Bagaimana Wang Kertas Di Buat Serta Peranan Emas dan Perak Sebagai Mata Wang


Di zaman kejatuhan nilai ringgit ini cuba kita hayati bagaimana semua ini bermula. Paling mudah, bagaimana sistem duit bermula setelah terkuburnya sistem barter (tukar barang) dahulu kala.

Greece merupakan negara pertama yang mengalami kegawatan ekonomi yang melampau sehingga mereka diiktiraf sebagai bankrap secara rasmi. Mengapa pihak Greece tidak cetak sahaja wang bagi menambah bilangan duit mereka supaya boleh membayar hutang negara ?

apakah plate cetak wang Greece sudah berkarat dan tidak boleh di guna.

Memang mudah jika perkara sebegitu berlaku iaitu mencetak wang dengan mengkhinzir buta bilangannya. Wang merupakan 'orang tengah' di antara keperluan dan barangan. Inflasi akan terjadi di mana duit atau wang sudah tidak lagi berguna apabila banyaknya seperti dedaunan yang luruh di musim luruh.

Mengapa ramai yang masih kekurangan wang ?
Mengapa ramai masih sukar menjaga wang ?
Mengapa ramai masih berhutang ?

Kan mudah jika cetak sahaja wang dengan plate pencetak baru negara akan banyak wang.

Mari kita ikuti kisah Wunan membuka penempatan baru dan ingin mewujudkan sistem ekonomi berasaskan wang.Bagaimana Sistem Wang dan Percetakkannya Bermula ?


Wunan, memang nama sebenar, mula membuat sebuah negara yang diberi nama Alpopo. Bagi memulakan sistem ekonomi, Wunan harus mencetak wang supaya aliran perniagaan mula berkembang. Bagi mengelakkan berlakunya inflasi Wunan tidak boleh mencetak wang dengan mengkhinzir buta bilangannya meskipun beliau baru memiliki plate mencetak wang yang baru dibeli.

Maka Wunan yang memiliki Master dalam bidang Pentadbiran mula menubuhkan Bank Negara Alpopo. Wunan mengupah beberapa rakan kolejnya yang memiliki Master dalam bidang Keduitan menjaga Bank Negara mereka.
Wunan juga turut meminta ahli keluarga untuk menubuhkan bank-bank supaya mereka ini dapat bekerja sebagai kroni seperti kebiasaan yang dilakukan kerajaan kapitalis dunia.

Cetakkan Pertama
Bagi membayar gaji setiap pekerja dari pelbagai jabatan yang telah dibuka dalam pentadbirannya Wunan memerlukan (Rafia Muindo: nama matawang negara Alpopo) RM 10,000 untuk pembayaran gaji di akhir bulan nanti. Maka dari mana Wunan mahu mendapatkan wang, dalam negara barunya tiada sebarang wang mahupun seketul emas atau perak untuk dijadikan gaji.

Maka Wunan perlu membuat pinjaman dengan Bank Negara Alpopo sebanyak RM 10,000. Maka tugas Bank Negara Alpopo bermula dengan mencetak wang kertas sebanyak RM 10,000 untuk "dipinjamkan" kepada kerajaan Wunan.Namun kertas tersebut hanyalah simbol imaginary, wang sebenar adalah apa yang kita lihat nilainya dalam mesin ATM. Ini berdasarkan perjanjian (menandatangani I.O.U) antara kerajaan Wunan telah berhutang dengan Bank Negara Alpopo.

Wunan tidak mendapat seketul RM 10,000 di atas mejanya tetapi melalui sekeping kertas yang dipanggil cek.

Duit Pertama RM 10,000
Dengan itu Wunan sudah mampu membayar gaji pekerjanya dengan RM 10,000. Diagihkan RM 10,000 tersebut setelah mendepositkan cek tersebut di bank konvensional. Ada yang menggunakan untuk membeli barangan keperluan dan ada juga yang menyimpan. Akhirnya mereka akan menyimpan sebagai deposit di bank-bank milik adik beradik Wunan. 

Maka wang RM 10,000 itu tadi sudah berada dengan selamatnya dalam kerajaan Wunan.
Dari nilai deposit itulah Bank Negara Alpopo akan mencetak wang berlogo Wunan sebanyak RM 10,000.

Sistem Rizab dan Riba (Interest)
Termaktub dalam perlembagaan Kerajaan Alpopo dalam chapter Keduitan, 10% dari dari RM 10,000 perlu menjadi rizab Bank Negara Alpopo iaitu sebanyak RM 1000. Akibat daripadanya bank diberi kelulusan mencipta wang baru bersamaan gandaan 90% (RM 9,000) sebagai pinjaman baru. Wang ini tidak dicetak tetapi sekadar jumlah yang direkodkan dalam sistem perbankan.

Wang Di Atas Angin
Dalam negara Alpopo sudah mempunyai dana sebanyak RM 10,000. Seorang rakyat kerajaan Wunan, Penjejak Badai, ingin membuat pinjaman dengan bank sebanyak RM 9000 duit yang baru dicipta tadi. Pihak bank akan merekodkan akaun aset bank menyamai akaun liabiliti peminjam. 

Penjejak Badai akan menyimpan wang tersebut di bank sebagai deposit atau membeli barang dan peniaga yang menjual akan mendepositkan nilai wang tersebut ke dalam bank.

Dengan itu nilai aliran (wang atas angin dari deposit) dalam negara kerajaan Wunan berjumlah RM 10,000 + RM 9000 = RM 19,000.

'Recycle' Rizab Negara
RM 9,000 dalam simpanan bank (Penjejak Badai atau Peniaga), bank akan menggunakan 10% dari simpanan kepada rizab negara. Maka 90% (RM 8100) pada asanya tiada apa-apa hanya ilusi akan digunakan sebagai nilai untuk mencetak wang seterusnya. Maka seorang lagi rakyat negara Alpopo pergi ke bank dan ingin meminjam Rm 8,100 akan menyimpan atau membeli sesuatu maka RM 8,100 akan didepositkan ke dalam bank menjadikan nilai wang dalam negara menjadi RM 10,000 + RM 9,000 + RM 8,100 = RM 27,100.

Duit Halimunan (deposit) menjadi Duit Kertas
Proses bank mencipta wang melalui pinjaman RM 9,000 dan RM 8,100 akan berterusan kepada ciptaan wang baru bagi pinjaman RM 7,290, RM 6,561, RM 5,905, RM 5,314 dan sehinggalah ciptaan wang baru melalui pinjaman bertambah daripada RM 10,000 mencapai RM 90,000. Sehingga wang fizikal sudah berkembang biak di dalam negara.

Disebabkan inilah bank mempunyai had pengeluaran dan had simpanan dalam akaun untuk di'rolling' sebagai deposit simpanan.Rajah adalah penerangan dikeluarkan Federal Reserve Bank of Chichago (Bank Negara) bagi menerangkan proses ciptaan wang berasaskan pinjaman RM 10,000 kepada RM 100,000.

Pada peringkat ini keseluruhan jumlah wang di dalam negara menjadi RM 100,000 dan proses ciptaan wang tidak lagi dapat berkembang.

Kerajaan dikehendaki membuat pinjaman baru kepada Bank Negara agar wang dan ekonomi negara dapat terus berkembang.

Apa yang pihak kerajaan Wunan dan Kerajaan Malaysia lakukan pada hari ini adalah berteraskan sistem...

MODERN MONEY MECHANICS

.... yang dicipta oleh kapitalis yahudi dan nasrani untuk menghalalkan riba di mana amat dilarang oleh Allah dalam apa jua perniagaan. Namun inilah realiti kehidupan ekonomi negara kita sendiri. Di mana berkahnya hasil ini sehinggakan pelbagai masalah ekonomi termasuklah kejatuhan harga ringgit sehingga menghampiri USD 1 = RM 5.Emas dan Perak 

RASULULLAH (SAW) BERSABDA: PADA AKHIR ZAMAN,MANUSIA DI MASA ITU SEMESTINYA MEMILIKI DIRHAM – DIRHAM DAN DINAR-DINAR UNTUK MENEGAKKAN URUSAN AGAMANYA DAN DUNIANYA.
(Hadith riwayat Imam Al-Tabrani(sebagai yang terdapat di dalam Jami’u As-Saghir bagi Imam As-Sayuti)

Maka amat wajib bagi kita memilih pimpinan yang mengikut 'tali' yang sebenar di mana pimpinan yang tidak mengikut telunjuk yahudi dan nasrani dalam urusan seharian.
Al-Quran adalah sumber panduan yang lebih agung dari sebarang ideologi ciptaan manusia.

Mengapa tidak ditambat percetakkan duit dengan rizab emas yang terdapat di dalam negara tersebut ?

Mengapa tiada sebarang usaha dalam menaikkan kembali matawang dinar dan dirham ?

Bukankah benda yang jelas itu adalah lebih baik dari sesuatu yang tidak nampak pada mata kasar. 

Sudah jelas tak mengapa dalam adik - beradik terdapat seorang memegang kerajaan dan seorang lagi memegang kuasa di bank. Penulis tidak mengatakan siapa anda fikirkanlah sendiri bagaimana putaran kapitalis berfungsi. Sentiasa ingat hipotesis ini, yang kaya akan terus kaya, yang tertindas akan terus tertindas, jika kita tidak mencari kebenaran.

"Sistem mata wang kertas yang tidak lagi berlandaskan emas sebagai sandaran sepenuhnya menjadikan negara besar dan kaya (kapitalis) terus bermaharajalela menindas negara-negara kecil supaya tunduk kepada pengaruh dan kuasanya baik di bidang ekonomi mahupun ketenteraan"
Allahyarham Tuan Guru Dato' Bentara Setia Hj. Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

anda fikir anda tahu Bagaimana Wang Kertas Di Buat Serta Peranan Emas dan Perak ?

anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum....
152 ada idea nak komen:

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...