Mengapa Rakyat Malaysia Truly Asia Sangat Unik



1.Hujan

"Hah Sameon...ko lewat lagi hari ni..!?"
"Hujan lah bos..peh..abis kuyup basah ni.."

Di kawasan beriklim panas tropika seperti malaysia, hujan berjaya menjadi alasan paling tampan dan macho jika terlewat menghadiri sesuatu majlis.

2.Add On Lesen Coaching Bila Lahir Di Malaysia

"Ape la bangang si nazrin nawi ni asyik tendang bola ikut arah telur saja"-kata Usop
"Aah la..si Pablo Dollah ni patut gunakan formasi 5-7-3 baru betul"-sampuk Jarjit

Kredibiliti rakyat Malaysia dalam bidang kejurulatihan sukar dibendung lagi semua sukan power. FIFA patut keluarkan sijil kejurulatihan beserta surat beranak atau mykid selepas lahir.



3. Everybody can Bussines

"013XXXXXX call minah urut jiwa raga"
"019XXXXXX abang miang picit-picit"
"pondan terlampau 018XXXXXXX"

Blue Moon : Bila Bulan Bewarna Biru


Tajuknya seakan-akan lagu aidit dan arab zaman dulu-dulu. Jika dilihat dari perkataan orang putih, "blue moon" maka ramai yang berfikir pada jumaat ini akan berlaku bulan akan berwarna biru. Kebiasaannya warna bulan yang mendapat cahaya dari matahari ada kala bewarna putih jingga serta merah.Namun adakah pada 31 Julai 2015 atau Jumaat akan berlaku bulan bewarna biru ?

Kes 1:
"Blue Moon" yang dimaksudkan disini adalah di mana fenomena fasa bulan purnama yang berlaku dua kali dalam satu bulan gregory (masihi). Fenomena ini bukan sesuatu yang ganjil kerana bulan di langit mengorbit tepat 30 hari kitaran lengkapnya iaitu taqwin Hijrah bagi orang islam.Manakala jangkamasa sebulan bagi kalendar gregori atau masihi ini berbeza-beza, ada 30 hari, 31 hari, 28 hari malah terdapat juga 29 hari.

Pada suatu masa akan ada suatu masa di mana bulan akan berada pada fasa purnama sebanyak dua kali di dalam kalendar masihi.


Yamaha Malaysia Lancarkan Iklan Yamaha LC150 FI Sebagai Simbolik Pelancaran Pada Ogos 2015 untuk Pasaran Malaysia


Dikhabarkan bahawa Hong Leong Yamaha Malaysia akan melancarkan Yamaha LC 150 Fuel Injection  (FI) pada bulan Ogos 2015 nanti.Setelah melakukan beberapa road show untuk test ride.





Maka mereka telah menerbitkan sebuah iklan ringkas sebagai bibit-bibit menuju hari pelancarannya nanti.

Beberapa Kriteria Perlu Dibuktikan Penemuan Serpihan Sayap (Flap) Di Pulau La Reunion Dekat Madagaskar Milik Boeing 777 9M-MRO, MH370


Setelah penemuan yang di buat oleh pihak berkuasa tempatan mengenai serpihan pesawat, lebih terperinci lagi, serpihan sistem flaps pesawat, Xavier Tytelman 'yakin' bahawa itu adalah serpihan flaps sebuah boeing 777 lebih tepat lagi milik kepada pesawat malang 9M-MRO, flight MH 370 yang dikatakan lokasi terakhirnya adalah lautan Hindi. Xavier merupakan seorang pakar penyiasatan dan #Avgeek perancis dan bekas juruterbang tentera. Melalui beberapa gambar terdapat persamaan dari segi strukturnya.



Maksud Tersirat Dalam Lirik Lagu Tanya Sama Itu Hud-Hud M.Nasir


Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Yang sampai hanya satu jalan

Frasa yang dipetik dari hadis Rasulullah s.a.w 


"Ketahuilah bahawa orang-orang sebelum kamu daripada Ahli Kitab telah berpecah kepada tujuh puluh dua kumpulan, dan sesungguhnya kumpulan ini (umat Islam) akan berpecah kepada tujuh puluh tiga (kumpulan), tujuh puluh dua daripadanya akan masuk neraka dan hanya satu daripadanya akan masuk syurga, iaitu al-Jamaah." (lihat Sunan Abu Daud no 4429). 

Merupakan isi utama yang ingin disampaikan oleh pencipta/penulis lirik. Bahawa di akhir zaman ini setelah kewafatan nabi Muhammad s.a.w dan berakhirnya sistem khalifah ar-rasyidin maka akan wujud 73 kumpulan yang mempunyai pelbagai 'ideologi' dan 'taakulan' sendiri namun hanya satu golongan yang hanya diredhai Allah iaitu ahli sunnal wal jamaah di mana mereka yang berpegang kepada Al-quran, hadis sahih dari Nabi Muhammad dan Ijma' ulama' yang bertauliah.

Burung Hud Hud


Beribu-ribu Margasatua
Mencari raja si Muraq
Yang sampai hanya tiga puluh

Metafora yang diambil dari sebuah syair lama parsi - musyawarah burung - menggunakan mergastua (burung) sebagai perumpamaan yang melalui 7 lembah kehidupan, hanya 30 ekor burung sahaja yang berjaya sampai menemui raja yang dicari. Beribu-ribu burung yang digambarkan adalah manusia dan sang raja pula adalah sang khalik (pencipta manusia dan alam). 

Sungguh sukar untuk menemui hakikat sang khalik sehinggakan perlu melepasi beberapa ujian (lembah yang tujuh) untuk mencapai tahap umpama wali-wali dan sufi-sufi yang diredhai Allah. Bukan manusia biasa yang mampu melepasi laluan lembah tersebut melainkan mereka yang benar-benar yakin dan jujur seumpama burung Hud-hud akan menemui sang rajanya (sang khalik).


Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu

China Pelopor Traffic Jam Paling Lama Di Dunia Merupakan Pengeluar Orang Gila Terbesar Dunia


Seumpama memelihara ikan gapi dan ikan molly. Semakin banyak kereta dikeluarkan dan tiada inisiatif untuk melupuskan yang sudah lama, maka kepadatan kereta terhadap ruang yang sedia ada bertambah.Negara China mempunyai pasaran automotif yang hebat. Situasi ini akan bertambah kerana China memiliki kos pelaburan yang murah ini akan menarik para pengusaha kenderaan tidak kira yang underground mahupun yang upperground selain dari pelbagai insentif yang disediakan oleh kerajaan jika membuat pelaburan di China.

Kepadatan kenderaan di China boleh dibuktikan dengan terjadinya suatu fenomena misteri, di mana pada bulan ogos 2010, China berjaya memecah rekod sebagai 'ibu' kepada kesesakkan trafik di dunia dengan panorama trafik selama 12 hari dan sepanjang 100km (62Mile). 




Tempat bersejarah itu berlaku di Lebuhraya Beijing-Tibet dekat Beijing. Ironiknya, kesesakkan mega ini berpunca dari trak-trak pembaikkan lebuhraya yang sedang membawa barangan/peralatan bagi melancarkan sistem trafik di lebuhraya terbabit tersekat di exit lebuhraya.

What We Know About Earth 2.0 , Earth's Cousin Kepler-452b


1. Kepler Mission spacecraft has found the mysterious plane which called as earth 2.0.
2. The mysterious planet orbiting the star just like our sun
3. Has the similar energy radiated on the planet and distance with the earth and the sun.
4. Its temperature not too cold not too hot just suitable for living life there.NASA believe the organism could exist on that planet.
5. No chemical evidence from the planet to be studied because the spacecraft just flyby that planet.



Kejujuran Burung Hud Hud dan Ketegasan Nabi Sulaiman a.s Mentauhidkan Allah yang Esa


Pada satu hari, Nabi Sulaiman as mengumpulkan seluruh pengikut-pengikutnya 
dan memeriksa mereka baik dari kalangan manusia, jin dan haiwan. 

Sesudah diteliti, ternyata burung Hud-Hud didapati tidak hadir sehingga menyebabkan Nabi Sulaiman as murka kepada Hud-Hud dan bertekad menyembelihnya sebagai hukuman. 



Tidak lama kemudian, Hud-Hud datang menghadap Nabi Sulaiman dengan penuh pengaduan, menjelaskan sebab-musabab keterlewatannya di dalam majlis perhimpunan yang telah diwajibkan itu.Hud-Hud menjelaskan kepada Nabi Sulaiman bahawa ia terserempak dengan seorang wanita bernama Balqis, seorang ratu kerajaan Saba’ yang memiliki singgahsana besar, tetapi malangnya ratu tersebut tidak beriman kepada Allah bahkan menyembah matahari. 

Pengaduan Hud-Hud diterima oleh Nabi Sulaiman, lantas Hud-Hud diarahkan  
untuk menyiasat perkara itu serapi-rapinya dan membawa surat perutusan 
dari kerajaan Nabi Sulaiman. Diringkaskan di sini bahawa Hud-Hud adalah 
seekor makhluk kecil yang memiliki kepekaan dan prihatin terhadap 
peristiwa yang berlaku di sekelilingnya.

Mantiq Al-Tayr (Musyawarah Burung) : Ribu-ribu Mergasatua Mencari Raja Si Muraq


Mantiq Al-Tayr (Musyawarah Burung) merupakan karya yang paling fenomenal dari Fariduddin Attar. Kitab itu berisi pengalaman spiritual yang pernah dilaluinya untuk mencari makan dan hakikat hidup. Attar menuangkan pengalamannya itu melalui sebuah cerita perjalanan sekawanan burung agar lebih mudah dimengerti.


Mantiq Al Tayr: Musyawarah Burung

Dengan gaya bertutur, kitab itu mengisahkan perjalanan sekawanan burung untuk mencari raja burung yang disebut sebagai Simurgh di puncak Gunung Kaf yang agung. Sebelum menempuh perjalanan berkumpulah segala burung di dunia untuk bermusyawarah. Tujuan mereka hanya satu yakni mencari raja. Dalam perjalanan itu, para burung yang dipimpin oleh Hud-hud harus melalui tujuh lembah.

Kebakaran Tren Kelana Jaya Line Berhampiran Hentian Station Universiti


Kejadian yang berlaku kira-kira jam 1223 Hrs 22 July 2015. Punca kebakaran masih di siasat. 



Aircraft with Football Club Team Livery #Planespotting


The famous and colourful livery will attracting people to come closer. Thousands of plane livery around the world. Livery painted to the plane can be a trademark or registration for every airline company.From thousands liveries let see which fleet around the world painted their plane with Football team.

1. Arsenal FC - Emirates Boeing 777-21HLR | A6-EWJ



2. Barcelona FC - Qatar Airways Boeing 777-3DZER | A7-BAE



Honda Sonic 150 : Cubaan Honda Meniru Jentera Underbone Suzuki Belang 150R ?




Asia tenggara boleh dikatakan sebagai lubuk kepada motosikal jenis moped dan underbone. Namun ada beberapa negara sahaja di asia tenggara yang begitu aktif memasarkan motosikal moped dan underbone ini.

Salah satunya adalah underbone keluaran suzuki yang seakan design Honda Hurricane V1. Di Malaysia ia dikenali sebagai Suzuki Belang 150R, Indonesia dipanggil Suzuki Satria FU 150 manakala di Filipina dan Thailand jentera ini diberi nama Suzuki Raider 150.

Artikel kali ini bukan difokuskan untuk bercerita mengenai jentera hebat ini. Tetapi untuk bercerita mengenai pencabar terdekatnya keluaran Honda. Sebelum ini rakan seperjuangan bagi suzuki belang dari segi cc nya adalah Yamaha FZ 150 dan Ninja RR 150, dari kapasiti cc nya sama namun designnya berbeza.

Pengeluar Honda juga tidak mahu terlepas peluang untuk bersaing di dalam kategori motosikal underbone berkapasiti 150CC. 

Sebelum ini Honda pernah mengeluarkan underbone Honda Sonic 125 untuk pasaran asia tenggara seperti Singapore, Indonesia, Laos, Cambodia dan Vietnam.Namun model ini tidak berjaya melepasi sempadan Malaysia dan Filipina kerana alasan "safety regulation".Dikatakan spesis Honda Nova (geng geng Honda Hurricane) mempunyai rekod kemalangan yang mencanak angkanya.

Khabar angin mula terasa apabila dikatakan Honda akan melancarkan abang kepada sonic, iaitu Honda Sonic 150R.Namun apa yang dirancang pada bulan ogos 2015 Honda akan mencuba nasib jentera ini pada pasaran Indonesia di mana underbone ini akan dipasangkan di fasiliti pemasangan motosikal Honda Indonesia, Karawang Jawa Barat.

Dengan kejayaan Suzuki Belang 150R sebagai underbone yang boleh dikatakan popular di jalan raya maka Honda cuba untuk melakukan persaingan dengan melancarkan sebuah jentera underbone yang mirip Suzuki Satria ini. Jika dilihat dari rekabentuk awal dari kepala kepada mud guard belakang, saling tidak tumpah dengan Suzuki Belang a.k.a satria. Cuma bentuk petaknya yang membezakan dengan bentuk Suzuki Belang yang lebih "aerodynamic friendly".

New Horizons #Plutoflyby



Dua tiga hari ni penuh di news feed media sosial mengenai kes low yat kerana sebuah smartphone oppo sehingga hampir tercetusnya insiden 13 July. Namun tiada pun sebarang informasi serta cerita mengenai penemuan terbaru yang boleh dikatakan sejarah dunia amnya. Orang Malaysia apa yang mereka tahu selain memaki hamun, mengkritik dan bergaduh. Itu semua sudah menjadi kromosom dari lahir. 

#Plutoflyby

Merupakan hashtag trending bagi negara maju yang tidak ada budak hisap gam dan tiada plaza low yat. Dalam beberapa jam (dari artikel ini di taip) maka pertama kalinya dunia akan melihat dengan lebih dekat planet yang terkecil dan terjauh dalam sistem suria kita. Jika sebelum ini pluto dapat dilihat menerusi imaginasi para artis menggunakan 3D software namun kejayaan NASA untuk 'menangkap' gamba sebenar akan menjadi realiti. New Horizons dirancang akan melintasi planet pluto dalam lingkungan 7767 batu dari Pluto. 

Cara Mengikat Tali Kasut Secara Kreatif dan Inovatif



Kadang-kadang boring jugak tengok tali kasut yang sama setiap hari. Biasanya orang ikat tali kasut ala-ala pekerja kapal laut ikat kapal kat pelabuhan. Namun di zaman serba kepelbagaian bio ni makin banyak idea kreatif untuk ikatan tali kasut untuk kasual mahupun urusan dengan seri paduka baginda.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Kronologi dan Penyebab serta Punca Pergaduhan Di Kedai Oppo Plaza Low Yat



Kekecohan yang disebabkan pergaduhan antara pembeli melayu dan penjual cina telefon pintar oppo mula membibitkan terdapatnya kesan dari dasar ekonomi baru yang gagal kerana terdapat jurang ekonomi selain ditekan oleh kerakusan kapitalis putrajaya mengikis mata pencarian rakyat malaysia. Maka timbul beberapa insiden yang kurang wajar berlaku. 

Berikut adalah kronologi awal pergaduhan tersebut :


1)Budak beli hp
2)Seller kate ori
3)Dah byr dpt resit sume, cek balik rupenye bkn ori
4)Budak dtg kedai balik, nak mintak ori sbb seller bg yg bkn ori
5)Seller ckp kasar & xnk bg balik yg ori sbb bg dia transaction dah selesai
6)Budak tu bengang, so dia amek hp ori, letak balik yg bkn ori
7)Seller bengkek, ramai2 seller tu pukul budak tu sampai jadi lauk pastu halau dia kuar dari plaza lowyat
8)Management & polis tunggu luar plaza low yat angkut budak tu, ambik statement kat balai kerana budak tu dituduh mencuri
9) Budak tu tunjuk resit pembelian, pastu deposit statement
10) So, bila xbley nk dakwa budak tu pape, polis lepaskn budak tu
11) sebelah petang, budak tu dtg balik kat low yat ngan geng2 dia balik gi jahanamkan kedai oppo
12) dah abes lingkup kedai pe sume, diorg jln rilex2 jek kuar plaza low yat
13) Repeat me'repeat' bermula....



Pandangan Ye Lin Sheng Penulis Buku The Chinese Dilemma Mengenai Bangsa Cina


APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA :

1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di : 
- Malaysia, 
- Hong Kong, 
- Australia, 
- Thailand, 
- Singapura, 
-.Britain dan 
- Amerika Syarikat. 

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. 
Tetapi orang Cina di Malaysia lah yang paling : 
- tidak bersyukur, 
- kejam, serta 
- mengkhianati perjanjian ataupun 
- dipanggil perlembagaan.. 

Dalam buku Ye Lin- Sheng The Chinese Dilemma - East West Publishing, Australia, 2003, Ye Lin- Sheng menulis : 

2. Pengiktirafan orang Cina : 
"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" 
- Buku The Chinese Dilemma 
* Ye Lin- Sheng

Yang Di Pertuan Agong Malaysia Tiada Kuasa Untuk Memecat Najib


Maaf jika dikatakan Malaysia sebenarnya masih belum merdeka. Masih lagi mengikut jari telunjuk perlembagaan British sekian lama. Jika dahulu Tanah Melayu (pada ketika itu) dicucuk hidung ibarat lembu oleh penjajah British. Namun meskipun sudah sekian lama, 

Malaysia masih lagi menjadi boneka Inggeris dalam versi voodoo. Pihak penjajah bukan sahaja meninggalkan sedikit tempelan sejarah berupa bentuk monumen atau perkataan dalam kamus dewan namun hakikatnya susur galur pemerintahan Malaysia merupakan parut yang sukar di kikis meskipun menggunakan pelbagai produk kecantikkan yang berlambak di instagram.

Mengapa sedemikian ? Kerana kuasa Yang Di Pertuan Agong atau sultan-sultan begitu terhad malahan boleh dikatakan tiada langsung. Sepatutnya dengan berpandukan nama 'Agong' sudah cukup besar untuk memerintah negara serta negeri namun kekuasaan parut tinggalan British telah menyebabkan sultan-sultan dan Agong hanyalah lambang kepada ketuanan melayu dan sebagai tanda bahwa Malaysia menjadikan islam agama rasmi.

Penutupan Media Sosial Facebook, Twitter, Instagram, dan Whatsapp Bukti Ketakutan Rejim Kapitalis Malaysia dengan The Fifth Estate



Ketakutan terhadap "The Fifth Estate" oleh puak kapitalis Malaysia kian memuncak apabila segala sekatan seperti menaikkan harga petrol, kadar tol di tambah serta pindaan akta hasutan telah dilakukan.Kini rejim kapitalis Putrajaya sudah mula tertekan dengan kebanjiran sumber maklumat secara telus bersumberkan media sosial. Salah seorang dari pemegang portfolio komunikasi cuba menggertak netizen Malaysia dengan penutupan dan larangan penggunaan media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, bahkan Google Plus juga mungkin tersenarai. 




Kenaikan Harga Tol serta Jangan Balik Kampung Bila Raya Untuk Jimat Usaha Halang The Fifth Estate



Kecerunan sumber maklumat antara bandar dan kampung di Malaysia kian bertambah sudutnya sehingga menghampiri sudut 90 darjah. Perbezaan penyampaian maklumat (sahih atau tidak) seakan-akan telah di rancang cara penyebarannya demi kepentingan kehidupan golongan kapitalis yang semakin membiak dengan resmi cendawannya nun di sana sekitar putrajaya. Pelbagai modus operandi telah dilancarkan secara tersirat bagi menyekat kemaraan sumber maklumat. Begitu ketara jika dibandingkan isu semasa yang masih mentah dan sudah diolah kepada golongan tertentu.

Terima kasih kepada wujudnya medan media sosial seperti Facebook, Twitter, Blog mahupun Instagram. Melalui media sosial tersebut maka apa yang diperjuangkan oleh pengasas Wikileaks, Julian Assange iaitu The Fifth Estate mampu berkembang biak meskipun masih lagi dikawal oleh golongan kapitalis. 

The Fifth Estate berfungsi sebagai satu platform diantara kebenaran dan juga penipuan bagi menutup sesuatu konspirasi demi kepentingan organisasi mahupun individu. Dengan ayat mudahnya the fifth estate adalah kebebasan maklumat (raw material) untuk sampai ke cuping telinga mahupun retina mata setiap individu tanpa tapisan sebelum ditapis oleh otak penerima itu sendiri. Namun, apa yang sebenarnya berlaku di Malaysia khususnya, begitu besar jaraknya untuk membolehkan setiap otak 30 juta rakyat Malaysia menerima sumber maklumat. Golongan yang menetap di bandar beruntunglah masih mampu memperoleh maklumat isu semasa dan segala konspirasi jahat puak kapitalis, namun, bagaimana pula dengan golongan yang tinggal di kampung-kampung yang hanya bergantung kepada berita-berita jam lapan yang sudah ditapis dan disaring oleh puak kapitalis ini ?

Golongan yang mendapat kurang sumber inilah yang akan dijadikan batu loncatan untuk meneruskan legasi penipuan kerana golongan ini hanya mendapat sumber yang sudah diolah skripnya bagi menjadikan sumber asal sudah lagi tidak berguna untuk dibahaskan lagi.

Harga internet yang melambung

Internet merupakan senjata utama untuk mendapatkan sumber mentah (raw material). Menghadkan penggunaannya terhadap netizen merupakan kaedah utama bagi memutuskan pengaliran sumber kepada netizen.

Bagaimana Pesawat Boeing Dilahirkan ?


Jika kita pernah telusuri perjalanan pesawat airbus (klik sini) dari sekecil-kecil skru sehingga mampu membawa manusia dari setiap benua maka kini kita jejaki pula kisah lahirnya pesawat buatan boeing.

Boeing mengeluarkan pesawat komersil mereka dari tiga lokasi utama. Renton Boeing, Washington, di mana varian pesawat 737 dikeluarkan. Manakala bagi varian boeing 747, 767, 777 dan 787 pesawat-pesawat ini dikeluarkan di fasiliti pembuatan di Everett. Bagi fasiliti terbaru boeing di Charleston, South Carolina hanya body-wide 787 dipasang dan keluarkan di sini.




Menjejak Pesawat Melalui Flightradar24

Dikatakan untuk menjejak pesawat boeing yang baru dilahirkan amat mudah kerana Everett dan Renton tidak jauh dari segi jaraknya. Jika airbus menggunakan callsign AIB, boeing pula menggunakan callsign BOE. Kebiasaannya test flight bagi boeing yang baru dikeluarkan adalah tengah-tengah peta Seattle, Washington.

Airport lain yang boleh dijadikan rujukan oleh para planespotter adalah lapangan terbang tasik Moses (MWH) di bahagian timur Washington dan lapangan terbang Victorville (VCV) di California.

Boeing masih menggunakan MWH sebagai lapangan terbang ujian penerbangannya dari awal pembuatan pesawat boeing lagi. Victoville pula merupakan tempat dimana pesawat-pesawat yang sudah siap dipasang ini di cat dan dilakukan modifikasi jika perlu.

Why Muslims Don't Eat Pork and Related to Pig ?


Why Pork is Haram in Islam ~ 15 Things You Should Know About Pigs:

1) A pig is a real garbage gut. It will eat anything including urine, excrement, dirt, decaying animal flesh, maggots, or decaying vegetables. They will even eat the cancerous growths off other pigs or animals.

2) The meat and fat of a pig absorbs toxins like a sponge. Their meat can be 30 times more toxic than beef or venison.

3) When eating beef or venison, it takes 8 to 9 hours to digest the meat so what little toxins are in the meat are slowly put into our system and can be filtered by the liver. But when pork is eaten, it takes only 4 hours to digest the meat. We thus get a much higher level of toxins within a shorter time.

4) Unlike other mammals, a pig does not sweat or perspire. Perspiration is a means by which toxins are removed from the body. Since a pig does not sweat, the toxins remain within its body and in the meat.




5) Pigs and swine are so poisonous that you can hardly kill them with strychnine or other poisons.

10 Makanan Palsu / Tiruan Paling Popular Keluaran China



Jika bercakap mengenai barang cina, lebih tepat lagi barangan china, kita akan berfikir lebih daripada beberapa ratus kali untuk membeli atau menggunakannya. China memang tersohor dengan kepelbagaian bio kepelikkan termasuklah terlampau kreatif dalam menciplak sesuatu sehinggakan makanan pun mereka mampu menciplaknya.

1. Roti Kukus Diperbuat dari Kadbod

Satu penyiasatan telah dilakukan oleh wartawan cina sendiri terhadap satu premis makanan untuk membongkar penyediaan roti kukus dengan menggantikan daging dengan kadbod.




2. Kacang Walnut Tiruan


Sukar untuk membezakan walnut ini dengan walnut yang original, namun, setelah penemuan batu-batuan kecil dan konkrit didalamnya pengguna mula sedar yang walnut juga mampu diciplak orang cina. Kebanyakkan pesalah lakunya merupakan pengedar walnut jalanan ingin mendapatkan keuntungan yang berganda hasil dari 'klon la sangat' mereka ini.



Kenali Perbezaan Minyak Pelincir Motul Original dan Tiruan



Minyak pelincir motul boleh dikatakan minyak pelincir yang terbaik antaranya. Tengok pada harga pom sudah boleh dibayangkan nilai mutunya.Paling murah pun dalam range harga RM25-RM29. Oleh itu jika minyak pelincir jenama ini sering di duplikasi atau lebih sedapnya di ciplak tidaklah menjadi kepelikan.

Disini ada beberapa kriteria yang perlu diperhatikan jika ingin mengenalpasti yang mana minyak pelincir motul yang tulin dengan yang palsu.

Motul 5100 15W50 (harga range RM40)


1. Perhatikan pada bulatan merah. Jika minyak pelincir yang original takuk pada leher botol tersebut lebih kecil berbanding takuk pada botol yang diciplak.



Indonesia Air Force Lockheed Hercules C130 Air Crash Investigation Preliminary Report



What We Know ?

1. Lockheed Hercules C-130 aged over 50 years (built in 1960's) used for transporting military personnel and their families.

2. Person on board, 12 crews and 109 passengers took off from Soewondo Air Base noon local time 12:08 (+7 UTC).Scheduled to Tanjung Pinang, Natuna, pontianak before retuning to Malang.

3. Minutes after take off, pilot in command requested permission to return to base.

4. The plane banked (intentionally to return or effect from the failure engine) to the starboard (right) before meets the ground,bursting into flames and wiping out the building (hotel).

5. There are no Flight Data Recorder (FDR) and Cockpit Voice Recorder (CVR) attached to the plane.




Preliminary Cause Explaination 

TransAsia Airways Flight 235 Air Crash Investigation Report


Acknowledgement 

The preliminary report for the accident has came out, final report will issued by april 2016. Transasia flight 235 used aerospatiale fleet, ATR 72-600 clipped the bridge before plunging to the Keelung river. The preliminary report issued by Taiwan's Aviation Safety Council. The crash that killed 43 on February 2014 came to conclusion after the council studied the black boxes.

The Cause

Kesan Leap Second Terhadap Kenaikan Harga Minyak 10 sen Kepada RM 2.15 Ron 95


Ramai yang kalut membincangkan pasal kenaikan minyak tidak kira di facebook, twitter mahupun google plus. Maka tidak hairanlah jika rejim putarjaya mahu menaikkan harga petrol setelah duit gst di 'kokak' mereka untuk membeli perhiasan lembu cantik bagi pertandingan lembu cantik di mana baru-baru ini wakil dari rejim putarjaya memenangi tempat kedua. 

Apa ada hal sangat dengan penindasan dari rejim putarjaya, dalam kesibukkan news feed media sosial, tiada seorang pun yang cuba atau mahu mengongsi pasal apa yang berlaku semalam dan dua tiga hari sebelumnya. Nampak sangat orang kita ni masih lagi di dalam kota bukan di luar kotak, macam mana mahu melihat ada kereta terbang-terbang, baju besi ada LED dan rambut pacak-pacak ala imaginasi cerita zaman dahulu mengenai tahun 2015-2020 kalau pasal 'LEAP SECOND' pun tidak tahu.

Mungkin orang kita tidak sedar bahawa pada 30 Jun 2015 bumi yang kita diami ini memerlukan sesaat lebih untuk melengkapkan putaran 24 jamnya atau sehari. Secara bahasa kampungnya leap second berlaku pada minit-minit terakhir bulan jun 2015, satu minitnya adalah 61 saat bukan 60 saat seperti tabi'inya. Dengan hanya satu saat semestinya begitu kerdil untuk dirasai oleh kita. Fenomena seperti ini bukannya asing bagi yang meminati sains namum dengan kekerapan yang berlaku semakin berkurang maka ia menjadi suatu fenomena terpencil berbanding kenaikan harga petrol dan kos sara hidup yang sering berlaku setiap bulan. 



Fenomena Lap Second berlaku apabila putaran bumi pada paksinya tidak seiring atau hanyut dengan masa sebenar iaitu masa yang diukur secara atomik. Bagi mengukur masa, terdapat makmal di seluruh dunia yang ditugaskan untuk mengukur waktu. Bagi mengelakkan berlaku ralat pada pengukuran waktu, para saintis yang dibayar untuk mengukur waktu perlu mengukur waktu dalam bentuk lain supaya dapat diselarikan dengan ukuran melalui putaran bumi. Dengan segala usaha akhirnya mereka berjaya menjumpai kaedah lain untuk mengukur waktu iaitu dengan atomic time.