Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia

Sudah menjadi lumrah dalam kehidupan, semakin berusia semakin berharga. Hal ini terjadi kerana apabila sudah lama maka kuantitinya merosot dan untuk mendapatkannya agak sukar. Kesukaran itulah merupakan bayarannya. Banyak aktiviti hobi sudah menjadi perniagaan. Contohnya hobi mengumpul wang/duit lama. 

Semakin sukar ditemui semakin mahal harganya. Ironinya duit dibeli dengan duit.Dengan berbilangnya edisi wang kertas atau syiling dikeluarkan Bank Negara Malaysia, maka permintaan terhadap wang dan syiling pada zaman lampau meningkat. Begitu juga nilai harganya.

Bagi pengumpul dan pedagang wang lama nama gabenor menjadi kriteria dalam menetapkan nilai harga. Gabenor bank negara Malaysia mempunyai penggal perkhidmatan tertentu. Dari penggal inilah para numenistik wang lama atau wang 'limited edition' menjadikan rujukan tahun, berapa lama atau betapa 'rare' wang tersebut.

Umum mengetahui Dr. Zeti Akhtar Aziz merupakan gabenor wanita pertama Malaysia, tetapi pengumpul serta pedagang wang lama pernah 'bertembung' dengan tanda tangan 'Aishah' pada duit satu ringgit beberapa keping not dua ringgit.

Siapakah Aishah tersebut ?

Ada para pengkaji teori konspirasi yang mengandaikan not satu ringgit tersebut ditandatangani oleh bekas permaisuri agong Malaysia, Tuanku Siti Aishah Binti Abdul Rahman sebagai not 'limited edition'. 

Akan tetapi kesahihannya agak malap.Maka para pekerja Bank Negara Malaysia pun mengeluarkan kenyataan mereka tentang wujudnya tanda tangan 'Aishah' pada not satu ringgit.

Melalui kenyataan itu, sumber mengatakan kes percetakkan tanda tangan 'Aishah' ini berlaku ketika peralihan gabenor antara Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman, gabenor ke-6 dan Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz,gabenor ke-7. Wang kertas bukan dibuat dan dicetak dengan sesuka hati (Lihat juga artikel : Bagaimana Wang Kertas Dicipta), jika dicetak dengan sesuka hati maka akan berlaku inflasi, iaitu kemampuan melebihi keperluan.

Sumber : Senarai Nama Gabenor Bank Negara Malaysia

Dalam dua tahun memegang jawatan gabenor, Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman (1998-2000), pada akhir penggal sahaja tuan gabenor BNM ini berpeluang menandatangani not wang menggunakan tanda tangan beliau kerana keperluan mencetak wang seterusnya pada ketika itu. Not yang mempunyai tanda tangan tuan Abul Hassan dikatakan hanya berjumlah 50,000 keping dan menjadikannya tanda tangan paling 'limited edition' dalam pengeluaran not wang dari BNM.

Oleh kerana ke'comel'an tanda tangan dari gabenor ke-6 BNM itu maka ramai yang meng'intepresi'kan ejaan pada tanda tangan itu sebagai 'Aishah' yang sebenarnya 'Abul Hassan'.

Maka boleh dikatakan amat bertuah bagi mereka yang memiliki not duit bertandatangan 'Aishah' kerana diceritakan pencetakkan menggunakan tanda tangan tersebut hanya 50,000 keping sahaja.

anda fikir anda tahu Tanda Tangan Gabenor Aishah Bank Negara Malaysia ?

anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum....


43 ada idea nak komen:

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...