara Malaysia mempunyai penggal perkhidmatan tertentu. Dari penggal inilah para numenistik wang lama atau wang 'limited edition' menjadikan rujukan tahun, berapa lama atau betapa 'rare' wang tersebut.





Umum mengetahui Dr. Zeti Akhtar Aziz merupakan gabenor wanita pertama Malaysia, tetapi pengumpul serta pedagang wang lama pernah 'bertembung' dengan tanda tangan 'Aishah' pada duit satu ringgit beberapa keping not dua ringgit.

Siapakah Aishah tersebut ?

Ada para pengkaji teori konspirasi yang mengandaikan not satu ringgit tersebut ditandatangani oleh bekas permaisuri agong Malaysia, Tuanku Siti Aishah Binti Abdul Rahman sebagai not 'limited edition'. 

Akan tetapi kesahihannya agak malap.Maka para pekerja Bank Negara Malaysia pun mengeluarkan kenyataan mereka tentang wujudnya tanda tangan 'Aishah' pada not satu ringgit.

Melalui kenyataan itu, sumber mengatakan kes percetakkan tanda tangan 'Aishah' ini berlaku ketika peralihan gabenor antara Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman, gabenor ke-6 dan Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz,gabenor ke-7. Wang kertas bukan dibuat dan dicetak dengan sesuka hati (Lihat juga artikel : Bagaimana Wang Kertas Dicipta), jika dicetak dengan sesuka hati maka akan berlaku inflasi, iaitu kemampuan melebihi keperluan.

Sumber : Senarai Nama Gabenor Bank Negara Malaysia

Dalam dua tahun memegang jawatan gabenor, Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman (1998-2000), pada akhir penggal sahaja tuan gabenor BNM ini berpeluang menandatangani not wang menggunakan tanda tangan beliau kerana keperluan mencetak wang seterusnya pada ketika itu. Not yang mempunyai tanda tangan tuan Abul Hassan dikatakan hanya berjumlah 50,000 keping dan menjadikannya tanda tangan paling 'limited edition' dalam pengeluaran not wang dari BNM.

Oleh kerana ke'comel'an tanda tangan dari gabenor ke-6 BNM itu maka ramai yang meng'intepresi'kan ejaan pada tanda tangan itu sebagai 'Aishah' yang sebenarnya 'Abul Hassan'.

Maka boleh dikatakan amat bertuah bagi mereka yang memiliki not duit bertandatangan 'Aishah' kerana diceritakan pencetakkan menggunakan tanda tangan tersebut hanya 50,000 keping sahaja.

anda fikir anda tahu Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia ?

anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum....


43 ulasan:

  1. Baru tahu tandatangan itu bukan aishah

    BalasPadam
  2. Kalau not 100 bertandatangan Aishah?

    BalasPadam
  3. Sy dpt dah not rm10...tandatangan aishah

    BalasPadam
  4. Hahahaha...aku baru dapat tadi not rm10...mahal Dari nilai ke klu Jual

    BalasPadam
  5. Hahahaha...aku baru dapat tadi not rm10...mahal Dari nilai ke klu Jual

    BalasPadam
  6. Mggu ni sy dpt 2 kpg Rm100 tandatangan Aisyah & Tan Sri Dato'Ahmad Mohd.Don

    BalasPadam
  7. saya ada rm10 dan rm100 tandatangan aishah...berminat wasapp lyn 0127553036..

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Saya ada dua keping not rm10 bertandatangan aishah bahagian tepi..berminat boleh hubungi saya terus 0105953937

    BalasPadam
  10. saya ada rm100...pm 0138995525..rm1k jak

    BalasPadam
  11. saya ada rm100...pm 0138995525..rm1k jak

    BalasPadam
  12. assalam . saya ada rm 10 dengan tanda tangan aisyah ditengah asli dari alam sebelah . jika berminat pm sye kat no 0173726498 tq

    BalasPadam
  13. assalam . saya ada rm 10 dengan tanda tangan aisyah ditengah asli dari alam sebelah . jika berminat pm sye kat no 0173726498 tq

    BalasPadam
  14. ...saya ada uncut RM5X3 dalam folder siri AA0091xxx-AA0093xxx tandatangan aishah. saya beli di Bank Negara tahun 99... saja suka2 bila tengok ramai orang beratur beli masa tu , yang xxx tu nombor serupa jer .. jika minat boleh call 013 3374732 Ben

    BalasPadam
  15. Saya ada not rm2.. Tandatagan aishah.. Berminat pm 017 3524435

    BalasPadam
  16. Saya ada not rm10 sign aishah. Berminat pm saya. - 01139633558

    BalasPadam
  17. Sy ade 2 keping 100 sign aishah middle side

    BalasPadam
  18. Saya ada not rm5 & rm2 dlm keadaan baik lagi,ada harga ke kalau jual? Ada pembeli yg berminat boleh contact saya....
    0103362428

    BalasPadam
  19. Kami ada jual duit lama tandatangan aishah...

    RM2
    RM5
    RM10
    RM100

    SAPA-SAPA YANG BERMINAT UNTUK MEMBELI DUIT LAMA KAMI SILA CALL KAMI DI +601125046424

    BalasPadam
  20. Kami ada jual duit lama tandatangan aishah...

    RM2
    RM5
    RM10
    RM100

    SAPA-SAPA YANG BERMINAT UNTUK MEMBELI DUIT LAMA KAMI SILA CALL KAMI DI +601125046424

    BalasPadam
  21. Saya ada not 50 tandatangan Aishah berminat call/whatsapp 0133027160

    BalasPadam
  22. Saya ada not RM10 tandatangan Aishah. No siri BW4004040. Berminat pm 0198774087

    BalasPadam
  23. Saya ada duit Rm10 ringgit sign Aishah..no siri BU8393277

    BalasPadam
  24. Saya ada not rm10 sign Aishah no siri BU8393277,
    Berminat pm d 01114087554

    BalasPadam
  25. Rm1 sign aishah .
    no siri HD1814416 .
    Pm 0149967203

    BalasPadam
  26. saya ad rm 5 tndatangan aishah.. papehal call di number ni 01131367022 ataupn wss number ni 0145090269

    BalasPadam
  27. saya ad rm 5 tndatangan aishah.. papehal call di number ni 01131367022 ataupn wss number ni 0145090269

    BalasPadam
  28. Saya ad duit sign aishah rm 50 rm 10 duit lama rm 5 duit lama rm 10 rm 2 sign tepi..nk pm no 0123375522

    BalasPadam
  29. Saya ada RM50 Sign Aisyah
    Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya
    Borhan : 0135892061

    BalasPadam
  30. Saya ada RM50 Sign Aisyah
    Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya
    Borhan : 0135892061

    BalasPadam
  31. Sy ada not rm10 sign tengah aishah. Condition 99/100. Wassup 0103665461

    BalasPadam
  32. Sy ada note 10 aishah,berminat whatsapp 017 7036293

    BalasPadam
  33. Saya ada rm2 lama yg ada tandatangan aishah . Bminat pm 0172706779 .

    BalasPadam
  34. Sy ada RM100 tandatangan aishah. Bminat pm 0196972590

    BalasPadam
  35. sya ada RM10 sign aishah no. siri BW4626466 berminat wssp: 014-7843017

    BalasPadam
  36. Rm10
    Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman
    Call me 01139831365

    BalasPadam
  37. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  38. Salam sejahtera tuan2 dan puan sya ada duit rm100 tandatangan Aisyah no siri AR5491214.kalau jual dapat brapa??

    BalasPadam
  39. Salam sejahtera n assalammulaikum..sye pun ade tanda tangan zati RM100..KLAU JUAL DPT BERAPA..BERMINAT SILA WHTSP SAYA(0176370593_FYDA)

    BalasPadam
  40. Rm5 tandatangan aishah . pm 0165444947

    BalasPadam
  41. Rm5 tandatangan aishah . pm 0165444947

    BalasPadam

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Dikuasakan oleh Blogger.