Running Man SBS : Yoo Jae Suk, Kang Gary, Haha, Song Jihyo, Ji Sukjin, Lee Kwangsoo, Kim Jong Kook Background/Theme Song



Running Man (Korean: 런닝맨) is a South Korean variety show; a part of SBS's Good Sunday lineup, along with K-pop Star. This show is classified as an "urban action variety"; a never-before-seen new genre of variety shows. The MCs and guests complete missions in a landmark to win the race. It first aired on July 11, 2010





Kes Tembakan Berdekatan Balai Polis Binjai, Kota Bharu 11 Oktober 2013



Satu kejadian tembakan berlaku di simpang empat binjai berhadapan dengan balai polis binjai, kota bharu. Kejadian berlaku lebih kurang jam 6:40 petang waktu Malaysia




Salinan Laporan Polis :

KES MELEPASKAN TEMBAKAN DI TEPI BALAI POLIS BINJAI.
KEJADIAN BERLAKU L/KURANG 1840 HRS.MANGSA 1 (P) (M) NAMA : NURUL ATIKAH BT SIDIK.
KPT : 91XXXXXXXXX.
ALAMAT : KG. KARANG BINJAI.
MANGSA MENAIKI M/KAR JENIS PERSONA NO PENDAFTARAN : WWB 5519 DARI RUMAH KG KARANG UNTUK KE K/KERIAN.
APABILA SAMPAI DI TRAFIK LIGHT BINJAI DALAM KEADAAN BERHENTI KERANA LAMPU MERAH,MANGSA TELAH DI TEMABAK 2 DAS TEMBAKAN DIBAHAGIAN LENGAN KANAN DAN TAPAK TANGAN KANAN.
MANGSA TELAH DIBAWA KE WAD KECEMASAN DI ZON KUNING HUSM UNTUK RAWATAN LANJUT.
SASPEK DIPERCAYAI 2 (L) (M) MENAIKI M/SIKAL JENIS YAMAHA 135 LC WARNA MERAH DAN BERTOPI KELEDAR WARNA HITAM NO PENDAFTARAN TIDAK PASTI.
TINDAKAN : TELAH MAKLUM KEPADA KJSJ DAN T/KJSJ.
MAKLUM KEPADA FORENSIK.
DCC KOTA BHARU TELAH HEBAHKAN KEPADA SEMUA DCC,MPV,PEMEGANG W/TALKIE KELANTAN.
ARAHAN T/KPD KOTA BHARU MENGADAKAN OPS TUTUP DILOKASI DI SETIAP BALAI DAERAH KOTA BHARU.


ASP HJI. ABDULLAH BIN OTHAMAN
PEG. BERTUGAS CCC KN


[GAMBAR] Nahas Pesawat Mas Wing Twin-Otter Terhempas Kudat 10 Oktober 2013


Inferens awal : overshoot runway ketika mendarat gusting dari crosswind






New Arsenal Puma 2013/14 Jersey Kits Home and Away Leaked



Bermulanya era tajaan nike untuk pasukan Arsenal adalah pada tahun 1994. Setelah hampir 20 tahun menjadi rakan penaja jersi Arsenal FC, pada 2014 tajaan nike akan tamat.

Setelah mempersetujui dengan jumlah tajaan yang besar dalam sejarah British dari syarikat pengeluar pakaian sukan , Puma, maka bermula season 2013/14 Arsenal akan menggunakan jersi atas nama Puma.

Dengan memulakan perjanjian selama lima tahun yang bernilai £30 Juta setahun maka dengan ini diisytiharkan design tidak rasmi Arsenal oleh Puma seperti di bawah




For Universal reading :

Pengalaman Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din Masuk ke Dalam Ka'abah






Bila pintu Kaabah di buka saya orang yang ke tiga masuk ke dalam. Pertama pembuka pintu Kaabah iaitu daripada Bani Syaibah.
Pembuka pintu itu sudah tua, dia melatih anaknya yang berumur lebih kurang empat tahun untuk membuka pintu Kaabah itu.
Sejarah pintu Kaabah itu, kalau orang yang lain tidak boleh buka. Dia hanya boleh di buka oleh pemegang kunci itu sahaja dari keturunan Bani Syaibah.


Bila Nabi meninggalkan Mekah kerana berhijrah ke Madinah, Mekah di kuasai oleh Bani Syaibah. Bani Syaibah ini adalah keturunan yang di amanahkan untuk memegang kunci kaabah sejak turun temurun.

Bila nabi balik semula ke Mekah dalam tahun 7 hijiriah, berlaku peperangan pembukaan Mekah, nabi menang dan orang Islam berkuasa ke atas Mekah. Nabi menghantar Sayidina Ali untuk mengambil kunci pintu Kaabah daripada

Bani Syaibah. Sayidina Ali pergi ke Bani Syaibah dan rampas kunci tersebut. Bani Syaibah serahkan kunci kepada Sayidina Ali tetapi bila pintu Kaabah nak di buka tak boleh. Sekejap sahaja datang Jibrail kepada Nabi membawa wahyu dari Allah. Al-Quran (An-Nisaa’:58)

Mahfumnya “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya”


Nabi bagi balik kunci itu kepada Bani Syaibah, walaupun ketika itu Bani Syaibah belum Islam lagi. Rupa-rupanya bila bagi balik, Bani Syaibah kata mesti dia seorang nabi. Kalau dia bukan seorang nabi pasti dia gila kuasa kerana memegang kunci ini adalah satu penghormatan turun temurun. Bila kunci ini dipulangkan balik, ketua Bani Syaibah terbuka hatinya memeluk Islam kemudian semua pengikutnya memeluk Islam sehingga hari ini.
Budak kecil tadi dibawa tangannya untuk pegang kunci oleh bapanya kemudian di buka dan di tolak pintu itu. Saya lihat di depan saya. Berapa besar pintu itu? Berapa tebalnya? Pintu itu dibuat dari Solid Gold beratnya 8 tan. Dia tolak senang sahaja, kemudian kami masuk.





Mula-mula sekali saya pergi sembahyang di satu ruang belakang pintu Kaabah yang menghadap ke arah Hajaral Aswad (dari dalam) iaitu di bahagian Multazam. Selama sejam saya berada di dalam Kaabah itu.

Di dalam Kaabah itu masih ada lampu yang digunakan pada zaman nabi dahulu. Zaman Kerajaan Umaiyyah ditukar lampu lain seterusnya zaman Kerajaan Abasiyah juga tukar lampu. Apabila lampu di tukar, lampu yang lama di simpan di dalam Kaabah. Berpuluh-puluh atau mungkin beratus-ratus lampu lama ada disimpan di dalam itu.

Kelas "Offside Interfering With an Opponent " kepada Geng Penyu Terengganu, Setelah Tewas 3-1 Kepada TRW


"Offside"

Dalam kehangatan acara sukan paling digemari oleh rakyat Terengganu iaitu acara berjalan kaki dari terengganu ke putrajaya, rupanya masih ada lagi game yang menjadi bualan geng geng penyu. Namun jika dilihat dari page - page bola serta sukan negeri mereka, kekurang cerdikan mereka bukan hanya dilihat dari ketaksuban bernazar berjalan kaki ke putrajaya sahaja namun mereka juga boleh dilabel kurang cerdas dalam sukan lain terutama bolasepak.

Dari pengamatan, mereka hanya tahu rules atau undang-undang bolasepak hanya dari sudut basic semata-mata seperti penalti, sepakan sudut, dan gol. Jika ditanya apa fungsi bulatan tengah padang, guna petak D dan 6-yards board lagi la ternganga seperti penyu menangis apa lagi di tanya apa itu OFFSIDE INTERFERING WITH AN OPPONENT, jangan katakan peminat mereka, mungkin pemaian serta pegawai mereka sendiri tidak tahu apa maksud ayat yang di'caps lock' tadi.

Se'basic-basic' offside dalam bolasepak adalah diistilahkan sebagai 'jaga ayam', iaitu yang biasa di mainkan oleh bebudak di kampung yang tidak ada referee bersama mereka, iaitu dengan semalas nuneznya akan berdiri menunggu bola sedangkan dia sudah melepasi defender terakhir pasukan lawan. Ini adalah maksud offside biasa.

Bagi mereka yang hanya pandai membaling botol air kepada ref kurang ilmu dalam undang-undang perlawanan bolasepak mereka tidak akan tahu terdapat satu lagi jenis offside, undang-undang ini sudah sekian lama, namun kerana kebanyakkan beruk-beruk yang ke stadium mana ada masa mahu google apa maksud offside sedalamnya melainkan membaling objek ke padang seperti malam tadi.

Jika diamati Law 11 yang dikeluarkan The International Football Association Board, untuk kefahaman mengenai isu offside, maka mereka telah mengkaji balik dan mengeluarkan penggunaan definis baru seperti ini pada 1 Julai 2005


 "A player in an offside position may be penalized before playing or touching the ball if, in the opinion of the referee, no other teammate in an onside position has the opportunity to play the ball."  Further, "If an opponent becomes involved in the play and if, in the opinion of the referee, there is potential for physical contact, the player in the offside position shall be penalized for interfering with an opponent."  Finally, the Board confirmed the requirement that the indirect free kick restart for an offside offense is taken "from the initial place where the player was adjudged to be in an offside position."
- sumber 

Jenis-Jenis Pengeluaran Wang Dari Akaun Simpanan KWSP anda




Akaun KWSP anda dibahagikan kepada dua iaitu Akaun 1 dan Akaun 2 mengikut pecahan seperti berikut:

  • 70% untuk Akaun 1
  • 30% untuk Akaun 2



Jenis-Jenis Pengeluaran
  • Pengeluaran Umur 50 Tahun
  • Pengeluaran Umur 55 Tahun
  • Pengeluaran Mengurang/Menyelesaikan Baki Pinjaman Perumahan
  • Pengeluaran Hilang Upaya
  • Pengeluaran Meninggalkan Negara
  • Pengeluaran Pendidikan
  • Pengeluaran Pekerja Berpencen Dan Pengeluaran Pesara Pilihan
  • Pengeluaran Pelaburan Simpanan Ahli
  • Pengeluaran Membina / Membeli Rumah
  • Pengeluaran Simpanan Melebihi RM 1 Juta
  • Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan
  • Pengeluaran Kematian
  • Pengeluaran Perumahan Fleksibel
  • Pengeluaran Kesihatan
  • Pengeluaran Haji

Cara Ringkas Solat/Sembahyang Jenazah





1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir

2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir

3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk mayat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)

Haiwan Pelik/Rare Seakan Alien yang Sukar Di Temui Di Pahi, Bunohan Mahupun Disneyland


Red-Lipped Batfish
Haiwan yang di jumpai di kepulauan Galapagos. Tinggal di dalam laut sedalam 30 meter dengan nama saintifiknya Ogcocephalus darwini. Meskipun tinggal di dalam air, namun ia bukanlah spesis yang lincah berenang tetapi menggunakan sirip pektorial yang ada untuk 'berjalan' bersiar-siar di dasar lautan.Usah risau beliau bukan kerana tergigit bibir mahupun di comolot mak nyah

Red-Lipped Batfish

Mitsukurina Ostowi (Goblin Fish)
Adakah ikan ini selalu diternak dijepun atau menjadi hidangan resepi sushi masyarakat jepun ? Mungkin ada kaitan, kerana semestinya nama seakan jepun ini semestinya banyak dijumpai di jepun. Turut di gelar Goblin fish kerana bentuk fizikalnya seakan penjahat goblin dalam spiderman mungkin. Biasanya akan mudah ditemui sekitar 100m ke bawah. Tanduk di hadapan mukanya bukan sekadar hiasan namun menjadi sonar untuknya menangkap mangsa untuk santapan ketika berbuka nanti.

Mitsukurina Ostowi

Mutilidae
Berpandukan dari gambarajah di bawah kita tidak akan sesekali mengatakan dengan mulut kita bahawa ini adalah spesis penyengat seangkatan dengan lebah, serta tebuan. Ia seolah-olah spesis semut. Jika betul wujud alat seumpama dalam cerita honey i shrunk the kid, maka amat kayalah pengeluar gillette kerana serangga ini berbulu seperti seorang lelaki yang baru putus cinta selama lapan abad setengah. Sehinggakan yang memiliki bulu hitam dan putih diberi gelaran 'panda ant'. Banyak didapati di sekitar gurun dan sukar ditemui di Pahi, Kuala Krai.

Mutilidae


Venezuelan Poodle Moth
Dari nama pangkal kita sudah yakin dan takbur mengatakan spesis rare berasal dari negara sinetron, venezuela. Boleh dikatakan agak baru ditemui kerana pengkhazanahannya adalah pada 2009. Jika di sekali imbaskan ia seakan kacukan biri-biri dan lebah tetapi merupakan spesis kupu-kupu.

Senarai Maksud Simbol Kerosakan Pada Kereta : Jangan Tertipu Dengan Pomen/Mekanik





Definisi Inovasi dan Plagiat Menggunakan Contoh Logo JDT dan TRW



Ramai antara kita kurang mengerti akan istilah inovasi dan plagiat. Jadi bagi mengelasifikasikan dua istilah yang sama asasnya tetapi berbeza kewujudannya kita gunakan bolasepak malaysia yang bertaraf division tiga ini sebagai perumpamaan dan metafora.

Dalam bahasa chow kitnya, 

Inovatif bermaksud melakukan sesuatu yang sedia ada tetapi tidak menirunya secara membabi buta dan ciplak.

Plagiat pula meniru seketul sehingga menjadi berketul ketul setelah ditambah dengan yang asal.

Kita telusuri diagram di bawah yang telah dicipta oleh pengguna internet lain :



Anda faham diagram antara 'inovasi' dan 'plagiat' di atas ?

Syukurlah Malaysia Masih Aman : Sedozen Kes Bunuh Dalam Sebulan



Dalam memperkatakan "Syukurlah Malaysia Masih Aman", hal ini merujuk kepada betapa amannya malaysia (lah sangat) sebagaimana frasa "bukak jendela tiada peperangan". Dengan adanya 'slogan' yang berbaur mudah berpuas hati dengan 'keamanan' yang sedia ada dan tidak mahu langsung mengubah kepada yang lebih baik sememangnya malaysia masih aman dalam erti kata tersurat, meskipun yang tersirat sudah terbelit dan terkusut adanya.

Mengapa kita selalu dimomokkan dengan keamanan dengan peperangan semata-mata sedangkan istilah aman dan damai bukan hanya kerana kita berada dalam sebuah negara yang berkecuali dan tidak berperang dengan segala anasir luar, seperti kata sesetengah orang, tanpa peperangan yang membabitkan grenade, bom, serta AK-47 apa lagi M16 dan Bull-Pup (Styr).

Usah melalut dan merepek lebar dan angkuh lagi cuba selusuri kronologi kes (yang direpot) yang berjaya dinikmati negara yang aman (lah sangat) ini dalam sebulan iaitu Jun-Julai 2013:

2 Jun 2013
Seorang budak lelaki dipukul sehingga mati oleh teman lelakinya sebelum mayat mangsa di tanam dikawasan hutan di Gunung Berinchang, Cameron Highlands

4 Jun 2013
Seorang pencuci kereta maut dan dua orang lagi rakannya cedera setelah diserang oleh sekumpulan lelaki bersenjatakan parang di Jlan Merdeka Ria 3, Kampung Baru Ampang, Selangor

Mengapa Kita Tidak Boleh Maafkan Pelakon Porno Malaysia Alvin Vivian Laknatullah ?



Setelah menjadi pelakon porno official pertama malaysia pemakan babi yang diberi nama Alvin dan Vivian muncol dengan kebangangan dan kecelakaan mereka dengan mempersenda bulan ramadhan dengan memuat naik gambar mengucapkan selamat berbuka puasa kepada masyarakat muslim di malaysia sambil memakan babi yang haram iaitu hidangan favourite mereka (barangkalai mereka kanibal, memakan kaun sendiri) Bak Kut Teh (Pork Bone Soup).Dengan ayat anjingan mereka "`Happy Iftar with Bah Kut Teh...Fragrant, Tasty and Sumptious!"


Gambar Hinaan Dari Dua Ekor Tersebut


Setelah mendapat laporan dari pengguna laman sosial facebook yang boleh mengakses gambar dari dua laknatullah tersebut, maka facebook telah membuang post keji mereka itu. Sehubungan dengan laporan yang dibuat, pada hari ini (isnin, 15 Julai 2013) makhluk-makhluk tersebut telah di panggil skmm untuk siasatan.

Setelah dipanggil untuk hadir ke skmm, seperti diduga, cliche dari malaun-malaun ini adalah dengan membuat video sebagai tanda minta maaf (kononnya). Dengan menggunakan muka sini makhluk-makhluk ini sebenarnya membuat video maaf berkenaan atas dasar sindiran semata-mata, sedangkan mereka sempat menganjing minta maaf ala-ala hari raya.

Makhluk-makhluk seperti mereka berdua ini sudah memang sudah diketahui sifatnya, mereka tidak akan berhenti dari melakukan kecelakaan dibumi ini meskipun dipanggil pihak berwajib mahupun di saman RM 50, 000. Mereka akan terus menerus menunjukkan sifat 'rebel la konon' walaupun dalam edisi bangang.

Melihat dari air muka makhluk-makhluk tersebut pun sudah boleh diagak bahawa virus yang terdapat dalam darah babi yang selalu di makan mereka terus membiak segar mengawal sinaps dan neuron dalam sel otak mereka yang menjadikan mereka pasangan paling tidak bertamadun pernah wujud di muka bumi.

Ketahuilah maaf mereka hanya seperti supercooled water droplet yang membentuk precipitation di iklim tropica.maaf mereka tidak akan menghasilkan salji tetapi air hujan yang mampu menenggelamkan hormat kita pada rakyat malaysia yang lain.


We'll be back with another bullshit and dogshit maybe?



Perkara Sunat, Makruh dan Yang Membatalkan Puasa


"Puasa"

Puasa dalam islam bukan sahaja menahan lapar dan dahaga dari mulanya fajar matahari dan hilangnya matahari di ufuk barat. Pelbagai perkara yang perlu dipatuhi untuk mendidik bukan sahaja fizikal tetapi nafsu dan akal sebagai seorang manusia yang sebebnar-benar makhluk berakal.

Perkara-perkara sunat puasa:
a) membanyakkan membaca al-Quran
b) mandi junub sebelum fajar
c) melewatkan sahur waktu imsak
d) berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e) membanyakkan sedekah
f) solat terawih
g) segera berbuka bila masuk waktu





Perkara-perkara makruh puasa
a) berkumur-kumur dengan keterlaluan
b) merasa makanan dengan lidah
c) bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d) memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e) gosok gigi setelah gelincir matahari
f) mencium isteri
g) menderma darah

Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a) makan dan minum dengan sengaja
b) mengeluarkan air mani dengan sengaja
c) haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d) muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e) melakukan persetubuhan
f) gila walaupun sebentar
g) murtad
h) berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Senarai Piala-Piala Kelantan FA The Red Warriors Sepanjang Zaman



Kemenangan The Red Warriors pada sabtu, 29 Jun 2013, lepas bukanlah satu-satunya kemenangan yang pernah dikecapi oleh kelab bolasepak malaysia yang berslogankan Gomo Kelate Gomo.

Jika dikumpul sejak dari zaman penubuhan kelantan FA itu sendiri, emblem atau logog the red warriors semestinya 'crowded' dikelilingi bintang.

Jauh sekali kehebatan pencapaiannya kerana tidak perlu meletakkan 3 bintang 'percuma' meskipun ketika belum pernah memiliki sebarang gelaran, kerana team yang sedemikian adalah team bana, atau lebih sinonim dengan kepala bana serta lanun adanya.

Oleh itu, sama-sama kita telusuri sebuah sejarah kegemilangan menjulang piala yang mana jika diwajibkan meletakkan bintang di sekeliling emblem (tambah 3 bintang percuma) menjadi 17 kesemuanya.Di mana tiada sogokan yang diperlukan umpama akan dihadiahkan sebuah kereta lambo, bugatti mahupon kereta kuda.

14 Piala Dakapan The Red Warriors :


Beruk yang Selalu Berkeliaran Bila Final Bola Sepak

amaran : post ini mempunyai bahasa kasar yang melampau, hanya pembaca tegar diperlukan



Dalam kemeriahan dan suasana yang teruja menghadapi detik sepak mula the red warriors menentang johor palsu (formerly known as johor fc) masih ada keadaan bangang yang sering berlaku setiap kali menjejakkan kaki di venue perlawanan akhir tidak kira stadium nasional bukit jalil atau stadium shah alam.

Sepertimana yang kawe pernah pelajari dari video air crash investigation dan beberapa video destroyed in seconds, setiap bencana (bencana besar relatifnya)  bermula dengan rentetan bencana kecil. Sebagaimana kejadian kiamat juga, akan muncul kiamat kecil sebelum terjadinya kiamat besar.

Mari kita kembali semula kepada titik asal perbincangan satu hala ini.

Bencana yang boleh diklasifikasikan secara besar juga lah dalam setiap kali perlawanan akhir bolasepak (the red warriors khususnya) seumpama cliche yang tidak pernah padam, ketidakcukupan tempat duduk meskipun mempunyai tiket.

Secara sinopsisnya situasi ini bermula dari pihak jakun yang lapar mengaut kekayaan secara cepat dan kebinatangan, siapa si jakun ini ?
ya..pengeluar tiket..

Mereka sebagaimana biasa akan mempraktikkan sistem kroni yamg setelah sekian lama wujud, lantak lah sesiapa pun yang memerintah virus ini tidak akan hilang selagi sistem khulafa' ar-rasyiddin tidak dilakukan.

Para pengeluar tiket akan mengeluarkan tiket tanpa kuota kepada ahli keluarga, sahabat-handai dan kenalan baru lah mereka akan menjual kepada rakyat jelata.Inilah penyebab kekecohan yang menyebabkan penyokong yang tidak dapat memiliki tiket secara sah.

ulat, ya ulat.

ini gelaran kepada makhluk bangang (sepatutnya digelar babi) yang mempunyai intelektual amat sedikit kerana didikan yang tiada dari ibu bapa.
Mereka akan meratah duit haram ketika berlangsungkan hari perlawanan dengan menawarkan harga tiket yang jauh lebih mahal dari harga asal yang mampu mencecah ratusan ringgit sekeping.

Bagi mereka yang jauh dan tidak berkesempatan untuk mendapatkan tiket perlawanan akhir tersebut mereka akan berfikir tujuh belas puluh ratus kali untuk membeli tiket yang berharga RM 110 sekeping.

Dari situasi inilah timbulnya adegan orang yang tidak bertamadun meskipun engineer, doktor, peguam, eksekutif atau tidak semua adalah golongan bangsat. 

Apa golongan bangsat ini lakukan ?



Kebangsatan Editor Kosmo Dalam Menfitnah The Red Warriors


Sedang 'jeliro' dan inzal lidah kawe menghirup teh o suam dan menyuap nasi lemak yang kadar ikan bilisnya yang kian berkurang, berselang seli, mata yang mengantok ini umpama dicucuh dengan lighter melihat satu susuk kepingan gambar menuruni karpet news feed facebook kawe.

Bom asap kepala bapak editor kosmo yang buta jersi


Dari pencerapan dari apa yang terkandung dalam caption kepada gambar tersebut maka telaahan kawe memang betol tepat dan jitu serta presis atas 'potek'.
Sesungguhnya editor kepada akhbar barua kerajaan hasil didikan utusan ini memang sudah dah dihidu tanpa menggunakan sebarang apps android mahupun hidung chihuahua untuk mengetahui motif sebenar akhbar bangsat bernama kosmo ini.

Mungkin semasa menaip caption pada gamba terbabit editor akhbar bangang ini iaitu kosmo ingin menjadi mat yo jadian yang hanya akan menjilat lelehan bontot yang mampu mengeluarkan kereta mewah seumpama audi.

Atau...

Editor bangsat ini yang kekurangan kasih sayang dan lelehan dari isteri sendiri ini terasa sakit di bahagian ari ari bila mengetahui bahawa juara treble musim 2012 ini iaitu the red warriors berjaya menempah tiket ke piala afc 2014 nanti.

Sudah terang lagi di'install' fog lamp dalam gambar terbabit golongan hayun yang membakar flare sehingga menyebabkan indeks pencemaran udara sekitar.curva nun disana menghampiri tahap singapura dilanda jerebu.

Apakah editor bangsat ini adalah salah seorang dari peminat palsu team lanun ini ?


Biodata & Biografi Dato' Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat





Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Tarikh Lahir: 10 Januari 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.



Biodata Dato' Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.


Pengajian :
1-Pondok Tuan Guru Hj Abbas, Besut
2-Universiti Deoband India
3-Universiti Lahore Pakistan
4-Universiti Al Azhar
5-Sarjana Muda bahasa Arab
6-Sarjana Perundangan Islam

Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah
keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung
Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.
Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja
Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali
dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif
dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam
mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.
Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan
pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil
beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar
dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya
Hajah Aminah Majid.

Semak Saman AES / Saman Kesalahan Trafik




1. Semak Saman AES Melalui SMS 
Untuk menyemak saman Trafik, Saman JPJ atau Polis secara SMS, taip ; POLIS SAMAN ( NO. Plat kenderaan ) dan hantar ke 32728.
Contoh :  POLIS SAMAN KAY4P hantar kepada 32728
(Caj RM0.50 akan dikenakan bagi setiap SMS)
2. Kalau mahu detail saman dihantar ke alamak email, taip
  • POLIS SAMAN [no pendaftaran kenderaan] [email ] hantar kepada 32728
  • Contoh : POLIS SAMAN KAY4P emailanda@yahoo.com dan hantar ke 32728


3. Semak Saman AES Melalui Website
Anda juga boleh semak saman melalui website

The Fortress : Stadium Sultan Muhammad Ke-V Kubu The Red Warriors





Nama Stadium : Stadium Sultan Muhammad V
Nama Jolokan / Nickname : The Fortress 
Nama Lokasi : Bandar Diraja Tunjong, Kota Bharu
kapasiti Tempat Duduk : 30000
Kemudahan Lain : 4 Surau, Dewan Banquet, Bilik Seminar, Press Room, dan Lain-Lain
Pemaju : Casamesra Sdn Bhd
Tanah Digunakan : 8 Hektar 
Harga Anggaran : RM 300 Juta
Rekabentuk Stadium : Adaptasi Stadium Cardif City




Uss Guardian Amerika Tersadai di Tubbataha Reef : Operasi Sulit Serang Sabah Guna Tentera Sulu Terbongkar..?




“Kemampuan memiliki senjata untuk penembak tepat adalah antara yang paling memeranjatkan. Ini kerana rifle penembak tepat yang paling murah pun dikatakan berharga RM60,000 satu unit.

“Malah ada yang mencecah harga RM200,000 ke RM300,000 dan sehingga lebih RM1 juta (jarak tembakan melebihi 5 kilometer),” lapor laman itu lagi.

Satu lagi insiden yang perlu diberi perhatian adalah kehadiran kapal USS Guardian di Laut Sulu. Agak memeranjatkan apabila kapal USS Guardian dikatakan terkandas di kawasan terumbu karang Tubbuhata.

Menjadi tanda tanya kenapa kejadian tersebut terjadi pada 17 Januari iaitu 24 hari sebelum pendaratan penceroboh ke atas Sabah pada 11 Februari 20113.

Yang pasti kapal perang tersebut sengaja belayar keluar dari laluan asalnya dan agak pelik kenapa kapal secanggih itu boleh tersasar dan gagal mengenal pasti kawasan terumbu karang di kawasan Tubbataha Reef.




Pihak Tubbataha Reef Marine Ranger telah beberapa kali memberi amaran kepada komander USS Guardian supaya jangan menghampiri kawasan terumbu karang tersebut. Tetapi bagaikan dirancang USS Guardian tetap meneruskan perjalanannya dan enggan berhenti.

Timbalan Pengerusi WWF-Filipina, Jose Ma.Lorenzo Tan berasa hairan dan tidak percaya kenapa USS Guardian dengan sengaja menghampiri kawasan terumbu karang tersebut.

Berdasarkan risikan Filipina, kapal perang tersebut telah melakukan satu operasi rahsia dan kehadiran mereka langsung tidak dimaklumkan kepada pihak berkuasa Filipina

“The question is: Who did they inform? The governor of Palawan (Abraham Mitra) did not know. The Tubbataha Protected Area Management Board did not know. The Western Command (of the Armed Forces of the Philippines) did not know,”


uss guardian stuck at Tubbataha reef near palawan island


USS Guardian mendakwa kapal mereka tersangkut di kawasan terumbu tersebut, ketika itu apabila pengawal marin Filipina cuba menghampiri kapal tersebut mereka diberi amaran dan USS Guardian bersedia untuk menembak pihak marin Filipina.

Syok.Org, TeamHanna.Org, dan Jieazzmovie.Net Bukan Lagi Portal Mendownload Movies, Videos dan Mp3's







Manifesto Rakyat Pakatan Harapan Rakyat


More Than 100 Keyboard Shortcuts for Computer/Laptop




Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)

1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
...... 3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)

SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)




15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneou sly)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Tragedi Lahad Datu 1 Mac 2013 : Penjajahan Kesultanan Sulu atau Sandiwara Kerajaan ?



Ini bukan mengenai politik ini mengenai kecelaruan sebenarnya dalam situasi yang sedang berlaku di lahad datu ketika ini. Sehinggakan melibatkan nyawa anggota keselamatan yang tidak berdosa mungkin menjadi ' kambing hitam' untuk merealisasikan 'drama' ini.

Kita tinggalkan sejenak isu siapa yang sepatutnya disalah, bawah sikit kita bincangkan. Cuba kita fikir sejenak bagaimana segerombolan manusia-manusia ini yang diberi gelaran kiram boleh berjaya lolos memasuki sempadan tanah air, iaitu Lahad Datu, Sabah. Mungkinkah mereka sememangnya sudah berada disini sudah lama.

Apa sudah jadi dengan polis marin, agensi penguatkusaan maritim malaysia (APMM), kastam serta TLDM pada hari kumpulan kiram ini mula memasuki tanah air. Jika hanya two and a half man tidak mengapa tetapi melebihi dari 5 orang. Mungkin juga pada hari tersebut kesemua penguatkuasa di atas diberi cuti peristiwa barangkali atau ada jamuan barbeku yang menyebabkan kumpulan kiram masuk dengan lenggang inangnya siap mempunyai bekalan senjata yang canggih termasuk mortar.

Pada awal wujudnya kumpulan kiram ini yang menghuni di kampung tanduo, kita sudah tahu akan kehadiran mereka serta niat mereka tetapi mengapa 'penceroboh' dilayan seperti tetamu. Jika diamati masih relevankah keselamatan negara kita ini. Ternyata tidak dengan berlakunya insiden kematian yang memebabitkan 14 orang.

Cuba kita ikuti apa yg diungkapkan oleh 'penjaga keamanan' malaysia ini berkata ketika awal-awal kumpulan kiram wujud di lahad datu. Adakah dia ingin menunjukkan cool dan dia mampu mengatasi situasi sebegini ? Tapi sehingga hari ini itu sudah terlambat sehingga nyawa melayang.

Hishamuddin pernah berkata mereka ni bukan pengganas dan jangan dengar khabar angin...



Jika si hishamuddin ini bersungguh-sungguh dalam menjaga keamanan semestinya dia tidak akan endah tidak endah pada mulanya.Adakah ini benar-benar sandiwara ?

Kompilasi Ayat-Ayat Sensasi Samy Vellu




1. Samy Velu menyebut berkenaan Pos Laju:
"Besoh kirim, hari ini juga sampai"

2. Dalam berita TV apabila beliau cuba untuk memberitahu dia berasa amat malu:
"Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar"

3. Samy berkata dalam salah satu ceramah:
"Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini." Kemudian seorang pakcik bertanya, "Datuk, sini takde sungai, buat apa bina jambatan?" Dan kemudian Samy dengan megahnya menjawab, "Kalao takde sungai, kita bina sungai”

4. Kenyataan paling digemari oleh Samy dalam berita abad ini:
"Toll naik sikit, banyak marah saya. You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah!”




5. Ketika krisis air:
"Semua worang diminta jangan membuang aiyerr!"

6. Berkenaan masalah sosial:
"Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade"

7. Ketika program derma darah di Sungai Siput:
"Marilah kita semua menderma dare"

8. Ucapan selamat datang dalam kebanyakan majlis beliau:
"Selamat datang saudara-mara semua" (Ia sepatutnya “saudara-saudari”)

Penjelasan Adam Corrie Lee bin Abdullah Mengapa Dia Memeluk Islam





Secara rasmi saya telah kembali pada fitrah.
Berasal dari keluarga cina yang menganuti agama Budha.

Saya giat belajar mengenal Islam sebelum memeluk Islam lagi. Belajar bagaimana solat, serba sedikit mengenai fardu ain.

Saya telah mengucap 2 kali syahadah sebagai Adam Corrie Lee bin Abdullah. alhamdulillah dengan hidayah yang diberi di ketika usia 39 tahun. Impian pertama sebagai Muslim ialah ingin menjadi tetamu-Nya.




Bagaimana boleh peluk Islam?

1. Kaabah. - sy suka tgk kaabah. Ia membuatkan saya tenang dan rasa ingin ke sana.

2. Bersahabat baik saya anak ustaz ketika kanak-kanak, selalu bawa saya ke masjid. suka akan akhlak dan cara hidup mereka.

3. Mencari pedoman dan kebenaran dalam hidup. Telah banyak agama sy kaji sebelum membuat keputusan balik pada fitrah.

Mendapat hidayah ketika di dalam mimpi setelah berdoa pada Allah sebelum tidur;

"Ya Allah! sekiranya Islam adalah agama yang benar untuk aku pegang sepanjang hayat hayatku, Kau berikan lah pertunjuk pada aku Ya Allah."

Ketika tidur saya telah bermimpi seperti berada di syurga, lalu didatangi seorang yang bercahaya putih, mukanya bersih tersenyum. 

Ia memberi satu ketenangan yang amat ketika itu. Insan tersebut seperti memberitahu Islam adalah peganganmu.

Alhamdulillah impian pertama selepas memeluk Islam, perkara pertama ingin saya lakukan selepas pandai solat 5 waktu ialah menjadi Tetamu Allah. 

Alhamdulillah dalam masa 10 bulan menjadi saudara baru, Allah telah menjemput saya menjadi TetamuNya :)


Oppa Gangnam Style : Sebuah Tarian Dilaknat Tuhan


PERINGATAN: Hasil copy-paste ini terlalu panjang jika tiada tahap stamina yang tinggi berkemungkinan anda akan dijangkiti panjangbenopinaumatonophobia


KISAH BENAR: SECEBIS CERITA DUKA DARI GANGNAM
oleh Mohamad Sidik pada pada 7hb Oktober 2012 pukul 12.14 ptg

Malam tadi setelah keluar dari masjid seusai selesai solat Isyak di masjid berdekatan dengan rumah, saya berjalan kaki seorang diri pergi ke sebuah kedai makan untuk makan malam. Pengunjung di kedai makan yang saya tuju itu agak ramai dan boleh dikatakan hampir kebanyakan meja di kedai ter
sebut sudah penuh. Saya memilih untuk duduk di salah sebuah meja di bahagian paling hujung seorang diri yang ketika itu tiada orang di meja tersebut. Apabila pelayan datang saya pun memesan makanan yang saya mahu. Selepas beberapa ketika pelayan tersebut pergi datanglah pula seorang gadis muda berkulit cerah berjubah dan bertudung hitam gaya wanita Arab ke meja saya seraya bertanya,

"Tuan, boleh saya duduk di sini..? Kamu lihat, tempat-tempat di meja lain semua sudah penuh.."

"Oh, ok.. tak mengapa. Silakan duduk.." jawab saya agak terkejut dengan sapaan gadis itu. Perbualan kami dalam bahasa Inggeris.

Kemudian pelayan datang kepadanya dan dia hanya memesan 'fresh orange' untuk minuman. Apabila pelayan pergi saya memberanikan diri bertanya kepadanya dengan rasa pelik, "Kamu seorang diri sahaja? Dan kamu kelihatan bukan orang Malaysia, bukan?"

Dia mengangkat wajahnya dari telefon pintarnya ke arah saya lalu menjawab dengan tersenyum, "Oh saya dari Korea Selatan, dan saya ingin ke rumah seorang kawan.."

"Oh Korea Selatan.. sekarang negara itu sedang 'famous' dengan tarian Gangnam Style.." jawab saya spontan bersahaja sambil tersenyum dan menganguk-angguk sendirian tatkala mata gadis itu kembali ke telefon pintarnya sambil menggerak-gerakkan jarinya di atas skrin sesentuh dan kadangkala dia juga tersenyum seorang diri melayan sesuatu dari telefon pintarnya.

"Gangnam Style..? Apa yang kamu tahu tentangnya.. ia tarian yang dilaknat Tuhan. Saya menganggapnya diilhamkan oleh Iblis kepada artis itu." jawabnya dengan nada yang tegas dan berani.

"Oh ok ok, minta maaf..saya tak bermaksud menyinggung perasaan kamu.." jawab saya serta-merta.
Perbualan terhenti seketika beberapa lama. Selepas kira-kira 15-20 minit pelayan kembali datang dengan membawa pesanan saya dan minuman gadis itu.
"Kamu mahu tahu apa yang saya tahu tentang Gangnam?" tanya gadis kembali itu kepada saya.





"Jika kamu berminat untuk bercerita kepada saya, saya akan mendengarnya…" jawab saya dengan tenang sambil mula menghirup jus tembikai susu yang saya pesan.
"Ok sekejap beberapa minit, selepas saya membalas mesej-mesej ini.." jawabnya sambil jari-jemarinya ligat bermain di dada skrin telefon pintarnya.

[Picture] 9M-SKZ : Malaysian Flaying Academy Fleet Crashed at Cheng, Melaka











Estimated crashed at 12:00 p.m (UTC +8) 7 February 2013

Asal Usul Salasilah Nama Hantu




1. Hantu Raya - Berasal dari Tanah Melayu. Dipercayai terkorban di 
dalam satu kemalangan jalan raya, sebaik saja keluar dari Pudu Raya untuk 
pulang berhari raya... ... .kegemarannya mencuri kuih kuih raya. Tempat 
menginapnya disyaki di balai - balai raya. 

2. Hantu Langsuir - Dikenal pasti berasal dari Tanah Seberang. 
Ceritanya bermula di suatu pagi raya bila seorang suri rumah sedang 
memasang langsir lalu terjatuh dari tingkap, terus mati. Selepas itu, dia selalu 
datang menjeguk langsirnya. Hobinya bermain aumm cak di tepi langsir. 

3. Hantu Stokin - Berasal dari kawasan perindustrian Shah Alam. 
Merupakan seorang taukeh stokin yang berjaya sehingga lupa rumah tangga. 
Hidupnya asyik dengan stokin. Tidur stokin, makan stokin, minum stokin 
sehinggalah kawan kawan menggelarnya Hantu Stokin. 

4. Hantu Jerangkung - Di percayai berasal dari Tanah Besar China . Ia 
bekerja sebagai penjerang kangkung di sebuah restoran. Hari hari kerjanya 
jerang kangkung dalam sebuah periuk besar. Satu hari seorang kawan 
menyergahnya dari belakang, kerana terlalu terkejut ia jatuh dalam periuk 
itu. Perkataan akhirnya ialah 'jerang... ..kung', jadilah Hantu Jerangkung. 
Hobinya mencangkung dan tempat tinggalnya dalam almari, sebab tu le ada 
lagu 'Jerangkung Dalam Almari'. 




5. Hantu Pontianak - Disyaki berasal dari India . Seorang lelaki, Mr. 
Ponti mendapat seorang anak perempuan yang sangat hodoh. Orang kampung selalu menyindir anak ponti ini. Ponti punya anak - Ponti punya anak - Ponti punya anak. Ponti sangat malu dan mengurung anaknya. Selepas 5 tahun, anaknya keluar dari rumah dan terkejutlah seorang nenek, Oi! 
Pontianak ... Lekatlah nama pontianak . 

6. Hantu Penanggal - Seorang ibu tiri yang kejam, hobinya menanggalkan 
kain anak tirinya selain kain lakinya. Dah terbiasa dia rasa seronok pulak. 
Dia melebarkan hobinya dengan menanggalkan kain orang orang kampung. 
Hebohlah satu kampung 'Lari..lari. .. ..Penanggal' . Bila dia melihat sesuatu 
yang menarik seperti kurap, panau, kayap dan anu... ..dia pun mengilai 
semahunya. 

7. Hantu Pocong - Berasal dari Puchong. Nama sebenarnya Amat Garpu Bin Mat Sudu. Dia ni suka sangat menipu, senang cerita... kaki cong le. Bila dia mati terlompat lompatlah dia, nak pergi cong orang. Pucong! Pucong! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...