Orang Barat Memang Tidak Akan Pandai Membuat Cerita Hantu Seperti Orang Asia


Semua cerita tidak kira movie/filem mahupun drama tiada yang bergenre kan 'hantu' (ghost)  masyarakat barat dengan senang cerita mat saleh bukan lah cerita hantu sebenar-benarnya.Mereka tidak pandai dalam mengolah cerita 'hantu', berpuluh-puluh cerita yang dikategorikan oleh mereka sebagai 'hantu' bukanlah dalam definisi hantu yang sebenar-benarnya.Mungkin perkataan 'ghost' dalam kamus mereka hanyalah sekadar istilah.

 Ekau Pusing la mano-mano Dio Jeling Ekau Jugok co torai

Jika ingin menikmati rasa bersama-sama hantu kita kembali semula ke asia, oke dalam skop lebih kecil lagi asia tenggara oke, stop.Thailand dan indonesia merupakan pelopor terbesar industri per'hantu'an.Malaysia baru terkena tempias yang ni kita cerita kemudian.Walaupun banyak negara yang mempelopori bidang per'hantu'an ini tetapi mereka mempunyai trademark sendiri.

Misalnya hantu thailand dan korea stereoaip mereka adalah sedih.Paling sadis adalah hantu dari thailand, majoriti plot penceritaan memang menyedihkan disamping awek-awek cun.Korea selatan memang terkenal dengan konsep kesdihan melampau bukan cerita hantu pun memang dah sedih.Bagi indonesia pula hantunya agak kompleks jika hendak ditafsir kadang-kadang sedih, kadang-kadang lucu dan kadang-kadang mengarut sehingga tidak menepati standard piawai ISO 5003 konsep per'hantuan'an dunia.

Kita terbang semula ke negara sejuk dan agak barat di sinun...

Di amerika dan eropah hantunya bukan menyeramkan tetapi 13 SG (sian rebecca black takleh layan haha), lebih senang lagi edisi thriller.Mereka tidak sepatutnya mengklasifikasikan cerita-cerita mereka itu sebagai cerita hantu kerana kalau nak (hantu nang nak) dan serta hantu kak limah ketawa besar jika orang barat mengkalsifikasikan cerita thriller mereka sebagai cerita horror, oke ghostbuster dan casper dikecualikan kerana kartun dan animasi.


Apa yang menyebabkan orang barat tidak pandai membuat cerita hantu adalah kepercayaan mereka.Mereka masyarakat maju dan sering percaya dengan kehidupan praktikal dengan kata lain tidak percaya benda yang tidak nampak apalagi ghaib.Mereka hanya percaya benda-benda wujud sahaja, kalau tidak percaya cuba lihat semua kisah yang diklasifikasikan sebagai hantu bagi mereka, semua hantunya wujud tidak seperti hantu dari asia yang selalunya dalam versi ghaib.

Selagi kepercayaan terhadap alam ghaib belum terhakis, para producer barat tidak akan pandai membuat cerita hantu meskipun diberi tugasan kepada jerry bruickheimer, michael bay apa lagi steven spielberg dan clint eastwood.Malahan kitab mereka sendiri pun diolah bahagian 'ghaib' dimana semua yang nyata sahaja ada dalam kitab mereka kecuali hal-hal kematian.Tidak percaya cuba kaji kitab-kitab selain al-quran, mengkaji tidak mengapa percaya JANGAN

Kesimpulannya, secara FAKE and GAY orang putih takkan pandai membuat cerita nang nak kecuali mereka mendapat kebenaran dari pengarah nang nak untuk membuat versi mereka.

anda fikir anda tahu Orang Barat Memang Tidak Akan Pandai Membuat Cerita Hantu Seperti Orang Asia? anda fikir sekali lagi..

assalamualaikum...


17 ada idea nak komen:

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...