Antara blogger otai dan burger otai...I'm okay!








TRAFIK

BLOGGER OTAI
Derang tak perlu risau pasal ni sememangnya pelanggan blog derang akan terus berduyun-duyun masuk kalau entry (penulisan) masuk yakni di publish.Apa tidaknya, pergi la mana-mana blog mesti orang sama jer dekat blog list sape-sape, mencanak beranak trafik dari backlink gua kabo kat lu orang.

BURGER OTAI
Kepakaran dalam mencari port nak set up gerai tu penting, dalam bahasa mat rocknya cari tapak,bukan di setapak mungkin di gombak.Kalu bukak gerai kat kawasan kubur ade ke orang nak gi beli, lagipun beger ni malam-malam baru brader-brader dan siste-siste nak makan.Susah tu nak cari port tuk buat entry (burger) bagi ramai pengunjung.

BUSTED: burger otai busted di kalahkan mentah-mentah tanpa di panggang oleh blogger otai dalam aspek ini


RAMUAN

BLOGGER OTAI
Apa nak heran dengan ramuan (isi entry) bagi blogger-blogger otai dan fofuler,follower dah riban-riban, cube suruh derang letak pendek jer 'assalamualaikum or hai'..sumpah seranah gua cakap lu kalau tak 100 komen mungkin 400 belas komen tu belum kire likes dan shared di facebook apa lagi di twitter.Bila dah suka lantak lah isi apa pun yang di tulis, i loike uuu..auuuuu..i'm okay!

BURGER OTAI
Kepakaran lagi diperlukan oleh si pembuat beger dalam memilih ramuan yang asli dan oke mengikut citarasa lemak berkrim di sukai ramai ni.Sebab pelanggan ni bermacam-macam memilihnya kalah year end sales nyer diskaun, ade yang nak bawang lebih, tak nak sayur, ade yang nak beger daging tapi tak nak buh daging pun ade cane tu?.Jadi penjual beger otai terpaksa tongkat dagu lagi.


BUSTED: alahai..burger otai busted lagi bila ko nak menang ni..dah 2-0 der!


PROMOSI

BLOGGER OTAI
Bab ni kalau di utarakan memang tak boleh lawan, geng-geng otai memang terrer, SEOnya,CEOnya,dan macam-macam EOnya.Bukan itu sahaja dah nama otai kan, kalau di facebook atau di twitter mereka sudah mempunyai subscriber yang setia menanti walau di mana jua..ewah dah macam slogan ape ntah.Chat box kalau kene isi minyak petrol, memang harga ron97 naik lagi la.Feed-feed entry sentiasa masuk.Senang cite derang duduk goyang jari je la tunggu duit riban-riban je masuk kat akaun.


BURGER OTAI
Sebelum di francaiskan macam mcdonald dan burger king ni, memang pemilik dan penjual burger otai ni rabak sikit dalam isu ni.Selama hanyat aku hidup takde nampak lagi beger otai masuk tv apa lagi radio tu belum dalam cd lagi apa lagi youtube..i'm okay!.Untuk kemandirian spesis mereka, mereka bergantung kepada sistem komunikasi zaman dahulu dari mulut cik kiah ke mulut cik jenab.Betapa susahnya nak jual walau sebiji benjo.


BUSTED: gua syak dah kene titik banyak jugak si burger otai ngan blogger otai ni.



SESI BERAMAH MESRA


BLOGGER OTAI
Chapter ni gua tak berani nak ulas panjang sebab gua pun bukan otai, gua dengar dan dari statistik pemerhatian gua ada dengar yang mereka ni jenis sombong-sombong.Entah la der, mungkin ada betulnya juga dah fofuler, gilo apo tak rasa bangga, pergh gua kalau termasuk dalam kategori otai ni pun macam nak buat rumah dengan limo jer, kate artis.Tapi sorang jer yang gua salute dan sayang oopss!, otai pompuan..dah la comel..friendly lagi...baik hati..oke dah terlebih..die terkecuali..gua jumpa ada yang kondem dia memang gua hempuk ngan batang kriket hehe

BURGER OTAI
Demi menjaga reputasi dan kemampanan bisnes yang menghasilkan laba dan mutu serta keunggulan peniaga beger otai memang menitikberatkan nilai kosopanan dan kesusilaan ini.Bak slogan mereka yang aku reka "pelanggan di dahulukan, beger otai dah siap".Tak pernah lagi masuk berita dan ketika gua beli beger ada pelanggan yang banyak songeh kene rodok ngan apa dia panggil yang angkat-angkat daging tu, atau kene kepit hidung ngan pengepit sayur.


BUSTED: wahaha..akhirnya burger otai menang kali ni mem'busted'kan blogger otai..syabas bete!mukherjee!..mukherjee!



kesimpulannya, ahh..korang yang ter baca entry ni sila la simpul-simpulkan sendiri gua dah lama tak main layang-layang kang berbelit.*gua selalu letak "ter"baca tu sebab gua bukan otai,korang kene paham haha




Ditulis oleh: meet pak cik otai ko ceng mung
(terpaksa di ganti penulis kerana si emo mijae sudah kembali ke rahmatullah adanya)


pemusnah semut
: ini pun autopublish jugak sempena menunggu santa klaus masuk bagi stoking baru.Bersama-samalah kita berazam menjadi blogger yang otai sambil menyokong kemandirian spesis burger otai.sekain



autopublished pada: 16 Dec 2010

Heaven Budak Kampung Ketika Musim Banjir




Hujung-hujung tahun macam sekarang ni di bahagian pantai timur sana kelantan dan terengganu serta pahang bermula la musim bah atau hujan.Jika dahulu semasa aku kecil-kecil musim hujan merupakan suasana yang paling heaven.Tambah-tambah lagi dengan musim cuti sekolah yang panjangnya.

Bagi orang tua ini la musim berhibernasi dengan makan ubi kayu bakar cicah kelapa dan air kopi o pekat.Itu bagi orang kampung macam aku la.Bagi orang kaya pulak mungkin berhibernasi dengan teh o dan biskut meri (nampak kaya sedikit).Di temani bunyi katak yang sedang panggil hujan, pergh suasan itu buat aku rasa nak kembali ke zaman dulu.

Jika dahulu senang je kalau aku nak tahu bila musim banjir nak tiba, jika ada anak-anak katak yang berwarna hitam mula melompat-lompat di atas simen umah aku tu tandanya banjir akan bermula.

Seingat aku dulu jika hujan berpanjangan dua-tiga hari pasti ada satu hari yang hujan akan berhenti tapi matahari tetap takkan keluar.Pada masa inilah merupakan heaven dan hell bagi aku dan kawan-kawan.Di hadapan rumah aku terdapat dua bidang sawah yang di tinggal yang dahulunya menjadi tempat ayah dan ibu aku menanam padi.Tapi sekarang sudah terbiar.

Apa yang heavennya?Biasalah kalau musim-musim hujan ni selain dari aktiviti berendam ada satu lagi aktiviti yang memang cukup aku gemari iaitu menjadi 'nelayan' dengan bahasa latinnya mencari ikan.

Di zaman kanak-kanak hanya ada dua sahaja jenis ikan yang di gemari di kampung aku, dan dua bidang sawah aku tu memang menjadi pesta bagi penggiat 'seni' ni.Bagi beginner, menangkap berudu merupakan aktiviti yang sememangnya lazim terjadi.Naik stage tinggi sikit tangkap anak sepat,anak cotek (ikan di atasnya bersinar)

Dan bagi golongan expert pula ikan ini menjadi sasaran....




ikan karin (ikan laga)..
saintifik:karinoigakkelotongnyoae



Inilah ikan yang di cari-cari.Bagi orang kelantan, ikan ini di panggil dengan nama 'ikan karin' dan bahasa malaysianya ikan laga.Aku dulu pernah ada banyak ekor jugaklah simpan ikan ini lebih dari 10 ekor.Aku simpan ikan ni dalam botol kecik,zaman sekarang sudah susah nak jumpa botol tu.Lebih tepat lagi botol budu yang kecik dan zaman dahulu ada sejenis minuman yang ada dalam botol kecik.

Cara menangkapnya kami guna cara tradisional, tak main jaring-jaring ni.Oleh kerana sekeliling sawah padi aku ni penuh dengan pokok kelapa buah kelapa yang rosak atau di tebuk tupai akan jatuh ke dalam sawah.Ikan ni sangat gemar tinggal dalam buah kelapa yang rosak ni.

Nak menangkapnya ada cara, mula-mula usha dahulu buihnya.Buih tu tempat telur-telur ikan di tempatkan.Dengan mengenali buihnya kita sudah tahu itu ikan apa.Jika tebal buihnya itulah ikan yang di cari-cari.Untuk cara alternatif aku buat perangkap sahaja ikan ni dengan tin susu nampak mewah sikit untuk ikan tu hehe.



ini yang betul-betul ori..fresh dari tempat asal hehe


Zaman aku dahulu belum ada lagi pellet makanan ni.Aku bagi makan cacing kecil jer.Nak bagi dia garang aku letak cermin kat botol sebab ikan ni jenis baran sikit tengok diri sendiri pun nak bergaduh sebagai training aku letak kaca atau cermin kat botol.Nak bagi kaler dia maintain aku kambus botol dalam tanah tapi ingat kena tutop lubang botol sebab musuh utama ikan ni adalah cicak, cicak buat sashimi saje la kalau tak tutup.



Sebelum kita betul-betul expert nak tangkap dan pelihara ikan karin a.k.a laga di atas tu,ni umpama 'timbalan' la, kita kena expert pelihara dan jaga ikan ini.....



ikan sepilai (name luar aku tak tahu haha)
saintifik: sepilaikatongnyougokae


Cara menangkap dan modus operandi nak pelihara sama jer ngan ikan laga tu cuma karakter ikan tu la yang lainnya dia pucat sikit mungkin tak cukup zat.Sape yang dapat ikan ni bukan ikan laga tu kira kena bahan la jugak sebab tak capai stendet hehe.



macam ikan jerung pun ada haha


Aku memang rindu akan dua makhluk ciptaan Tuhan di musim hujan ni sebab aku pernah kena libas dengan pelepah betik oleh bapak aku sebab asyik menagkap depa dua ekor ni sampai tak ingat nak pergi semayang jumaat dan pernah terpijak kaca dalam air semata-mata nak memiliki ikan laga yang comel lote itu




anda fikir anda tahu apa Heaven budak kampung ketika musim banjir? anda fikir sekali lagi...


assalamualaikum....


*tang bahasa saintifik tu jangan la guna pulak tu aku..mengarutaewalmengabangae

Cara untuk menambahkan berat badan dengan singkat | wanita sahaja!


"Tips Gemuk"

Hari ini aku nak ajar korang satu masakan simple yer amat simple tetapi hasilnya memang memberangsangkan.Tetapi ingat, masakan ini hanya sesuai dan hanya kepakaran lelaki sahaja perempuan wajib, ya wajib tak pandai nak buat.

Tetapi tak apa kerana makanan ini hanya sesuai untuk perempuan sahaja.Mana nak cari hidangan yang simple yang boleh memberi berat badan meningkat dalam masa yang singkat. Berat badan anda akan bertambah secara semulajadi dan terbukti secara klinikal.Ia juga bergantung kepada rezeki dari Allah juga banyak-banyak la berusaha dan bertawakkal.

Ingin mencuba?




Bahan-bahan yang di perlukan



sebatang sosej, nak dua pun boleh tapi..ermm susah kot


dua biji telur



sedikit protein susu




senang bukan, 3 bahan sahaja dan mudah di dapati di mana-mana pasaraya terdekat.Oke, mari kita ke bahagian cara-cara membuatnya pula.



Cara-cara Membuatnya





...err...jap ade orang panggil...




*soundtrack teettttt..berbunyi*




Keputusannya





burppp! tengok kini berat badan anda sudah naik tak percaya?ukurlah sendiri




Begitulah cara-cara senang untuk menambahkan berat badan anda.INGAT! hanya lelaki yang boleh menyediakannya dan hanya perempuan yang merasai peningkatan berat badan mereka selama 9 bulan..YA! 9 bulan..


Ukurlah sendiri..haha




anda fikir anda tahu Cara untuk menambahkan berat badan dengan singkat | wanita sahaja!? anda fikir sekali lagi


assalamualaikum....

Asal Lagu Barclay Premier League 2010/11 dari mana?






Setiap hujung minggu seperti hari ini semestinya semua peminat bola sepak terutama sekali Barclay Premier League (dulu sebagai English Premier League) iaitu liga premier england akan berpusu-pusu menghampiri kaca tv masing-masing tak kira di rumah mahupun di kedai-kedai yang membuka siaran langsung mahupun tertunda BPL.


Bagi season 2010/11 yang baru bermula,pihak FA England telah melakukan beberapa perubahan dari segala aspek iaitu kuota pemain serta lagu tema bagi BPL musim 2010/11.Montaj yang akan selalu menghiasi skrin tv anda sebelum komentator muncol serta game bermula atau semasa highlight BPL musim 2010/11




Jika dulu pihak BPL menggunakan lagu tema sendiri,tetapi mungkin kekeringan idea mereka telah mengambil sedikit part dari sebuah lagu dendangan band kasabian iaitu bertajuk 'fire'






Hayati pada minit ke 1:15...part tersebut bermula
..



anda fikir anda tahu asal lagu Barclay Premier League 2010/11 dari mana?anda fikir sekali lagi..

assalamualaikum...




p/s: N3 ini bersempena kemenangan Arsenal ke atas Chelshit esok..miahahaha

Adolf Hitler guru terbaik bagi umat islam....





..."kita menganggu siaran ini untuk seketika,ashkar-ashkar jepun telah pun mendarat di kota bharu"...

mungkin ada yang pernah dengar akan dialog di atas kalau pernah tengok cerita sarjan hassan karya allahyarham tan sri p.ramlee suatu ketika dulu.Bersempena hari kemerdekaan negara kita yang ke-53 ini,filem ni ada di tayangkan pada malam isnin lepas di rtm 2.

Jika kita berbicara pasal kemerdekaan sesebuah negara kita ia semestinya akan di kaitkan dengan peperangan.Dunia kita pernah menikmati dua perang dunia,iaitu perang dunia pertama 1914-1918 dan perang dunia kedua 1939-1945.

Kita tinggalkan perang dunia pertama dan kite telusuri perang dunia ke-2.Dalam perang dunia kedua,muncul seorang 'wira',kenapa aku panggil wira?kita kaji artikel ini.......





Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

lihat gambar-gambar yang di sertakan....

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.






Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...




Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...





Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...


Ya!Adolf Hitler bukan beragama islam dan mungkin nampak kejam jika tidak mengenalinya dari aspek sebegini.Kejayaannya dalam menawan dunia dan menghapuskan bangsa yahudi adalah berpandukan dari zaman kegemilangan tamdun islam yang lepas.

Benar kata orang,ilmu tanpa amal umpama pohon tiada buah,bukan buah sahaja ranting yang tinggal.Jadi relevenkah menggunakan tagline "renung-renungkan dan selamat beramal"?.Mungkin renung pun tidak ye dak

Sebenarnya,kejayaan musuh islam adalah hasil dari kejayaan yang diciplak dari kejayaan tamadun islam yang lepas,cuma beza hitler dan golongan lain adalah dari segi pemyerapan ilmu tersebut.Hitler bukan menciplak tetapi menimba ilmu dan mengamalkannya sehingga berjaya mengusir bangsa yahudi yang tinggal di serata eropah dan mempunyai empayar yang besar sebelum berakhirnya perang dunia kedua

ada tak pada zaman ini pemimpin negara islam seperti hitler?hah?ape?..oke tu giliran anda pula fikirkan dan kalau berjaya letak la dalam komen disqus tu..

pengajarannya,don't judge the blog contents by its header.....hehe



anda fikir anda tahu kenapa hitler adalah guru terbaik bagi umat islam?anda fikir sekali lagi....



assalamualaikum.....

p/s: kenal dengan zami ismail (pak uda)?kenapa anaknya di namakan mohd hitler?mungkin dia mengetahui perkara ini..=)



Yahudi Sebenar Adalah Yahudi Al-Kitab Taurat Bukan Zionist





amaran: entry ini hanya sekadar pengetahuan mengenai agama dan sekadar bacaan sahaja


Rancangan jejak rasul merupakan satu rancangan yang tak sudah masuk ke tahun 16 penerbitannya.Dengan membawa tajuk jejak rasul 16 bagi ramadhan 1431H ia terus menjadi majalah elektronik sebagai tatapan di televisyen.

Dalam pada aku duduk-duduk online di ruang tamu ni sambil memasang tv sambil melihat rancangan jejak rasul 16 siri ulangan,aku tertarik dengan tajuk episod ni.Tajuk yang memaparkan tentang 'yahudi bukan zionis'.Biar aku ceritakan serba sedikit tentang rabbi beck seorang yahudi yang tinggal di London sebelum kita kaitkan pengajaran benda ini dengan masyarakat islam kita hari ni.



Siapa rabbi beck?Dia adalah seorang penganut agama yahudi 'tulen' yang menentang gagasan zionis yang telah mengucar kacirkan kehidupan bangsa palestin,bangsa seagama kita.Dengan bernaung di bawah satu banner iaitu 'neturei karta'.
3 Di dalam website 'interview with rabbi beck',ada seorang jurnalis yang berjaya menemu bual rabbi beck mengenai neturei karta dan apa yang diperjuangkannya.



This interview between Rabbi Beck and Patrick Harrington was first conducted in 1991. The views expressed do not necessarilly reflect those of Third Way but we have decided to republish the interview as a means to advance understanding and because we have great respect for Rabbi Beck.


* PH: Could you first explain what Neturei Karta is?
Neturei Karta was not founded as an official organization. Neturei Karta is a general name which the world has given to those who are opposed to Zionism. In order to understand this topic, we have to understand what Judaism is and what Zionism is. Those Jews throughout the world who oppose Zionism have been given the name Neturei Karta.



* PH: What for you then is the definition and essential nature of a Jew?
The definition of Judaism is that Jews have received the Torah from Mount Sinai. They handed over the Torah from one generation to the next. This is the only possible definition of Judaism. There is no other definition.



* PH:So then, a Jew essentially is one who upholds the given Law? The Torah?
One hundred per cent!


* PH: What is your attitude to the Reform Movement?
The Reform Movement has left Ultimate Truth.



* PH: How would you define Zionism?
Zionism is a relatively new movement which is based upon a heretical denial of Judaism. It has succeeded in recent years in being able to fool a large section of the Jewish community into following its ways.



* PH: In what way would you say that Zionism is heretical?
An adequate answer to this question would take a lot of time. I will attempt to answer briefly. It should be clear that a truly adequate answer would take a long time.

Zionism is heresy. If we examine the deeds and the actions of the Zionists we can see that they are an irreligious group which attempts to enforce irreligiousity upon all those who come in contact with them. For example, their courts of law are based upon non-Torah sources. Practically speaking, we see that they are irreligious and they force irreligiousity although it must be noted that in Israel one finds a Ministry of Religion and one also encounters people who refer to themselves as 'religious Zionists'. This fact should not blind us to the central fact that the purpose of Zionism and its essential character was to deny religion and to go away from religion. The fact that there are signs of religion in the Zionist government is simply a tactic which they use. It is an appendage to their true self which is anti-religion.

As we see in the writings of the Zionists themselves, their purpose was to construct a new image of the Jewish people - to create a new Jewish people. Their goal was to change a people who were constituted on the basis of faith and Torah and to substitute for that a people who are free from both faith and Torah. This does not necessarily mean that they would actively try to destroy religion but merely by saying that religion is a matter of personal conscience - that each person can decide for themselves whether or not to obey the religion?

That religion becomes a private affair. By so saying this, they have destroyed the intrinsic character of the Jewish people, that character being an acceptance of Torah.

We find that they refer in their writings to 'freedom' and 'tolerance' so that their State or in their conception of the Jewish people a Jew would have a right to accept or reject religion. In fact in the history of the Zionist State we see an active attempt to destroy religion.



* PH: In what way have they tried actively to destroy religion In Israel today?

The hatred towards religion and towards religious Jews extends from one end of the country to the other. If we examine the history of the Israeli State we see that each group of immigrants that was brought in from countries such as Morocco, Algeria, Iraq and Iran and today Russia, the government conducts an active campaign to wean them away from the practice of religion. At times it is a violent campaign. Those that tried to stop this government attempt were at times killed. That happened in certain cases. It was not a standard policy. The standard policy was to take Jews away from Judaism. As a witness to that we see that many organizations that were founded with the express purpose of preventing the government and the Zionists from pulling Jews away from Judaism. New immigrants have been especially susceptible to what they were trying to do. The existence of these several organizations, not necessarily Neturei Karta, but several organizations that were working to prevent the Zionist attempt to destroy Judaism is proof to what the Zionists were trying to do.

* PH: What then is the Zionist opinion of what a Jew is if they have gone away from the definition of someone who accepts the Torah and practices its precepts?

The true definition of a Jew is faith and Torah. Zionism says it is nationalism.

* PH: On what do they base this claim to nationalism?
In truth they had no basis and they themselves said that they were originating something new. Were it not for certain elements of the religious community that attempted through various devious means to confuse the minds of people it would have been clear that it was completely baseless as far as authentic Jewish sources were concerned.



* PH:If the Zionist State does not base its legal system on religious foundations, on what kind of principle does it base its legal system? Is it some kind of Social Contract idea?

Irreligious conceptions of what a State should be.

* PH: I have read that the Haskala are seen as the precursors of Zionism by Neturei Karta. Could you explain and expand on that Point?
Until now we have been concerned with the practical evil effects of Zionism. I would now like to move over to the more philosophical or the ideological underpinnings of that. The Jewish people are based on an internal conception of who they are. That internal conception is faith. That faith which stretches back to Mount Sinai. There is nothing else amongst Jews. The only thing that Jews have is their faith.

The basis of Jewish faith is an inner feeling of godliness. All conceptions of Jewish peoplehood should be based on a sense of God and godliness. The notion of a State or and army of anything of that sort which is not rooted in a traditional religious conception of godliness is a denial of everything that Jews are supposed to be. It is a naturalistic or a materialistic approach to the Jewish people. It is a denial of Jewish peoplehood. For example, the Torah commands us that our eating and drinking or going about our physical daily activities must be permeated by godliness.

To suggest that Jewish people can engage in a purely naturalistic, deterministic understanding of themselves is to deny the basic central qualities of the Jewish people which are spiritual. Zionism did not only deny the central nature of Judaism which is entirely spiritual but it is also an attempt to change that essential nature by saying that the Jews are not in their core a spiritual people but merely a material people.

The Haskala or 'Enlightenment' suggested that there was something else of value to the Jewish people besides the spiritual. By so doing it denied this principle we have been emphasising all along. A Jew who believes the Thirteen Principles of the Jewish faith which were codified by Maimonides and which have a long history of being the thirteen essential dogmas of the Jewish religion, is considered a part of the community of Israel. A person who denies those thirteen principles has placed himself outside that community.

* PH: Who were the main thinkers involved with the Enlightenment tradition and in what period did they put forth such views?
The first one that we can mention was Moses Mendelsohn approximately two hundred years ago. This was a time when the jaws were first emerging from a period of persecution and ghettoisatlon. When they left the ghettoes they thought that the freedom that they sere now getting could also become a freedom from religion, from the Torah.

The basic problem with the Enlightenment was that there was an element of perfection arid self-improvement that was not spiritual. Therefore the emphasis that Jews should study secular wisdom, secular knowledge was a fundamental principle of the Enlightenment. Now the problem with that was not the study itself for there had always been Jews who had studied 'worldly wisdom'. The point was that they were saying that this 'worldly wisdom' was a missing element, that there was something missing in Torah and in a spiritual conception of a Jew. For a Jew to think that there is perfection outside of godliness is heresy. The Enlightenment began by saying that there is something other than spiritual perfection. The tie-in with Zionism now becomes clear in that the Enlightenment was emphasising that man's perfection is Man.

Zionism is the same thing, not by saying that the perfection of man is study or enlightenment but by saying that the perfection of man lies in national salvation. Both of these are manmade suggestions that there are other forms of perfection and fulfillment besides the spiritual. What Zionism said was not so much that the Torah should not be observed but that true value lay in nationalism. The Torah could be an appendage to nationalism but that 'the real' essential fulfillment of Judaism was nationalism.

* PH: How far were the Zionist thinkers influenced by the nationalist climate in Europe at that time?
It is not a question of influence, it was precisely the same process taking place. At that period in time there was a tremendous sense of self-determination. The Zionists mistakenly compared themselves to these other nations that were then involved in self-determination and nationalism.

The fact that we note that there are some Torah observing Jews that do adhere to Zionism can be explained by the fact that the Zionist denial of who the Jew is not necessarily a physical, technical denial but at times a spiritual denial, so that by postulating that there is something for a Jew other than fulfillment in the Torah but by not trying to uproot It, Zionism was capable of conning a certain number of observant Jews. The thing was not necessarily manifest In action By saying that there is fulfillment for Jews in nationalism they were denying the basic foundation of Judaism. Since they were not doing this in action they were capable of deceiving Torah observers as well.

* PH: In the early stages, how far was Zionism a majority view within the Jewish community in the different European countries?
The basic principle of Zionism was that Jews should abandon their traditional thought patterns which were spiritual and adopt completely new ones. It is conceivable that large sections of the Jewish people could continue to observe the Torah and yet become infected with the Zionist notion that there is something else beside Torah. I want to keep hammering away at this point that although a Jew can remain observant, in his heart-of-hearts he will have abandoned Torah because he will have given something else to value.

For a Jew there can be nothing else of value. Conceivably one could go on being observant and one could think that one has the proper dogmas and yet have missed this basic point. Historically it did not happen and it would not have been possible for Zionism to grow amongst these segments of the Jewish people that were devoted to Torah and the traditional ways. It could not have grown. It could not have started out.

At the time that the 'Jewish State' was established that new establishment was a violation of the Three Talmudic Oaths which prohibited the Jewish people from forcefully ending their exile. Even before the State came into fruition, the mere thought that this was something that Jewish people should engage in was already a denial of the basics of faith. At the time when Zionism began the Torah leaders of the Jewish community opposed Zionism with fiery opposition. This was with the exception of a handful who for whatever reason went along with it. Because those leaders understood the way that it denied the essential spiritual nature of the Jewish people, it was almost unanimous and forthright opposition. After both world wars and poverty and suffering which Jewish people underwent, people began to become confused and began to feel that there might be salvation through this means.

* PH:What is the nature of the relationship of anti-Semitism in the development of Zionism?
I cannot explain the root of anti-Semitism because I am Jewish. Zionism itself is the greatest enemy of the Jewish people. It has caused untold suffering to the Jewish people. The extent that Zionism caused anti-Semitism is a secondary point. The major point is that Zionism has created havoc amongst the Jews themselves.

Besides the fact that Zionism is a spiritual threat to the Jewish people, the early Zionists actually wrote that it would be profitable for the Jewish people to have anti-Semitism. They wrote that we should actually try to encourage anti-Semitism to force the Jews to opt for Zionism. This is the connection. Anti-Semites in Europe actually took Zionist writings which emphasised Jewish 'differentness' and used these writings as an excuse for their anti-Semitism. There was a practical connection as well as the spiritual connection.

There is no doubt that the sufferings which the Jewish people endure are spiritual sufferings that God imposes on them for various sins. One of the punishments for transgressing the Three Oaths mentioned above that the Jews were to be sworn By God not to rebel against the nations and visit to re-establish their nationhood by military might - was that God said that he would allow the Jews to be slaughtered. He would allow their flesh, so speak, to become open to anyone to attack them, so certainly there was a connection in that sense between anti-Semitism, Nazi persecution etc. Because Jews having transgressed these oaths thereby left themselves to such persecution.

* PH: How far did anti-Semitism In Europe contribute to the change in the attitude of the majority of the Jewish population towards Zionism and lead them to see Zionism as some sort of solution?

Certainly the suffering endured by these people between 1940 and 1945 was capable of confusing them. It led them to believe that their salvation might be obtained through naturalistic means. Here we can see the difference between the Zionist conception of Judaism and the Torah conception of Judaism. The Zionist conception would say. 'The reason that we suffered between 1940 end 1945 was because we were incapable of defending ourselves properly, we had not gotten our act together, we were weak and we should be strong.' Whereas the Torah conception would say, 'People have suffered because of their sins. It is art act of Divine Providence. Search out these sins which have caused that Suffering', here we see a very distinct difference in the reactions of traditional Jews and Zionists.

* PH: Why was Zionism appealing to a section of the Jewish population if they were inculcated with respect for the Torah? What led them towards Zionism?
The combination of the suffering and the fact that at certain points in history the Evil Powers in the world become powerful enough to be able to snatch certain souls. There are certain points in history where spiritual uncleanliness is capable of triumph. The War also has to be emphasised. The tremendous destruction of the Jewish people made people, even those who were brought up in a Torah environment, susceptible to this. They were looking for something to prevent this from happening again. A certain percentage of the strong personalities who had led the prewar generation had been killed during the war. A lot of the truly learned Torah leadership no longer existed.

* PH: What then should be the attitude of a Jew towards Zionism and the State of Israel?
There must be utter and total disdainful rejection of Zionism and the Zionist State.

* PH: If the Jews are not to have a homeland or nation-state of their own and if they cannot further that state through material means what should Jewish attitudes be towards the countries that they are living within?
Not only what the Jewish response should be but what is the fact the traditional response of Torah Jews today is a response of total loyalty to the countries in which they find themselves, total patriotism to the countries in which they find themselves because this is in fact the commandment of God and the commandment of the Torah that Jews should behave in that way.

* PH: Why then do some feel that there is a tradition of that not being communicated to the [Jewish] people in many lands? In European countries that doesn't seem to have been communicated.
Those 'quiet Jews' who are obedient to the Torah and to God have this position. Unfortunately they are not loud and the louder Jews have made this impression [of disloyalty] and anti-Semites are predisposed to take these 'loud Jews' and to emphasise them and not to emphasise the silent masses.

* PH: Essentially then the Zionist nationalism is based on a denial of the essential nature of what a Jew is in the religious conception? It's a strange sort of nationalism that denies the actual thing that defines a nation in the first place! This is very difficult for Europeans to understand, so perhaps you could enlarge on that point. The second point is if they are on the one hand using a religious definition as they seem to be basing many of their arguments to be a nation on an implied acceptance of religion, this is perhaps one of the factors which creates anti-Semitism because people see a strange connection, They think 'what is this definition? Is there some racial element to it? Not stated, but which is implicit because they are not going for the religious but asserting the right to be seen as a notion and people have it in their minds, 'What is the underlying principle? is it a racial thing?
The essential nature of Judaism or nationalism?

* PH: Firstly I'm asking whether Judaism and Zionism are essentially contradictory. Is it denial of the very thing that defines a Jew and how can gentiles understand that?
We can understand this singularly strong notion that a people by denying their very essence constitute themselves as a people by understanding that the Zionists themselves are to be viewed as the lowest element among the people. We're not talking about a middle element or an upper element amongst a people beginning a movement. We're talking about those who deny Judaism, people who throughout the history of the movement have been willing to use Jewish blood as the oil to grease the tires of their movement.

They've always been willing to kill and be killed Jews and other peoples.
We're talking about a lower element, so the fact that a lower element sought a definition which was a denial of the essentials of Judaism is not surprising at all.

Not only are they lower element among the people but the fact that tray were able to construct this apparatus of a State was very alluring and although it was based upon the denial of Judaism, the attractive apparatus of statehood was successful in blinding the eyes of people.

Regarding the previous point about Zionism and anti-Semitism. Firstly, anti-Semitism, amongst Jews, was always regarded as punishment from God for our sins. Anti-Semitism appears to be an, irrational thing so clearly this is proof that it is providential. It's from God - a punishment from God for our sins. Secondly, Zionists did do things which clearly incited anti-Semitism. immoral things, aggressive things in opposition to England like killing soldiers and similarly now with the Palestinians.

(Interjection from colleague of Rabbi Beck) I'm from Palestine you know?
I was born in Jerusalem, many generations of my family lived in Jerusalem and lived together with Arabs in peace. Hatred from the Arabs began in response to Zionism at that time.

* PH: What is the origin of anti-Zionism within Neturei Karta and of the name 'Neturei Karta'?
There was a time in the 1920s in which Zionist agitation had led to a tremendous degree of Arab anti-Semitism. There was a point in which it was almost impossible to walk out in tile streets of Jerusalem - the Arabs were that interested in killing or injuring any Jew they saw. At that time the anti Zionist Jews decided that the proper response to this Arab violence and hatred was to go to a printer and print up a brief Talmudic passage which follows:

"When Resh Lakish [who was one of the talmudic sages] came to a town he asked. 'Who are the guardians of the city?' The people replied, "The showman, the military. Resh Lakish said. 'They're the guardians of the city? They're the destroyers of the city! The true guardians of the city are the pious people who are engaged in prayer'. The name 'Neturei Karta' means 'guardians of live city', 'Neturei' means 'guardian'. 'Karta' means 'city'.

They wanted in the Twenties to take this Talmudic passage, have it printed and plastered on the walls of Jerusalem without any commentary at all. Just this one passage. They went from printer to printer and they were unable to find anybody at that time who would print this passage that would be put up on the walls. At that time the response was always, 'we've got to fight', so all the printers were unable to print this passage until they finally found one somewhere.

The response of the Zionists was so negative towards this passage that it became adopted as their [anti-Zionists'] symbolic passage and hence the name 'Neturei Karta'. Rabbi Blau who was one of the founders and chief ideologues of this movement actually told me this story. He was one of those who continued on with the anti-Zionist tradition from that time.

* PH: Explain the attitude of Neturei Karta to the Palestinian people. How would it be possible for Jewish people to live within Israel and conduct their religious duties and prayers and so on and have reverence for the Holy Sites but also have a relationship with the Palestinian people without having a State?
Since authentic Jewish people are opposed to the notion of a State altogether, there would be no problem whatsoever in Jews living in the area of Israel and Palestine. For hundreds of years there were Jewish communities of Prayer and study in the area that the State of Israel rules today. Those communities lived in complete peace with the surrounding Arabs. Not only in Israel, but also throughout the Arab world, traditionally Jews and Arabs lived together in peace. There were other lands where there was conflict. The Arab lands were completely peaceful for the Jews. That was the way it was in Palestine and that could continue in the future. There would be communities of Jews that would be interested in prayers and study and that could be under a Palestinian State in absolute peace and harmony - as it has always traditionally been in Jerusalem and other cities in Israel.

(Interjection from colleague of Rabbi Beck) The hatred between Jews and Arabs in Palestine was caused by Zionism. This did not exist beforehand. I cart testify to this myself. My grandfather lived peacefully with Arabs 150 years before the Zionist movement. After this the whole problem was created by the Zionist movement. We lived in a neighbourhood that was full of Arabs. We would borrow things from each other and there was no problem whatsoever.

* PH: Does the Neturei Karta co-operate with any Palestinian groups?
I want to emphasise that we are not limiting 'Natural Karta' to one organization. We are describing the tendency of authentic Jewry to fight against and oppose Zionism. We don't want to limit it to one group or name. Their approach is friendliness to all peoples of the world. What they can say is there should not be a 'Jewish State'. Exactly what the parameters of the alternative should be is not their business. That's not their role to say. For example if two lawyers are working on separate cases, one lawyer should go about advancing his own case. Whoever it belongs to should work out who it belongs to Clearly the Zionist State is wrong. What the alternative should be is not my place to advocate. Jewish people who oppose Zionism have traditionally participated together with the Palestinians in protests against Zionist atrocities and so forth. We are sympathetic to them and their suffering.

We recognize their right to rule. If we examine this in a simply proper and ethical way they are the legitimate rulers of the country. So if pressed to answer what is our political position it is that they are the rightful rulers of the Country. It clearly belongs to them. The gentlemanly approach would be to have it given back to them, but exactly to whom, to what faction, what group does not concern me. It is clear to me that if it had not been for Zionism the Palestinian people would never have been opposed to religious Jewish settlements in the area known today as the State of Israel.

* PH:Explain the relevance of the three Talmudic oaths?
The only possible approach to the problem of the State of Israel which could result in a solution which would not involve suffering and blood spilled by Jews and others would be the abandonment of the State. Clearly it appears that this is something that they are not going to do. The problem - the cause of the suffering is Zionism and the Zionists.

It is important to emphasise tie distinction between a Zionist and the conflict between the Jewish faith and Zionism. Zionism is the cause of the hatred between Jews and Arabs.

The Three Oaths are as follows - Firstly that Jewish people should not rebel against the nations of the world; Secondly that they should not engage in any actions which will accelerate the coming of the End of Days and the Third is that they should not go as a mass group to Israel. These are the Three Oaths that were placed upon the Jewish people. Obviously Zionism is in direct conflict with these Three Oaths.

* PH: What essential message would you like to give to non-Jewish Europeans in how they should respond to the various things you trade said?
As a message to European peoples, I emphasise that Judaism is defined as a religion - a spiritual affair based upon faith and the Torah. This is the sole interest of the Jewish people - to pursue their spiritual life and their spiritual destiny. They are in no way a politically aggressive people, they have no devices or intentions upon any other people.

I ask that European peoples do not confuse and attribute to the Jewish people the actions of Zionists. These actions are rejected with utter disdain by the Jewish people. Traditional Jewish people are enraged by the theft of the term "Israel" by the Zionists. Non-Jews should realize that this was a theft. The Zionists stole this name and there is no connection whatsoever between the actions of the Zionists and traditional Jewish people. European peoples should view these as two separate groups and not attribute the thoughts of one to the other.

* PH:Thank You.


The text of this interview has also been reproduced on the Jews Not Zionists Website

Thank You.






Katanya dalam temubual tersebut bahawa bukan semua jews adalah zionis,zionis yang telah membuat satu ideologi 'reforms' yang bercanggah dengan kitab taurat yang di turunkan kepada kaun bani israel.Ideologi reforms ini termasuklah dengan merampas tanah serta kehidupan bangsa palestin selain dari merampas baitulmaqdis.

Menurutnya lagi,semua ini adalah apabila agama sudah di pakaikan topeng politik,bila politik sudah menguasai agama begini lah jadinya.Penyalahgunaan politik dalam agama telah menyebabkan ideologi 'reforms' telah menjadikan zionis menjadi kuat.


Politik memang harus ada dalam islam tetapi bila politik sudah mengatasi agama beginilah jadinya.Semua apa yang tersurat dan tersirat dalam kitab-kitab yang di turunkan para nabi bukan sahaja di tinggalkan malahan di ubah menjadi acuan politik.


Politik diperlukan dalam agama bagi mentadbir kerajaan islam itu.tetapi bila ia disalahgunakan maka terjadilah seperti bangsa yahudi di mana agama mereka menjadi boneka kepada zionis yang memburukkan nama yahudi.


Sesungguhnya semua agama itu mengajak kita ke jalan yang betul tetapi setelah disalahgunakan ia menjadi duri suatu kebencian.Islam adalah sebenar-benarnya agama yang fitrah bagi manusia.Sekiranya umat islam mengagung-agungkan agama dari politik,maka agama itu akan membawa politik ke landasan yang benar.


baru aku tahu:

-hari kebesaran yahudi adalah hari sabtu (sabbath),pada yang suka band metal mesti pernah dgr sabbath,jadi korang yang islam renung-renunglah sendiri


-setiap hari orang yahudi sembahyang tiga kali sewaktu dinihari,tengahhari dan senja



Anda fikir anda tahu Yahudi Sebenar Adalah Yahudi Al-Kitab Taurat Bukan Zionist ?

anda fikir sekali lagi..

Assalamualaikum....


Di Haramkan Berkahwin Dengan Wanita Sebegini



Di catat oleh imam Al-Ghazali

"jangan engkau kahwini wanita yang enam itu,iaitu wanita yang ananah,yang mananah,dan yang hananah,dan jangan engkau kahwini yang hadaqah,yang baraqah dan yang syadaqah."

Wanita Ananah
Banyak mengeluh mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.


Wanita Mananah 

Suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, "Aku membuat itu keranamu."

Wanita Hananah 

Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.



Wanita Hadaqah 

Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya



Wanita Baraqah 

Ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkan bahagiannya.


Wanita Syadaqah

Banyak cakap tidak menentu lagi bising.




Anda fikir anda tahu Di Haramkan Berkahwin Dengan Wanita Sebegini ?

Anda fikir sekali lagi..

Assalamualaikum...



Israel Pun Gelak Dengan Umat Islam Kini

apa guna sekadar cantik tp...


Gua mau ulas topik ni bukan atas riak mahupun nak menunjuk-nunjuk yang gua pergi ke masjid.Tapi kadang-kadang walaupun gua ni seorang yang bukan lah alim sangat dan bercakap pun entah apa-apa.Semasa gua duk sorang-sorang tadi bersandar pada gulungan karpet di sebuah masjid dekat perumahan gua ni.Tiba-tiba terlintas di hati gua.

Sambil mata melilau melihat pak cik-pak cik yang sedang turut sama menunggu masuknya waktu isyak selepas selesai membaca yasin.Apa yang dapat gua perhatikan hanya golongan veteran atau lebih mudah di fahami,ialah gologan tua sahaja yang ada, dan beberapa kanak-kanak,itupun mungkin di paksa oleh ibubapa mereka.

Bagi golongan belia seperti gua boleh di bilang dengan jari.Itupun mungkin tiada.Ini semua kerana mentaliti lapuk kita yang selalu kita ucapkan iaitu sikap tipikal seorang islam melayu 'tak apa'.

"tak apa lah,muda-muda kita enjoy,dah tua-tua nanti kita tobat lah"

Tobat tengkorak hang.Masa muda ni lah Tuhan dan berikan kita semua cukup lengkap,kecuali yang istimewa,dengan anggota badan sihat cukop sempurnanya,akal masih berfikiran dengan aktifnya dan sebagainya la.Takkan nak sampai orang papah ke masjid baru masa tu nak ingat tikar sejadah kat masjid,gua ulang 'tikar sejadah kat masjid'.


Oke,gua nak lupakan soal umur golongan yang berjaya di buka pintu hati ke masjid.Sudah tiba waktu solat isyak pula,mungkin pada masa itu gua terlambat sebab pergi berwudu' dan terpaksa solat pada saf terakhir.Apa yang dapat gua tengok walaupun gua berada pada saf yang terakhir,gua hanya dua baris jauhnya dari imam.Oke,senang cerita saf terakhir tu adalah saf yang kedua.Ramai bukan,itu pun saf terakhir di penuhi jemaah kanak-kanak.


Baiklah,kita ke prospek yang agak besar sikit.Bila kapal-kapal kemanusian yang ingin menghantar bantuan ke gaza baru-baru ini di serang dan di ceroboh oleh pengganas-pengganas yahudi,semua umat di dunia termasuk negara kita tak kira apa bangsa dan agama mengutuk sekeras-kerasnya apa tindakan dayus yang di lakukan tentera rejim itu.Sehinggakan banyak group-group di facebook di wujudkan sebagai tanda protes dan kutukan terhadap israel laknatullah.Bahkan ada juga idea dan semangat dengan menukarkan picture profile masing-masing kepada gerakan pro-palestin dan sebagainya pada sebuah laman sosial yang sememangnya milik bangsa yahudi.


Sebelum gua melalut sampai ke dunia luar,mari kita kembali kepada komuniti kita balik.Gua ada terbaca satu forum dan pernah juga mendengar di ceramah masjid suatu ketika dulu,iaitu dialog antara askar rejim zionis dengan pelajar malaysia (gua kurang ingat derang belajar kat mana)


antara dialog tersebut:


askar yahudi : dari mana?

pelajar : malaysia

askar yahudi: agama aper?

pelajar : islam (sambil itu si askar td bercakap dengan kawannya sambil melihat curiga)

askar yahudi: bagaimana keadaan islam di malaysia
pelajar : oke,alhamdulillah
askar yahudi: maksud aku,bagaimana keadaan masjid di malaysia,adakah solat subuh seramai solat jumaat?

pelajar : adalah dua tiga kerat,kipas dan tiang lebih banyak dari jemaah
askar yahudi : (tersenyum sinis sambil berkata) SELAGI SOLAT SUBUH UMMAT ISLAM DI DUNIA INI TIDAK PADAT/DIHADIRI/SERAMAI SOLAT JUMMAT MAKA, MASJID AL-AKSAR(BAITULMAKDIS) INI AKAN KEKAL DLM TANGAN YAHUDI, DAN DUNIA INI AKAN KAMI KUASAI




kemudian askar-askar yahudi tersebut melepaskan mereka melepasi sempadan israel-palestin dengan ketawa tanpa henti.

Dari dialog kat atas dapatlah gua bayangkan si laknatullah yahudi tu pun tahu apa kelebihan kalau berjemaah selain dari dapat 27 kali ganda pahala solat sendirian,masjid adalah tempat menyatu padukan umat islam kita kini.Sehinggakan si penyangak-penyangak israel itu takut jika umat islam di dunia dapat bersatu sebagaimana pada solat-solat wajib yang lain sama ramainya bilangan dengan hadirin ke masjid pada waktu solat jumaat.

Apa yang agak menghairankan gua la kan, oke la gua tak nak la compare dengan solat subuh,yer memang gua pun jarang pergi sebab ngantuk la terlepas la,cuba kita compare dengan zohor serta asar (mungkin leh consider waktu kerja,tp leh ke ibadat di consider2?), dan maghrib serta isyak.Kenapa bilangan solat berjemaah di masjid tidak sama dengan bilangan solat jumaat yang sememangnya leh menyebabkan ada yang terpaksa hampar tikar extra lagi.


Jika hendak di kira hukumnya sama,wajib (solat jumaat wajib bg lelaki, lelaki, berakal, merdeka, baligh, bermukim dan berkemampuan untuk menunaikannya).Tetapi mengapa pada solat-solat wajib yang lain bilangan jemaahnya tidak seperti solat jumaat.Fikir-fikirkanlah Tuhan bagi akal bukan untuk fikir benda yang lain.Cuba anda fikirkan kita hidup ni untuk apa?adakah semata-mata belajar?pastu dapat kerja?Dah dapat kerja semua sempurna,atau adakah hidup ni semata-mata kerja.Ingatlah Tuhan jadikan kita di dunia ada sebab musababnya bukan sekadar hidup sahaja.Jadilah hambanya yang sebenar-benar hamba.


Gua membebel ini gua tak tujukan pada siapa-siapa,gua tujukan untuk diri gua sendiri,dalam gua duk menaip ini harap-harap apa yang gua taip ni gua dapat insafkan diri gua,lagipun gua takda microsoft word nak copy jadi alang-alang gua taip kat blog ni.Dan jika ada yang tergerak nak baca dan cuba menginsafi diri alhamdulillah.Sebab nak mengubah sesuatu yang besar itu susah jadi kita mulakan dengan diri sendiri.



anda fikir faham kenapa israel pun gelak kepada umat islam?anda fikir sekali lagi...

assalamualaikum....


p/s: setelah siap n3 ini dan di drafkan gua tertido,serta gua termimpi gua di zmn arab dulu sambil memegang pedang berperang huhu




Apa Guna...Jika..




Apa guna kalau kita memboikot dan membenci serta mengutuk kalau ada yang buat group di laman sosial yang cuba menghina nabi kita serta agama kita jika kita sendiri tidak patuh dan mengikut sunnah serta teladan dari nabi kita.Kita mudah cepat melatah jika ada pihak yang tidak berakal cuba memprovokasi dan menghina tentang nabi kita,contohnya baru-baru ni kecoh pasal ada pertandingan melukis karikatur nabi junjungan umat islam di sebuah laman sosial.Tetapi tidak pula kita tunjukkan kasih sayang kita dengan mengikut segala ajaran,teguran serta sunnahnya.

Apa guna
kita mula memaki hamun,mengutuk serta sampai membakar tempat ibadah agama lain jika ada pihak yang cuba mengapikan umat islam dengan menjadikan nama Allah sebagai mainan.Tetapi adakah kita patuh dengan segala suruhan dan meninggalkan laranganNya?Sembahyang lima waktu cukupkah kita,ikut segala yang termaktub dalam rukun islam dan iman kah kita.Ataupun ada lagi yang tidak tahu apa itu rukun islam dan rukun iman.Jika semudah-mudah suruhanNya dengan menutup aurat itu pun kita sudah rasa susah nak buat apa lagi suruhanNya yang lain.

Apa guna
kita cuba menangkap dan serta mengadakan enakmen dan akta mengenai salah laku judi, jika memang sudah nampak yang judi itu haram di sisi islam.Bolehkah lagi bende yang haram boleh di halalkan?Sudah terang-terang yang judi itu haram tapi boleh di halalkan pula apa lagi yang terselindung haramnya.Kehangatan untuk layan world cup 2010 pun dah macam jadi serba salah jika terdapat unsur-unsur yang boleh memberikan dosa yang pada asalnya sepatutnya bola sepak adalah hiburan semata-mata bagi peminat bolas sepak.

Apa guna kita mengadakan majlis perkahwinan besar-besaran supaya semua orang tahu yang kita akan mendirikan masjid jika nilai sebuah perkahwinan itu di cemari oleh maksiat serta khalwat masih berleluasa sehinggakan sudah menjadi trend, mungkin istilah 'musim mengawan' tu patut di masukkan di dalam kalendar harian kita.Apa tidaknya seperti musim durian pula masalah pembuangan bayi serta pelbagai masalah membabitkan keluarga muncul seperti sumbang mahram,penceraian dan sebagainya.

Apa guna
kita menghukum serta memenjarakan sesiapa yang meminum arak jika masih ada lagi kilang serta lesen bagi penjualan arak di negara kita.Tidak ada maknanya jika tidak mahu menghapuskan penjualan arak kepada umat islam jika arak itu sendiri masih ada,ada sahaja itu mungkin tidak nampak sangat tetapi kewujudan kilang arak itu sendiri nampak sangat ketaranya.

Apa guna kita cuba nak mencampuri urusan negara-negara islam yang lain jika dalam negara kita sendiri pun banyak lagi yang tak betul dan tidak berlandaskan apa yang sepatutnya di lakukan.Sebaiknya kita patut mulakan dengan diri kita sendiri,barulah keluarga kita,kawan-kawan kita,kawasan kejiranan dan baru lah cuba memperbetulkan komuniti yang lebih besar.Jika setiap individu berusaha mahu memperbetulkan diri sendiri dulu,bukan kah itu lebih senang kerana jika semua sudah berjaya memperbetulkan diri sendiri secara automatik sebuah komuniti tu dapat di perbetulkan.

Aku ni pun bukan mahu memberi teguran kepada sesiapa tetapi mahu memperingatkan kepada diri aku juga, dan jika ada yang terbaca dan mulai sedar,alhamdulillah.Kerana bala dari Allah jika Dia mahu turunkannya kerana marah dengan sebilangan makhluk, tempiasnya makhluk-makhluk yang lain juga akan di timpa bala.

assalamualaikum..

p/s: sebuah renungan dari mamat yang mendengar khutbah jumaat di bawah pokok tanjung

















ku lihat LAYU dalam meLAYU



memang zaman sekarang duit adalah raja,jangan cuba betulkan ayat gua ni memang terbukti,lain la kalau ada lagi yang masih menggunakan sistem barter.Semuanya adalah duit.Oh! ade yang kata duit tak boleh beli kasih sayang,mungkin dahulu pernyataan ini masih relevan tapi adalah ianya masih relevan sekarang?cuba anda fikirkan sendiri.Zaman sekarang jika di kaitkan dengan duit kita akan kenali seseorang itu dengan pangkatnya,kedudukannya dalam masyarakat dan kuasanya serta pengaruhnya


Oleh hal demikian, dari kekayaan seseorang kita boleh mengukur sejauh mana pengaruhnya serta nilai seseorang dalam komuniti.Gua tak nak melihat dari aspek individu, tetapi dari secara meluas.Gua bukan mau bercerita tentang duit sekarang, gua jadikan duit ni sebagai pengukur standard kerana memang, bagi orang islam kita melihat seseorang itu dari aspek imannya.Tapi jika kita bercakap tentang global semua ni merangkumi banyak anutan agama.Jadi duit serta nilai kekayaan seseorang menjadi pengukur

Kita bermula dengan dunia..Ya,dunia.siapakah orang yang terkaya sekali sekarang ni di dunia?Mengikut majalah forbes, orang yang terkaya sekali setakat ini adalah bukan lagi Bill Gates (kedua sekarang) tetapi telah di rampas oleh insan bernama carlos slim helu seorang berbangsa mexico yang memiliki aset sebanyak di anggarkan $53.5 billion. (setakat 2010 ni)

Kita sudah tahu siapa terkaya di dunia kan?Oke,mari kita tengok pula ranking negara kita dalam mengeluarkan orang terkaya lak.Mengikut majalah itu juga, malaysia berada dalam kelompok 22 negara yang mempunyai billionaire berbanding 194 negara yang lain, itu pun 9 orang.Mari kita kenali pula siapa pemegangnya.Mungkin ada yang pernah dengar nama ni atau mungkin tidak mengikut majalah tersebut ananda krishnan berada pada kedudukan 89 (not bad in 100) dengan kekayaan 71 billion us dollar estimated.


Dengan rasa bangganya gua terus tekan mencari lagi.Ape yang gua cari?Oke gua tak jumpa pom nama dari 9 orang itu adalah menggambarkannya seorang bangsa MELAYU!!!

Gua pom orang melayu, oleh itu gua cukop kenal dengan orang melayu (walaupun sedikit ade kacukan siam songkhla ekeke).Jika gua tengok perkataan melayu gua terus teringat kata-kata mantan perdana menteri kita dengan sajaknya 'melayu mudah lupa'.

Ape pemahaman gua dari orang melayu kat malaysia ni?Gua tengok melayu kat malaysia ni tiada langsung semangat nak bersaing.Tak usahlah kita nak bersaing dengan bangsa-bangsa luar sana tu dan tak usah kita nak bersaing dengan bangsa yang sedia ada di malaysia ni.Cube kita bersaing sesama sendiri sesama melayu.

Ape yang amat meyedihkan gua la kan.Ape yang gua selalu dengar dari pengalaman gua sendiri orang melayu ni,mereka masih mengekalkan tradisi 'tak apa' mereka.'Takpelah, die pandai kita kan bodoh!.."takpelah,hari ni hari dia, pasni hari kita"..wakakaka apekeder ni?Kalau semua tak apa lepas tu apa yang apa?.Cuba la kita lawan sikit perasaan tak apa ni, bila kita lihat orang lain lagi maju,apa salahnya kalau kita pun bersemangat sekurang-kurangnya menjadi macam dia lagi baik kalau menjadi lebih baik dari dia.Itu tak apa nyer version

Ade lagi satu tabii yang biase sebati ngan orang melayu, suka ikut telunjuk orang.Kamon la, kita dah merdeka sudah lama.Mengapa mesti kita ikot je acuan orang lain.Oke la gua tak nak sentuh isu-isu yang mengaitkan politik.Sebagai contoh, jika dalam keramaian atau ape-ape aktiviti yang membabitkan aktiviti sukarela.Padahal dia sudah tau dan faham apa yang di kehendaki tetapi ye lah orang kata orang melayu ni penuh adat sopan kan malu, woi..dalam hal macam ni mane ade istilah malu.Bende maksiat yang terlarang tak malu lak.Mungkin ada yang tak faham ape yang gua mengarut ni kan.Contohnya dalam kelas, "boleh sape-sape volunteer buat bende ni?"..semua diam..padahal ada yang tau, tapi oleh kerana 'malu la sangat' tu semua jadi kaku ke bai?Kamon la, jangan la rendahkan martabat sendiri.

Oh, gua tau mengapa terjadinya situasi macam di atas.Kenape?tak pecaya?Situasi di atas berlaku kerana perangai turun temurun dalam kromosom seorang melayu jugak.Orang melayu memang power dalam satu aspek.Memang gua salute la der.Iaitu skill "bahan-menbahan" atau nama saintifiknya 'menganjing'.Ape yang lu oraang dapat kalau lu cube menbahan orang?oh gua leh bagi jawapan tuk soklan ni.Bila lu bahan orang, orang lain akan suka,jadi bila orang lain akan suka, lu akan dapat perhatian lu akan glamer di samping member-member.Ceittt!!!. Kenapa la kita perlu dapat perhatian dari cara macam tu?Kenapa tak nak dapat perhatian dengan menjawab soklan yang di berikan tadi (dalam situasi volunteer di atas)

Jika kita leh samakan bahan-menbahan ni anak, mari kita kenal pula bapaknya,iaitu cantas-mencantas, cah keting!!.Adoi, gua tak tau la nak cerita macam mana dengan hal ni.Oke la,gua tak nak mengarut panjang sampai ke mana-mana.Mari kita usha komuniti blogger kita sahaja.Cantas-mencantas ni bermula dari perasaan hasad dengki.Tak boleh tengok orang tu hbat sikit,glamer sikit.Ape la salahnya, kalau kita saling sokong menyokong.Kalau dia tu dah glamer ke hebat ke, sokong la ke kenapa lak nak kita cuba menjatuhkan masing-masing.Wei, kalau nak di lihatkan komuniti kita ni kecik aje la wei.Ape lah salah kalau rezeki yang ada tu kita makan sama-sama,masing-masing dapat habuan.Tak usaha lah kalau ada orang buat entry pasal si polan si polan, ade yang nak komen bagai cuba menjatuhkan seseorang.Itu dah memang rezeki dia nak glamer ke popular, ape salah makan sama-sama ye dak?

Tang plagiat tu tak usah la cerita kan, sampai ada yang menuduh blogger lain pencuri.Adei, ape ni weh,gua ingat gua berblogger ni sekadar hiburan untuk diri sendiri jek.Gua bukan nak sangat pom layan blog ni, gua ade lagi kerja lebih penting lam idup gua.Gua emo pasal ni bukan sebab gua terkena ke ape, sebab gua dah bosan dengar dah lali dah tengok.Gua dah tak tahu nak buat apa dah.Hal plagiat-plagiat ni sebenarnya kecik aja.Ni pun sebab memang dalam kromosom orang melayu ni dah sebati dengan malasnya, macam gua jugak kan.

Dah-dah, gua rasa scroll gua ni dah kecik dah.Lagipun gua tak reti nak tulis ayat-ayat skema, ayat-ayat bangsawan.Ni gua main taip je, lagipun gua bukan la sape-sape nak tulis cam ayat che det ke ye dak?gua tulis ni sebab gua juga orang melayu dan gua sudah mula bosan ngan komuniti kita.Oke,mungkin ada yang kata gua tak sedar diri kan,gua tak kesah.Sebab sedang cuba berusaha nak keluar kan pemikiran tipikal melayu gua ni dari kotak yang dah lama membuatkan masyarakat melayu kita ni duk lam kotak je pemikiran macam gua ni.

"takkan melayu hilang di dunia".agak-agak betol ke ayat ni.Gua rasa tak betol.Kalu lam 10 tahun lagi bangsa melayu duk nganga je macam sekarang dan tak mahu bangun-bangun sehinggakan warga asing dah mula ramai kerja kat sini tolong jangan sesekali sebut perkataan tadi.Sebelom kita bangsa melayu betol-betol nak gunakan prasa tadi kita cuba gunakan prasa ini dulu yang pernah di katakan oleh adam dalam nur kasih

"kita memang tak boleh jadi orang lain.Tapi kita boleh jadi yang LEBIH BAIK"

oke dah banyak gua mencarut kat sini.Gua nak bersipa gua ade flying phase lak ni.Gua nak cuba beli NASA dan AIRBUS.Gelak la gelak ngan ayat gua ni, sebab gua tau otak anda masih TIPIKAL MELAYU!!!


Takkan melayu hilang di dunia
Ya, tapi apa guna tak hilang di dunia kalau kewujudan tak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa -ku lihat layu dalam melayu

assalamualaikum..


p/s: kadang-kadang gua kene bagi n3 macam header gua jugak ye dak?