Orang Barat Memang Tidak Akan Pandai Membuat Cerita Hantu Seperti Orang Asia


Semua cerita tidak kira movie/filem mahupun drama tiada yang bergenre kan 'hantu' (ghost)  masyarakat barat dengan senang cerita mat saleh bukan lah cerita hantu sebenar-benarnya.Mereka tidak pandai dalam mengolah cerita 'hantu', berpuluh-puluh cerita yang dikategorikan oleh mereka sebagai 'hantu' bukanlah dalam definisi hantu yang sebenar-benarnya.Mungkin perkataan 'ghost' dalam kamus mereka hanyalah sekadar istilah.

 Ekau Pusing la mano-mano Dio Jeling Ekau Jugok co torai

Jika ingin menikmati rasa bersama-sama hantu kita kembali semula ke asia, oke dalam skop lebih kecil lagi asia tenggara oke, stop.Thailand dan indonesia merupakan pelopor terbesar industri per'hantu'an.Malaysia baru terkena tempias yang ni kita cerita kemudian.Walaupun banyak negara yang mempelopori bidang per'hantu'an ini tetapi mereka mempunyai trademark sendiri.

Misalnya hantu thailand dan korea stereoaip mereka adalah sedih.Paling sadis adalah hantu dari thailand, majoriti plot penceritaan memang menyedihkan disamping awek-awek cun.Korea selatan memang terkenal dengan konsep kesdihan melampau bukan cerita hantu pun memang dah sedih.Bagi indonesia pula hantunya agak kompleks jika hendak ditafsir kadang-kadang sedih, kadang-kadang lucu dan kadang-kadang mengarut sehingga tidak menepati standard piawai ISO 5003 konsep per'hantuan'an dunia.

Kita terbang semula ke negara sejuk dan agak barat di sinun...

Di amerika dan eropah hantunya bukan menyeramkan tetapi 13 SG (sian rebecca black takleh layan haha), lebih senang lagi edisi thriller.Mereka tidak sepatutnya mengklasifikasikan cerita-cerita mereka itu sebagai cerita hantu kerana kalau nak (hantu nang nak) dan serta hantu kak limah ketawa besar jika orang barat mengkalsifikasikan cerita thriller mereka sebagai cerita horror, oke ghostbuster dan casper dikecualikan kerana kartun dan animasi.

Di Mana Sekarang Ben Nathan Penyanyi Lagu Stanza Sepi Sekeping Hati?

Terima kasih lagi kepada Mamat Khalid yang pandai bermain keybod ketika gelanggang maharajalawak minggu 3 pada jumaat lepas.Tanpa beliau tiada filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR), tanpa HKLBR tiada watak usin, tiada watak usin tiada scene menyanyi lagu stanza sepi sekeping hati.

Aku boleh bet yang jika tiada scene di mana watak husin menyanyikan dua patah bait lirik lagu stanza sepi sekeping hati tidak akan ada anak muda sekarang yang akan tahu kewujudan lagu tersebut yang dipopularkan sekitar tahun 1989-awal 90-an oleh Ben Nathan atau nama islamnya Ben Adam yang juga seangkatan dengan Ibnor Riza, Nasier Wahab, zamri dan Shidee.



Orang zaman dulu punya suara memang terbaik walaupun kurang pakej personaliti, sekarang semua suara dah tak guna janji kacak dan comel serta seksi dan boleh jadi artis.

Ke mana ben nathan menghilangkan diri?

Kali terakhir yang berjaya dikesan adalah pada tahun 2009 dengan terbitnya satua artikel dari akhbar utusan malaysia yang di tulis oleh Muzlina Abu Bakar.

Bruce Lee is My Brother 2010 is The Untold Bruce Lee's Story Until Now


 ......bermula dari guli
Berlatarbelakangkan zaman 40-an.Bermula dengan permainan guli, empat kanak-kanak sedang asyik bermain meskipun saling tidak mengenali.Setelah melihat betapa salah seorang yang begitu cekap bermain guli sehingga mungkin akan merampas semua guli yang ada maka seorang dari kanak-kanak tersebut merebut ke semua guli yang dipertaruhkan dan melarikannya.Dari situ bermulalah kejar mengejar keempat-empat mereka.Salah seorang daripada mereka (yang power main guli tadi) berjaya menagkap dan merampas kembali guli yang diambil.


Dari situ mereka berempat menjadi kawan karib lebih senang digelar sahabat.Kemana sahaja mereka akan bersama sehinggalah ke kolej.Meskipun masing-masing iaitu Li Yang, Kong, Skinny dan sloppy cat berbeza personaliti dan latar belakang itu bukan penghalang mereka menjadi sahabat karib.


 keluarga Li Yang


....konflik: antara kawan dan cinta
Dalam tahun 1957 konflik persahabatan mereka bermula apabila salah seorang daripada mereka berempat (Li Ynag) meminati seorang gadis dari u.k yang bernama Pearl yang juga merupakan kekasih a.k.a girlfriend kepada sahabatnya, kong.Dilema mula terjadi apabila Pearl mengajak Li Yang untuk menyertai contest tarian cha cha di kolej mereka. Bagi Li Yang yang begitu setiakawan dan mementingkan persahabatan terpaksa menolak tawaran Pearl kerana tahu yang kong merupakan kekasih pearl dan sahabat baiknya juga.

Tiada siapa tahu partner Li Yang untuk contest tersebut meskipun Margaret (diam diam jatuh cinta dengan Li Yang) juga ditolak oleh Li Yang untuk menjadi partner untuk pertandingan tersebut.Dari sinilah mereka berempat mula renggang dimana Kong telah melarikan diri dan Pearl kembali ke Britain semula.

Li Yang pula mula berubah dan menjadi tidak seceria dahulu dan demi mengembalikan keceriaannya dia mula belajar martial art wing chun dengan seorang pengamal martial art tersebut setelah diperkenalkan oleh sloppy cat.Maka Li Yang sudah tidak lagi berlakon sepertimana yang dilakukannya sebelum ini sebagai seorang pelakon ternama di hong kong.

Siapa Li Yang, Skinny, kong, Sloppy Cat, Margaret dan mereka-mereka semua ni?Kalau nak tahu siapa mereka mari kita rewind entry ni dari asal kejadiannya....

Bzzzzperffff....san francisco...perfiiii meow....phoebe.....peng pengcing cing...push push....ting tong tingtong..nakal..piff piff wanted...robert lee...perfff...gedek kedek...
bunyi flashback versi tape rewind

Kenapa Amir Maharaja Lawak Masih Tidak Disingkirkan Oleh Pihak Astro


Eden lihat ramai benar yang tek puas hati dongan si amir maharajalawak ni,cubo la mengkome-mengkome sekalian pikir secaro warez (waras) dan positifnyo.Kenapo pihak astro masih laie duk simpan si budak kementot amir ni haa..tengok ese dah ber'kecek' dalam bahaso nogori ni haa..ni penangan si nabil al-bruno mars la ni.

Kawe meme dok puah ati jugok, duk baco kat blog-blog pahtu dale youtube atapun (ataupun) di mano-mano upload video service hok kato ore kelate ni supo amir, duk pakak undi amir supayo tok tersingkir.Hok ni hok kawe panah pedal (metafora marah) ni, amir tu amir la bakpo duk kait nga ore kelate pulok.Meme (memang) dio tok best sekaro (sikit pun) pun.Kawe malu ngelih (lihat) duk nopat-nopat (lompat) supo kero.Maah ter cankap bahansa ibunda pattani.

 Amir Maharajalawak: Makhluk ni pun sekor, jenih tok berjenih..

Berbalik kepada tajuk kita, cuba fikir secara positif dan versi kromosom cukup 23 bukan kurang satu kromosom iaitu versi sindrome down.Ada bagusnya si amir maharajalawak ni dikekalkan.Kenapa?

Khasiat Memakan Telur Separuh Masak untuk Kesihatan Batin dari Kaca Mata Seorang Mekanik


"Half-Boiled"

Ini merupakan satu kajian dan teori menggunakan neuron-neuron dan sinaps sendiri dengan kata lain 'common sense' sendiri.Untuk mengelakkan dari sebarang tokok tambah aku tidak membuat kajian dari mana-mana sumber.

Kenapa orang selalu memakan telur masak separuh dan madu untuk kekuatan tenaga batin?


Telur Separuh Masak Berkhasiat: Google Image

Dari logik yang aku fikir sendiri begini ceritanya.Sememangnya kita sudah tahu yang telur mempunyai kandungan protein yang banyak.Tidak kira yang kuning ataupun yang putih walaupun begitu telur tiruan aku tidak tahu banyak ke tidak bilangan proteinnya.

Melalui pembacaan buku pmr tingkatan tiga bab 4, ada diterangkan bahawa semen atau air mani majoritinya terbina dari protein.Dari apa yang aku belajar semasa di sekolah kejuruteraan dahulu a.k.a UMP.Kami ada diajar mengenai kelikatan dalam bahasa buku tebalnya viscosity.

Viscosity ataupun kelikatan adalah daya yang terdapat antara molekul (dalam hal ini semen atau air mani) dengan dinding yang bersentuhan dengannya.Semakin tinggi tahap kelikatannya semakin pekat sesuatu bendalir tersebut.Oleh itu jika kita ingin menambahkan tahap kelikatan bendalir tersebut kita perlulah memasukkan bendasing lain dalam hal ini adalah protein.

Mengikut logik dan teorinya dengan menggunakan kepala hotak aku yang berjambul ni haha, jika molekul air lagi banyak daripada molekul lain yang terdapat dalam semen itu bermakna semen atau air mani itu dalam keadaaan cair dan sebaliknya.

Kenapa kita perlukan kepekatan yang tinggi kepada semen atau air mani ini?

Jawapan berdasarkan kepala hotak aku yang berjambul ni senang sahaja ya tuan puan.Bagi sesiapa yang tidak menambil aliran sains mungkin agak ternganga serta berjaya melopongkan mulut mereka sebanyak 45 darjah dari paras dagu kerana mungkin mereka yang mengambil akaun ataupun sastera tidak tahu makhluk puaka apa yang sedang aku katakan ini kerana aku akan menyebut beberapa istilah yang mungkin membuatkan proses kekomfiusan (haha) akan berlaku antara istilah sains dan alatan mekap simplicity dato' siti.


Download Lagu-Lagu OST Hantu Kak Limah Balik Rumah


Hantu Kak Limah Balik Rumah sudah menjadi fenomena di Malaysia.Tahniah kepada Mamat Khalid kerana minda dia yang di luar kotak.Jika dia tidak memperkenalkan pelakon-pelakon underdog masakan kita boleh kenal siapa usop wilcha dan ramai lagi.

Kita jangan tengok videonya sahaja kita kena layan lagu audio soundtracknya juga, apa lagu ost hantu kak limah balik rumah...bersama scene..

 Kak Limah: Ko Pehal Nyanyi Sorang-Sorang Gila ke?


Kepulangan usin dengan motor besar:

Semasa Usin on the way nak pergi mandi sebelum ditegur abi dan usop:

Lagu Opera yang Menyebabkan Usop Wilcha dilanggar jentolak:

Usin, Pak Jabit, Usop wilcha, Abi Hurairah dan Pak Abu melarikan diri Closed-up:

Pak Salam Erwin Joko Anwar Di Hantarin Pulangin ke Bantingin Menaikin Keretain Biruin:


Usin Duduk Malam-Malam Tunggu Cik Nin kat Jeti Sungai:

Usop Wilcha dan Abi Hurairah sedang Menikmati Maggi Dari Singapore di Rumah Usin:

Abi Hurairah Sedang 'Memerut':

Kepada yang Akan Mematikan Diri, Mati, dan Dimatikan ada Fakta Menarik untuk Anda



Kalau ada sape-sape nak baca klik saje lah gambar tu haha..dah ejas takleh besarkan lak..ni mesti kes illuminati ni.



Trolling Medium Terbaik Mencari 'Butthurter' dan Mengenal Stereotypes Sesebuah Komuniti


Walaupun aku bukan seorang ahli sosiologi mahupun budak universiti yang membanci tentang sosio dan 'so sial' dalam suatu komuniti tapi aku agak berminat dalam mengkaji perlakuan (behavior) dan karakter (character) sesetengah dari kita ini iaitu manusia, oleh itu tiada haiwan tercedera dalam pembikinan entry ini.

Epic Trollface: u mad with me? haha


Aku jadikan blog ini,akumijae.com sebagai source utama dalam mengkaji perlakuan dan karakter yang wujud dalam dunia.Selain itu ada juga platform lain seperti facebook (status atau wall post) dan twitter mungkin.Malah menggunakan foursquare juga berhasil dari sini dapat juga tahu ke mana mereka pergi dan boleh mengaitkan dengan perilakunya.

Kontroversi Ujang dan MOY Publications Plagiarism, Copyright dan Penipuan



"To steal ideas from one person is plagiarism, to steal ideas from many is research"

Dahulu majalah ujang dan gila-gila merupakan peneman tidur aku masa zaman kanak-kanak walaupun tadika belum masuk lagi (kes tengok gambar sahaja).Majalah ujang dan gila-gila yang lahir sekitar tahun 80-an dimana aku masih lagi menaiki kereta kuda kaler pink pusing-pusing dua batang pokok mempelam (pauh ringan).Awal 80-an jugakla dalam tahun 1987 dimana majalah gila-gila yang menjadikan watak kartun din beramboi sebagai maskot majalah humor tersebut.

Banyak karya hasil lagenda kartunis malaysia ini yang menggunakan nama ujang atau nama sebenarnya ibrahim anon yang tinggal di juasih, negeri sembilan.Antara koleksi majalah yang berjaya dihasilkan olehnya majalah gila-gila (kartun pertamanya Loose si tenggang), Aku budak minang, Aca, Intelligence Blues Club, dan Jibam (sambungan dari novel Jibam).Aku masih ingat buku berbentuk bibliografi berkartun Aku Budak Minang bewarna ungu kavernya, kerana itulah buku pertama dalam hidup aku baca dan hadiah hari jadi kedua selepas karipap tiga ketul dari kakak kedua aku (sekarang guru).Dua tu sahaja gua dapat hadiah besday sepanjang hidup kihkihkih.



Zaman kegemilangan Ujang adalah pada tahun 90-an, ketika mula-mula melukis untuk majalah gila-gila pada tahun 1984 dan meletak jawatan 10 tahun kemudian pada 1994.

Kemanakah ujang menghilang?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...