Header Ads

Asal Usul Salasilah Nama Hantu




1. Hantu Raya - Berasal dari Tanah Melayu. Dipercayai terkorban di 
dalam satu kemalangan jalan raya, sebaik saja keluar dari Pudu Raya untuk 
pulang berhari raya... ... .kegemarannya mencuri kuih kuih raya. Tempat 
menginapnya disyaki di balai - balai raya. 

2. Hantu Langsuir - Dikenal pasti berasal dari Tanah Seberang. 
Ceritanya bermula di suatu pagi raya bila seorang suri rumah sedang 
memasang langsir lalu terjatuh dari tingkap, terus mati. Selepas itu, dia selalu 
datang menjeguk langsirnya. Hobinya bermain aumm cak di tepi langsir. 

3. Hantu Stokin - Berasal dari kawasan perindustrian Shah Alam. 
Merupakan seorang taukeh stokin yang berjaya sehingga lupa rumah tangga. 
Hidupnya asyik dengan stokin. Tidur stokin, makan stokin, minum stokin 
sehinggalah kawan kawan menggelarnya Hantu Stokin. 

4. Hantu Jerangkung - Di percayai berasal dari Tanah Besar China . Ia 
bekerja sebagai penjerang kangkung di sebuah restoran. Hari hari kerjanya 
jerang kangkung dalam sebuah periuk besar. Satu hari seorang kawan 
menyergahnya dari belakang, kerana terlalu terkejut ia jatuh dalam periuk 
itu. Perkataan akhirnya ialah 'jerang... ..kung', jadilah Hantu Jerangkung. 
Hobinya mencangkung dan tempat tinggalnya dalam almari, sebab tu le ada 
lagu 'Jerangkung Dalam Almari'. 




5. Hantu Pontianak - Disyaki berasal dari India . Seorang lelaki, Mr. 
Ponti mendapat seorang anak perempuan yang sangat hodoh. Orang kampung selalu menyindir anak ponti ini. Ponti punya anak - Ponti punya anak - Ponti punya anak. Ponti sangat malu dan mengurung anaknya. Selepas 5 tahun, anaknya keluar dari rumah dan terkejutlah seorang nenek, Oi! 
Pontianak ... Lekatlah nama pontianak . 

6. Hantu Penanggal - Seorang ibu tiri yang kejam, hobinya menanggalkan 
kain anak tirinya selain kain lakinya. Dah terbiasa dia rasa seronok pulak. 
Dia melebarkan hobinya dengan menanggalkan kain orang orang kampung. 
Hebohlah satu kampung 'Lari..lari. .. ..Penanggal' . Bila dia melihat sesuatu 
yang menarik seperti kurap, panau, kayap dan anu... ..dia pun mengilai 
semahunya. 

7. Hantu Pocong - Berasal dari Puchong. Nama sebenarnya Amat Garpu Bin Mat Sudu. Dia ni suka sangat menipu, senang cerita... kaki cong le. Bila dia mati terlompat lompatlah dia, nak pergi cong orang. Pucong! Pucong! 


8. Hantu Kom-Kom - Berasal dari Hantu Komputer, macam korang yang suka main Komputer surf internat sampai 24jam hingga tak ingat dunia ..disebabkan suka main komputer hingga mati pun depan komputer,komputer, komputer? akhir sekali di sebutlah hantu Kom-KOM..shortcut dari Komputer jadi ler KOM.. sahaja... samala macam korangggg!!! ! 

9. Hantu Pelesit - Diceritakan ketika zaman pemerintahan British suatu masa dahulu wujudnya persatuan receptionist-receptionist yang sopan santun adanya namun dek kerana sifat mereka yang suka mendedahkan aurat tanpa segan silu telah menaikkan nafsu serakah di sekitar bukit cerakah lelaki-lelaki yang sedang enak bertenggek disitu sehinggakan para receptionist yang sungguh sopan santun dan ayu serta selalu mengucapkan ayat 'please sit' ini di perkosa dengan niat sehingga menyebabkan kematian yang ngeri. Dari ayat 'please sit' munculnya hantu pelesit bagi masyarakat yang telo lidahnya


anda fikir anda tahu Asal Usul Salasilah Nama Hantu Di Malaysia ? anda fikir sekali lagi....

Assalamualaikum...


Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.