Sebuah Lukisan Sundal Dari Kartunis Dee Menghina Kelantan


Prejudis, hasad dan iri hati. Bila ketiga-tiga adunan ini dicampur sebati sehingga "gadik" dan diuli dalam mangkuk seperti Dee dan dijadikan puri maka wujudlah suatu karya yang kononnya sebagai sarcasm tetapi sebenarnya merupakan salah satu campuran ammonia yang sedia wujud ketika bendalir darah melalui ginjal sehingga keluar pada tandas-tandas yang berharga 30 sen sekali masuk.

Meskipun gua sudah google siapakah sebenarnya pelukis yang bernama Dee ni, mungkin pondan yang selalu bergelek ketika minggu setiausaha atau dee mana. Namun karya yang di anggapnya sebagai 'pencium bontot' kerajaan kerana tidak senang dengan negeri kelantan yang mampu bernaung sendiri tanpa sebarang duit haram kerajaan maka golongan ini mula menghasilkan karya lah sangat.

Apa yang kurang sedak dan knorr pasti sedapnya adalah makhluk dan mangkuk Dee ini mengaitkan dengan the red warriors pasukan bola sepak kelantan.

 Sepaptutnya Sundal bukan Sendal

Mohon Dee bunuh diri jika tidak mahu memohon maaf kepada rakyat kelantan yang terasa.

Reality Show Malaysia Ketandusan Piers Morgan, Simon Cowell, dan Gordon Ramsay


Sesungguhnya Malaysia juga turut bergiat cergas dalam bidang 'reality show' tetapi mungkin sudah menjadi trending atau typical, bukan melayu sahaj, tapi malaysian, suka berdrama a.k.a kuat berdrama senang kata 'drama king'.

Disinilah letaknya mengapa Singapura lebih dikenali dari Malaysia, sebagaimana yang pernah gua katakan sebelum ini jika kita terlalu typical dan typical itu menampakkan kelemahan kita maka senang lah orang judge sesebuah komuniti itu.

Sebagaimana tajuk diatas, kita memang ketandusan bakat-bakat pengkritik yang rare-able seperti di atas yang jenis cakap terus terang yang memang mengikut maksud 'critic' itu sendiri bukan hanya semata-mata maksud kritik dari wikipedia yang boleh diedit oleh sesiapa sahaja tu.

Memang ada di Malaysia yang jenis cakap terus dan tanpa berselindung tetapi 'tidak jantan' la pulak. selalu juga keluar bab-bab drama ni, tidak padan dengan lelaki dan sudah berusia tetapi terlalu senitmental ke? Ye tak Azwan Ali.

Dari bermulanya One In A million dan sekarang popular dengan Masterchef serta Kilauan Emas, gua tengok reality show malaysia tetap dikategorikan sebagai genre 'drama'. Tanpa air mata bukan lah reality show malaysialah namanya.Ya, memang reality show diluar pun ada air mata tetapi tidaklah se trending reality show kegilaan rakyat malaysia ni.



Sebenarnya secara halusnya benda sentimental macam ni okay, drama seperti ini sebenarnya merupakan salah satu pengaruh yang sering diikuti trend masyarakat malaysia. Drama bukan hanya dikontekskan sebagai menangis dan sentimental sahaja, tetapi dalam bab lain misalnya bab merintih, meratap dan mengeluh juga boleh dikategorikan sebagai drama.

Ada facebook? Ada ramai gadis-gadis 'baru nak up' dalam friend list ? Mesti anda akan faham..... Meratap dan Merintih di Facebook

Mentaliti drama inilah yang menyebabkan ramai golongan muda-mudi kita terutama mudi la yang sudah di'hack' mentalnya, lepas clash ngan boifren mengadu, merintih, meratap sanan sini dan ada yang jenis syaitan asyik bergantung pada rambut yang tidak bertudung tu diheret untuk membunuh diri.

Kerana apa semua ini? Kerana mentaliti drama ni la, tu la syik sangat layan akademi fantasia...

Mungkin kita tidak nampak sebenarnya, ada yang berkata apa kaitan dengan drama di tv dengan kehidupan seharian.Jika diperhatikan dengan mata kasar memang tidak nampak kesannya tetapi jika di 'mikroskopi' dengan teliti ada pengaruhnya apa tidaknya, kita sering set kan di kepala dengan benda-benda lembik dan drama sebegini, mental pun tidak kuat.

Maka perlu la kita mempunyai spesis seperti piers morgan., simon cowell, gordon ramsay.Di malaysia bukannya tiada cuma sudah dan baru pupus, mungkin ada yang tidak kenal akan Paul Moss, dia jenis yang lantang cuma seringkali di boo dan tidak diberi peluang untuk terus mengkritik secara terus terang.

Koleksi Kartun Kartunis Zunar





Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Umpama Ordinan Darurat Malaysia 1948-1960 Dahulu


Jika dahulu kita sudah di larang dan dikurung dalam erti kata fizikal tetapi sekarang, setelah dijajah secara 'maya' kita juga telah di perintah berkurung secara maya juga.

Tiada bezanya semasa kita di zaman pemerintahan british dahulu, kerajaan yang sedia ada juga sama, tetapi kita sedang 'berperang' melalui maya.Berperang untuk mencari kebebasan, kemerdekaan dan keluar dari kepompong cengkaman pihak kapitalis.

Kita dalam diam sebenarnya sudah alam dijajah dan berperang cuma kita sahaja tidak nampak akan ia, selepas tamatnya perang dingin selepas perang dunia kedua, kini kita berperang dalam erti kata dalam dunia maya. Hidup dalam keadaan 'daif minda' meskipun kehidupan mewah disekeliling. Sering disogok dan digogokkan dengan informasi dan maklumat yang hanya berdasarkan satu pihak sehingga rakyat sendiri tidak tahu mana satu kebenaran.

Sebagaimana zaman darurat yang terjadi dalam sekitar tahun 1948 hingga 1960 dahulu, semasa zaman pemberontakkan komunis.Itu di perintah berkurung secara zahir, dan kini kita dikurung menggunakan minda pula.

Setiap maklumat ditapis sehingga tinggal quark (jisim terkecil dalam atom), jika sudah ditapis dengan pelbagai pemeringkatan barulah ia di uar-uarkan ke serata negara, itu pun melalui 'senjata' yang dikawal mereka sendiri iaitu RTM, TV3, serta TV swasta lain tidak terkecuali pihak Astro yang berbayar.

Senjata rakyat hanyalah facebook, blog, twitter, dan youtube bagi mencari konklusi dalam menentukan halatuju masa depan masing-masing dalam hidup.

Mungkin kita sendiri tidak sedar, perang sudah lama, cuma kita tidak ambil tahu dan tidak mahu ambil tahu kerana bagi kita ia tidaklah sepenting merintih dan meratap di facebook dengan segala hal yang remeh sehingga jika kita dipinta memberi pendapat lidah kelu umpama digam dan distaple pada lelangit.

Sedarlah wahai orang kita, kita sekarang sudah memasuki era darurat, bukan darurat yang kita nampak seperti dikurung pada satu jangka masa tetapi sekrang kita sentiasa dipantau dalam apa jua benda yang kita lakukan, inilah darurat dalam alam millenium.

 No Speech!

Kita tidak boleh bersuara menyatakan pendapat, itukah yang dipanggil kebebasan bersuara, kita terpaksa mengikut telunjuk itukah kebebsan.Memang lah sekarang aman dan damai, apa lagi yang kita nak bukan.Tetapi kekalutan seperti ini ia tidak memakan secara pantas tiba-tiba runtuh, tetapi ia umpama barah lebih tepat lagi umpama anai-anai dalam sebuah rumah, dengan tanpa diduga runtuhlah rumah tersebut.

Ingatlah kita sedang berada pada fasa darurat, dimana semua dihadkan, anda sedang dikurung di dunia maya meskipun bebas menlayari internet.

Jika dahulu mereka memulakan tempoh darurat dengan melarang penduduk malaya dari keluar dari rumah dalam jangka masa tertentu tetapi sekarang...

Memahami Maksud Ideologi Politik Di Dunia Menggunakan Lembu



Sekarang banyak pula kerajaan muncul seakan-seakan pengembala dan rakyat dicucuk hidung seperti lembu, jadi kita gunakan beberapa ekor lembu sebagai subjek metafora mengenali ideologi politik di dunia semoga senang difahami berbanding buku teks sejarah tingkatan 4 dan 5.



SOCIALISM
Anda ada dua ekor lembu
Salah satu anda sedekahkan kepada jiran anda

COMMUNISM
Anda ada dua ekor lembu
Kerajaan amik dua-dua ekor dan susu kerajaan bagi kat anda

FASCISM

Anda ada dua ekor lembu
Kerajaan ambil kedua-duanya dan jual pula susunya kepada anda

NAZISM
Anda anda dua ekor lembu
Kerajaan ambil kedua-dua ekor lembu anda dan tembak anda jika anda berbangsa yahudi dan bukan bangsa Aryan


BUREAUCRATISM
Anda ada dua ekor lembu
Kerajaan ambil kedua-dua ekor lembu, ambil satu sahaja susu dari kedua-dua kemudian buang yang satu lagi jauh - jauh


TRADITIONAL CAPITALISM

Anda ada dua ekor lembu
Anda jual seekor dan beli lembu jantan
Lembu-lembu anda bertambah, begitu juga ekonomi poket anda
Anda jual semua dan bersara dengan jasa hasil jualan lembu-lembu tadi

SURREALISM
Anda ada dua ekor lembu tetapi anda ingat anda ada dua ekor zirafah
Kerajaan menyuruh anda belajar bermain alat muzik yang diberi nama harmonica
Tidak faham ? Tapi itulah surrealism

AN AMERICAN CORPORATION
Anda ada dua ekor lembu
Anda jual seekor, dan anda paksa orang lain untuk hasilkan empat kali ganda hasil susu yang anda jual
Kemudian, anda upah seorang perunding untuk menganalisis mengapa ada lembu yang mati

A GREEK CORPORATION
Anda ada dua ekor lembu jugak
Anda pinjam begitu banyak duit euro untuk bina kandang, tempat perah susu, tempat letak jerami, feedlot macam sharizat, dan macam-macam lagi untuk kilang susu
Tapi akhirnya anda masih ada dua ekor lembu.Mohon misteri eropah siasat

A FRENCH CORPORATION
Anda ada dua ekor lembu.
Anda buat piket, lancarkan rusushan, dan tutup semua jalan, sebab anda mahukan tiga ekor lembu

Anda Memang Jodoh Neelofa Jika Berjaya Menjawab Tepat Soalan-Soalan Ini



1.Daba baju gumbey soyok ghabok...
 A. Kolar baju Melayu koyak rabak
 B. Butang baju Melayu patah 2
 C. Si baju hijau sedang bertugas
 D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit

 2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok...
 A. Memakai terompah yang retak
 B. Makan buah bawah almari
 C. Kunyah epal bawah jambatan
 D. Kunyah jambatan sehingga retak

 3.Buh pelepong nga khropeh aye dale lonjok...
 A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong
 B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk
 C. Ayam den lapeh
 D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat

 4.Skeleng belana daley celeng...
 A. Duit banyak dalam dompet
 B. Syiling berlambak dalam tabung
 C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
 D. Wang melimpah atas siling

 5.Cha sumbak,air beladong pah katah jemoghey...
 A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah
 B. Sami buddha order tauhu sumbat & jus buah
 C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah
 D. Rumah kos rendah hadapi catuan air

 6.Teykedaghoh sekuk liuk atah balasoh...
 A. Curi wang dalam tabung surau
 B. Makan biskut lemau di surau
 C. Biskut Tiger punca darah tinggi
 D. Santap biskut kering di masjid

 7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni...
 A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni
 B. Kayuh basikal kejar teksi
 C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni
 D. Teksi beroperasi tanpa meter

 8.Duk cokoh bley-bley behey beledo...
 A. Lepak-lepak sambil makan puding
 B. Duduk sambil makan agar-agar
 C. Tony Blair menari ballet
 D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada

 9.Selok doh ko nyeylo?
 A. Jendela dah kunci belum?
 B. Pengsan di jendela
 C. Awas penyeluk saku
 D. Tingkap dah tutup ke?

 10.Koho do'oh goli kudo bola...
 A. Goalkeeper mengambil sepakan gol
 B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola
 C. Penjaga gol menggeletek kuda
 D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola

Ciri-Ciri Suami yang Wanita Sekarang Takkan Cari

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa,
 boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul,
 apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”


ya..ya..ya.."pok atah palo sebutir haha" - my sassy girl

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang
 taw..”
 10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

Ranking Kelantan The Red Warriors Dalam Kedudukan Kelab-Kelab Seluruh Dunia IFFHS 2012

Setelah kemenangan piala FA setelah menewaskan sime darby tadi di stadium nasional bukit jalil mungkin kedudukan Kelantan the red warriors menokok.

Ini adalah kedudukan ranking Kelantan The Red Warriors dari 1st May 2011 - 30th April 2012



Di mana berada atas kepada beberapa team eropah sederhana baik, seperti swansea city yang berjaya mengalahkan manchester united, wigan athletic yang pernah mengalahkan Arsenal dan juga kelab terdahulu robin van persie feyenoord rotherdam



 Updated 2 Jun 2012




Updated 11 julai 2012


Tetapi masih ramai yang tidak berpuas hati dengan the red warriors kerana...


Biodata Ustaz Azhar Bin Idrus



Nama :

Ustaz Azhar Bin Idrus

Tarikh Lahir:

12 Februari 1964

Berasal:

Ladang,Kuala Terengganu, Terengganu

Hobi :

Mengembara (taakulan penulis) dan fotografi

Pendidikan  :

1.Sekolah Rendah Hj. Mohd Sharif, Alor Setar, Kedah.
2.Sekolah Menengah Darulaman Alor Setar, Kedah. (Tingkatan 1 dan 2)
3.Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (Tingkatan 3 hingga 6) 
4. Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
5.Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun

 Pengalaman :

1. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985, benda lagho kata beliau.
2. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.
3. Mula mengajar (hanya menyampaikan yang sekdar tahu sahaja, kate beliau) di surau ladang, kampungnya

Keluarga :

Isteri :

1. Rogayah Binti sulong, Johan Qariah Tilawah Al-Quran Kebangsaan 1978 (42 Tahun)
2. Wan Halimatun Nisa' Binti Wan Mohd Nor (26 Tahun)

Anak :

1.Nur Madihah Asyiqin (20 tahun)
2.Nur Farhah (19 tahun)
3.Mohd Faqihuddin (18 Tahun)
4.Mohd Zuhaili (16 tahun)
5.Ikhwan Najmi (14 tahun)
6.Khairul Mukmin (7 tahun)
7.Rasydan (6 tahun)

 Gambar Keluarga Ustaz Azhar Idrus

*Umur berdasarkan tahun post ini di publish, 2012 lebih detail

Memang Semua Boleh Terbang Tetapi Tidak Semua Boleh Jadi Juruterbang





Akhir-akhir ini banyak pula cerita-ceriti yang berkaitan juruterbang atau pilot ditayangkan di kaca tv. Tidak kurang juga aku yang juga pernah 'terkena' dengan aura dari 'kehebatan' seorang juruterbang sehingga berjaya berdekatan serta berada di dalam kokpit pesawat ringan seperti TB-10, Cirrus Sr-20 dan Eagle.



Dari pemerhatian yang gua lihat, perempuan akan kagum dengan lelaki berpakaian putih serta bertali leher sambil memakai topi, lelaki pula akan cemburu dengan manusia yang berpakaian sedemikian. Apa yang sering didengar adalah 'kehebatan' seorang pilot a.k.a juruterbang.


Meskipun gua tidak berjaya sampai memiliki Commercial Pilot License with Instruments Rating (CPL I/R) yang membolehkan sesiapa yang memiliki lesen tersebut boleh berada di dalam pesawat mengikut rating (kategori) masing-masing dengan bermula dari 2nd officer (duduk sengsorang belakang, dengan jalur di kot 1 garisan), kemudian 1st officer a.k.a co-pilot berada di sebelah kanan Captain/Pilot (memiliki 3 jalur di lengan kot).


Memang padan jika mereka-mereka ini di bayar paling minimum RM 6k untuk sebulan kerana 'azab' latihannya hanya mereka dan gua sahaja yang tahu.


Sebelum anda betul-betul ingin mendalami bidang ini, pertama jangan terlalu taksub untuk terbang dan termakan pujuk rayu sekolah-sekolah yang hanya mahukan wang dari anda semata-mata. Dianggarkan untuk memiliki lesen sehingga melayakkan anda boleh menyertai mana-mana syarikat penerbangan jumlah yang perlu anda bayar adalah sekitar RM 250k minimum (tidak termasuk surcaj bahan api kerosin yang semakin hari semakin meningkat kerna kekurangan bahan api tersebut)


Gua mengeluarkan post ini bukan untuk memomokkan sesiapa yang bercita-cita untuk 'menyentuh' awak sirus, cumulus mahupun menyedup udara nipis oksigen setinggi 36000 kaki tetapi supaya bersedia untuk bergelar seorang pilot bukan semata-mata untuk dikerumuni wanita, dikerumuni wang dan populariti.


Gua mengaku, gua tersilap, matlamat pertama gua menjadi pilot adalah untuk mengelilingi dunia, itu sahaja.Sebenarnya bukan hanya menjadi pilot anda boleh mengelilingi dunia banyak lagi cara. Benda pertama sekali kepada pertama di atas adalah gua sukakan kapal terbang, mana tidaknya dari lahir gua dibesarkan bersebelahan lapangan terbang sultan ismail petra pengkalan chepa.


dari analisis gua sendiri sebenarnya gua sepatutnya melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan aeronautikal bukan menjadi seorang juruterbang.Jadi bagi sesiapa yang ingin menjadi juruterbang cuba anda fikirkan apa matlamat anda sebenarnya.


Last Appearance in Uniform wakaka




Jika anda mampu...

Memang Perempuan Bertudung Pun Bukan Baik Semuanya Tapi...





..yang sememangnya tidak bertudung sebenarnya adalah lebih tidak baik dari yang bertudung meskipun dia sememangnya baik lah sangat dihatinya pun. Menutup aurat termasuk bertudung memang telah diwajibkan oleh Allah s.w.t kepada umat islam.



Firman Allah a.w.j


1) "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab:59)

2) "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)


Di atas adalah antara firman Allah dengan kata lain PERINTAH DAN SURUHAN Allah, maka SEWAJIBNYA lah kita sebagai hambaNya kena patuh dan ikut. Kalau kita sudah sedia maklum barangsiapa yang tahu tapi tidak mengikutnya termaktublah kita dalam golongan kufur dan munafik sudah boleh ditafsirkan sebagai kafir



Contohnya lah, jika anda seorang secretary a.k.a setiausaha, jika bos menyuruhnya berbuat sesuatu tetapi dia tidak mengikutnya walaupun dia sudah tahu yang itu tanggungjawabnya marahlah bos tersebut, inikan pula Pencipta kita iaitu Rabbul Jalil, Allah s.w.t


Orang islam (pada nama) sepatutnya memang sudah tahu yang menutup aurat (disini bertudung) adalah suruhan dariNya tapi boleh lagi berkata 


"yang pakai tudung pun bukannya baik sangat"


Ya memang, tapi anda terang-terang sudah kufur dan mungkin kerana syaitan yang sedang bersuka ria bertenggek dan bergantung pada setiap helaian rambut anda yang tidak di tutup itu akan 'merasuk' anda untuk menjadi seorang wanita/gadis yang sanggup mengeluarkan perkataan seperti 'babi' dan sebagainya


Yat Bertudung dan Juga Fan Arsenal lalalalala



Ingatlah perempuan yang tahu akan menutup aurat bagi perempuan itu wajib tetapi buat-buat tak wajib sambil mengatakan alasan seperti di atas, itu sudah beerti anda tahu yang menutup aurat itu wajib tapi anda mengingkarinya itu lebih hina dari yang bertudung tetapi mungkin melakukan kesilapan...

Kebangangan dan Kegagalan Dalam SPM 2011 Bukan Penamat Masa Depan



Anda sebagaimana tajuk diatas? Jangan risau.Allah s.w.t telah jadikan setiap manusia didunia ni untuk saling berhubung, ye macam sel-sel otak.Dunia ni memang sudah lengkap, ingat! tiada siapa yang bodoh dan tidak pandai.Itu semua telah dirancangkan Allah


Perlu ke semua orang masuk universiti, kolej, politeknik dan sebagainya.Semua itu tidak perlu.Jika semua jadi doktor, jadi lawyer, jadi pilot, jadi engineer siapa nak jadi pemungut sampah, pencuci, tukang rumah?


Sesungguhnya, rancangan Allah lagi hebat dari 'myplan' entah apa-apa kerajaan

 anda sebangang ini? Jangan Risau


Sebagaimana bos gua di tempat gua kerja sekarang berkata kepada gua "masuk universiti hanya belajar basic sahaja, yang penting pandai menyesuaikan hidup".Itu kata-kata dari seorang lulusan luar negara dan memiliki company oil n gas tempat gua kerja tu.


Gagal dalam spm/spmv dan seangkatan dengannya bukannya alasan nak mengalah.Jangan terlalu dimomokkan dengan anggapan stereotaip yang selalu ada di drama swasta yang selalu mengaitkan kegagalan spm sebagai permulaan kegelapan masa depan.


Percayalah Allah tahu apa yang direncanakannya...

Kerajaan Malaysia Tidak Iktiraf Negara Israel Tapi Kerajaan Malaysia....





Gua sebenarnya malas nak fikir pasal politik malaysia yang sering "cah keting" antara satu sama lain, pembangkang dan pihak kerajaan. Kini timbul pula isu hubungan diplomatik malaysia-israel.



Gua tahu Malayisa "memang" tiada hubungan diplomatik dengan israel itupun bukti dari buku merah (passport) gua la, itu yang tersurat tapi yang tersirat tiada siapa yang tahu kecuali Allah s.w.t.Gua bukan mau menuding kepada mana-mana pihak. Memang jelas israel tu adalah musuh kepada umat islam, oke, sebenarnya yahudi yang menghuni israel adalah musuh islam, musuh yang wajib ditentang dari zaman mereka menolak nabi sendiri lagi.






Apa yang mengganggu kepala otak gua yang hanya memiliki sijil ini, bila gua tertengok satu temuramah seorang menteri di berita terkini tadi, iaitu juga merupakan senegeri dengan gua. Gua amat pelik dengan kenyataannya tadi yang berbunyi..


"Kerajaan malaysia memang tidak mengiktiraf negara israel tetapi kita ada hubungan perniagaan dengan israel..bla..bla..bla..."


Sesiapa yang bukan mempunyai degree mahupun diploma dalam bidang politik pun boleh pelik dengan kenyataan ini. Apa maksud tidak diiktiraf ? Menggunakan kepala otak gua yang berjambul ni iktiraf akan berlaku jika kita menyokong kewujudannya, dalam episod ini negara israel itu sendiri. Bagaimana kita boleh membuat perniagaan/perdagangan dengan negara yang kita sendiri tidak mengiktirafnya. Jika tidak iktiraf, kita anggapnya tidak wujud, tapi boleh pula menjalinkan hubungan perdagangan.Adakah berdagang dengan hantu?

Alasan Tipikal Kenapa Gadis-Gadis dan Cikaro-Cikaro Meminati Manchester United

Mari kita tanya mereka:


"Comel dan kiut serta chihuahuanya chicarito ni rasa macam nak geget je.Dia geget x?"

Faktor ini memang sudah tidak dapat dinafikan bagi kaum perempuan.Point utama bagi mereka adalah kekiutan dan kehenseman pemain itu nasib baik lah siaran bola paling popular di dunia adalah Barclay Premier League (England) itu belum diorang layan lagi mat-mat kacak dari itali.Sabo je lah.


 awek m.u mane entah dalam private jet hehe

"Wah, malam ni nak ikut boyfren i tengok manchester main la.Tapi manchester tu apa? Kuih ke?"

Ini lagi satu.Walaupun tidak tahu apa-apa pasal bola.Oleh kerana nak sangat keluar ngan boifren/boyafren ikut saje lah.Dan-dan sahaja minat manchester united walaupun malam tu hanya satu sahaja game.Manchester united vs manchester city.Janji ikut boifren dah jadi fan M.U

"Boyfren i kipas-susah-mati MU, jadi i kena la ikut dia..kan kan kan kan"

Jika bukan faktor angin timur laut masakan pokok kelapa di pantai timur meliuk-liuk, begitulah juga bagi situasi ini.Jika dibelek kamus dewan versi tebal 3 inchi mereka mengklasifikasikan sebagai LALANG.Mungkin kalau clash dengan fan Manchester united dan boifren baru adalah fan Dinamo Kiev, mungkin dinamo kiev lah dia minat.

"i fan manchester united la.." (sambil search di internet kedudukan semasa manchester)

Ini juga salah satu alasan tertinggi, baru tengok kedudukan liga satu malam meskipun sudah nak abis season dan mengaku jadi fan.Entah-entah season depan arsenal lak no 1 baru la aku dapat seorang fan arsenal perempuan kehkehkeh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...