Header Ads

Orang Barat Memang Tidak Akan Pandai Membuat Cerita Hantu Seperti Orang Asia


Semua cerita tidak kira movie/filem mahupun drama tiada yang bergenre kan 'hantu' (ghost)  masyarakat barat dengan senang cerita mat saleh bukan lah cerita hantu sebenar-benarnya.Mereka tidak pandai dalam mengolah cerita 'hantu', berpuluh-puluh cerita yang dikategorikan oleh mereka sebagai 'hantu' bukanlah dalam definisi hantu yang sebenar-benarnya.Mungkin perkataan 'ghost' dalam kamus mereka hanyalah sekadar istilah.

 Ekau Pusing la mano-mano Dio Jeling Ekau Jugok co torai

Jika ingin menikmati rasa bersama-sama hantu kita kembali semula ke asia, oke dalam skop lebih kecil lagi asia tenggara oke, stop.Thailand dan indonesia merupakan pelopor terbesar industri per'hantu'an.Malaysia baru terkena tempias yang ni kita cerita kemudian.Walaupun banyak negara yang mempelopori bidang per'hantu'an ini tetapi mereka mempunyai trademark sendiri.

Misalnya hantu thailand dan korea stereoaip mereka adalah sedih.Paling sadis adalah hantu dari thailand, majoriti plot penceritaan memang menyedihkan disamping awek-awek cun.Korea selatan memang terkenal dengan konsep kesdihan melampau bukan cerita hantu pun memang dah sedih.Bagi indonesia pula hantunya agak kompleks jika hendak ditafsir kadang-kadang sedih, kadang-kadang lucu dan kadang-kadang mengarut sehingga tidak menepati standard piawai ISO 5003 konsep per'hantuan'an dunia.

Kita terbang semula ke negara sejuk dan agak barat di sinun...

Di amerika dan eropah hantunya bukan menyeramkan tetapi 13 SG (sian rebecca black takleh layan haha), lebih senang lagi edisi thriller.Mereka tidak sepatutnya mengklasifikasikan cerita-cerita mereka itu sebagai cerita hantu kerana kalau nak (hantu nang nak) dan serta hantu kak limah ketawa besar jika orang barat mengkalsifikasikan cerita thriller mereka sebagai cerita horror, oke ghostbuster dan casper dikecualikan kerana kartun dan animasi.


Apa yang menyebabkan orang barat tidak pandai membuat cerita hantu adalah kepercayaan mereka.Mereka masyarakat maju dan sering percaya dengan kehidupan praktikal dengan kata lain tidak percaya benda yang tidak nampak apalagi ghaib.Mereka hanya percaya benda-benda wujud sahaja, kalau tidak percaya cuba lihat semua kisah yang diklasifikasikan sebagai hantu bagi mereka, semua hantunya wujud tidak seperti hantu dari asia yang selalunya dalam versi ghaib.

Selagi kepercayaan terhadap alam ghaib belum terhakis, para producer barat tidak akan pandai membuat cerita hantu meskipun diberi tugasan kepada jerry bruickheimer, michael bay apa lagi steven spielberg dan clint eastwood.Malahan kitab mereka sendiri pun diolah bahagian 'ghaib' dimana semua yang nyata sahaja ada dalam kitab mereka kecuali hal-hal kematian.Tidak percaya cuba kaji kitab-kitab selain al-quran, mengkaji tidak mengapa percaya JANGAN

Kesimpulannya, secara FAKE and GAY orang putih takkan pandai membuat cerita nang nak kecuali mereka mendapat kebenaran dari pengarah nang nak untuk membuat versi mereka.

anda fikir anda tahu Orang Barat Memang Tidak Akan Pandai Membuat Cerita Hantu Seperti Orang Asia? anda fikir sekali lagi..

assalamualaikum...


17 ulasan:

  1. Bismillah. ooh.. macam tu ropernyer..tapi kawe lebih suka tgk filem action dari cerita bergenre lain..hehehe.. tapi kan..tempias hantu ni makin menjadi2 kat Malaysia. bosan nak mampus. kawe pulok jenis berani..maka kalau nak tgk semua cerita hantu. jadi bosan la pulak..hahahaha

    BalasPadam
  2. mat salih buat cite hantu mmg tak best, tah pape jekk, akak yg penakut ni pun tak takut.. cane tu..

    lebih suke cite potong2 org drpd cite hantu.. kerna diriku seorg penakut.. macih..

    BalasPadam
  3. blogwalking :) cerita hantu dari asia mmg lagi seram. mmg setuju thailand dgn indonesia kalau buat cerita hantu, confirm ngigau mlm. rase mcm hantu tido sebelah pun ade *takotttt

    BalasPadam
  4. Pernah tengok citer the exorcism of emily rose? aku sampai sekarang tak berani tengok citer tu. antara citer seram amarika yang paling terseram!

    BalasPadam
  5. haha..agak la. if dorang buat pun, tak la seseram hantu asia. hantu dorg just ckup untuk buat org darah tinggi pengsan, yg jakit jntung kena heart attack on time. hahahaa..

    BalasPadam
  6. kalau tgok hantu yg betul2 yg disiarkandalam youtube or mana2 akhbar pun, hantu org putih hanya sekdar kabus, gambar, tu pun takseram la..

    BalasPadam
  7. kisah the exorcise of emily rose tu pun mereka menadaptasikan cerita yang berkaitan dengan pemujaan yang emily buat

    mereka hanya percaya sihir dan magic.Exorcise yang emily buat tu derang anggap magic

    BalasPadam
  8. org malaysia lagi la tak pandai buat cita hantu mcm org barat dan org asia
    -__-"

    BalasPadam
  9. hantu kak limah lagi seram..

    BalasPadam
  10. stuju ngan post ni...yup betul, even sy takut tgk cite antu pun, tp kalau cite antu mat saleh saya brani tgk sebab tak seram..kalau yg lain, xnk tgk plak..

    BalasPadam
  11. yeah , betul betul betul . cite hantu barat takdenye cm asia . cite hantu diowg mcm bunuh membunuh lebih krg gitu lah. betul dakk? tp iera tsuke sgt tgk cite hantu . takutt. hehe ^^

    BalasPadam
  12. benci la tgk muke antu ni, lempang nak

    BalasPadam
  13. Citer mat salleh lebihkan elemen sound effect.... terkejut je banyak....:)

    BalasPadam
  14. nampak sgt hantu asia pling berkuasa haha

    BalasPadam
  15. Betul la. Cite hantu mat saleh biasanya in the end mesti ada pembunuh, bukannya hantu. Ntah pape je..

    BalasPadam
  16. Akak bab citer2 hantu memang minat, mmg suka...drpd tgk wayang asyik citer cintan cintun je boring jugak..tpi time ni zaman film hntu nak wat camner layan jer le...apa2 pun citer hantu m'sia plg best...

    BalasPadam

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand

Dikuasakan oleh Blogger.